ŞTIRI SIBIU – Primul departament de terapie electroconvulsivantă din Transilvania își începe activitatea la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu

0
334

În cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, aflat in subordinea Consiliului Județean Sibiu, va funcționa un departament de terapie electroconvulsivantă începând din data de 2 decembrie 2021. Acesta va fi singurul departament de profil din Transilvania și al doilea din țară, după cel de la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Al. Obregia” București.

Această terapie dovedită științific este recomandată în cadrul patologiilor psihiatrice severe, a căror evoluție sub terapie medicamentoasă nu este favorabilă (ca de exemplu depresia majoră, manie cu elemente psihotice, schizofrenie catatonică) sau atunci când tratamentul medicamentos reprezintă o contraindicație (în cazul persoanelor vârstnice sau a femeilor însărcinate).

Noul departament va contribui la creșterea calității actului medical si a calității vieții pacienților, precum si la creșterea prestigiului unității noastre sanitare. Viziunea Spitalului Clinic de Psihiatrie <<Dr. Gheorghe Preda>> Sibiu este ca acesta să devină unul dintre cei mai buni furnizori de servicii de sănătate mintală și să fie un etalon de profesionalism și calitate, iar serviciile medicale oferite să asigure populației cu nevoi individuale specifice accesul la îngrijiri de calitate, prin efortul activ și conjugat al cadrelor medicale din spital și al familiilor pacienților, alături de Consiliul Județean Sibiu și de comunitatea sibiană”, precizează jur. Florin Neag, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Activitatea medicală din noul departament va fi asigurată de către o echipă pluridisciplinară alcătuită din medic psihiatru, medic anestezist și asistenți medicali, specializați pentru efectuarea acestei proceduri.

Terapia se va efectua în spațiile amenajate  în clădirea Centrului de Sănătate Mintală Adulți, cu folosirea aparaturii medicale specifice desfășurării acestei tehnici, cum ar fi: aparatul de terapie electroconvulsivantă, aparat de anestezie, monitor funcții vitale, defibrilator, laringoscop, tensiometru, termometru digital, precum și un set de instrumente și medicamente pentru asistență de urgență în caz de complicații.

Pentru realizarea acestei intervenții terapeutice  este necesar acordul pacientului, după ce în prealabil i-au fost aduse la cunoștință atât beneficiile terapiei cât și posibilele reacții adverse tranzitorii.

Procedura va fi efectuată după ce pacientul va fi investigat și examinat conform protocoalelor terapeutice în vigoare (examen cardiologic, neurologic, medicină internă).

Terapia electroconvulsivantă, prin prisma folosirii ei cu succes de-a lungul deceniilor în sfera psihiatriei, își păstrează în continuare caracterul de necesitate în cadrul serviciilor medicale oferite de către un spital de psihiatrie, îmbunătățind calitatea serviciilor medicale. Aceasta se impune în cazul unor pacienți cu patologii psihiatrice severe atunci când terapia medicamentoasă nu conferă un răspuns terapeutic eficient.

S-a demonstrat că după efectuarea terapiei electroconvulsivantă, 80-90% dintre pacienții fără rezistență la medicamente și 50-60% dintre pacienții cu rezistență terapeutică au o îmbunătățire semnificativă a statusului psihic”, explica Dr. Ciprian Ionuț Băcilă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.