Ştiri Sibiu – Prim procuror Veştemean Ion,  în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele

0
350

La data de 26.07.2022, organele de urmărire penală au fost sesizate prin denunţ formulat de un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită.

Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În fapt s-a reținut că, în seara de 26.07.2022, în jurul orelor 2025, aflându-se în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu ce implică exercițiul autorității de stat împreună cu colega de echipaj (agent de poliţie), agentul de poliție a procedat la oprirea în trafic a unui ansamblu de vehicule, a legitimat conducătorul auto (în vârstă de 35 de ani, născut și domiciliat în județul Cluj), procedând apoi la efectuarea de verificări cu privire la permisul de conducere al acestui șofer, ocazie cu care s-a constatat că acesta figurează în evidențele informatizate ale MAI ca deținător de permis de conducere categoria „B”, fără însă a deține și categoria „B+E”, necesară pentru a conduce în mod legal pe drumurile publice un astfel de ansamblu de vehicule compus din autoturism și remorcă cu o masă totală de 5.900 de kg.

Ulterior conducătorului auto oprit în trafic i s-a adus la cunoștință că a săvârșit infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, în forma asimilată a conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având un permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, prev. și ped. de art. 335 alin. 2 teza I C.pen.

În momentul în care conducătorul auto era testat cu aparatul etilotest în proximitatea Secției 1 Poliție Urbană, acesta a insistat să nu îi fie întocmite actele de constatare privind infracțiunea rutieră flagrantă săvârșită argumentând că, în cazul în care ar fi urmărit penal, judecat și condamnat pentru o astfel de faptă, ar risca aplicarea unei pedepse privative de libertate întrucât s-ar afla în termenul de încercare al unei pedepse anterior aplicate acestuia. 

La un moment dat, observând că polițistul a intenționat să întocmească procesul verbal de sesizare din oficiu privind infracțiunea rutieră comisă, conducătorul auto i-a promis acestuia suma de 4.000 de lei cu titlu de mită, spre a-l determina astfel să nu constatate săvârșirea infracțiunii prev. și ped. de art. 335 alin. 2 teza I C.pen. sau să efectueze cercetările penale într-o manieră în care să nu îi fie antrenată răspunderea penală pentru săvârșirea acestei infracțiuni rutiere.

Conducătorul auto a devenit insistent și a reiterat promisiunea de mituire a polițistului spre a-l determina să își încalce atribuțiile sale de serviciu și să nu întocmească actele de sesizare din oficiu cu privire la infracțiunea rutieră comisă de acesta.

Imediat, agentul de poliție a respins propunerea ilicită a acestuia și, retrăgându-se în incinta unității de poliție, a denunțat fapta de corupție activă, adăugând că acest mituitor și-ar putea reitera comportamentul său infracțional cu ocazia întocmirii actelor de constatare ale infracțiunii rutiere fiind probabilă chiar remiterea unei sume de bani cu titlu de mită cu acel prilej.   

Ulterior, s-a procedat la autorizarea folosirii în cauză, în calitate de investigator cu identitate reală a poliţistului care a formulat denunţul, acesta urmând a strânge date şi informaţii privind săvârşirea infracţiunii de dare de mită, precum şi pentru obţinerea de mijloace de probă, în condiţiile prevăzute de lege, fiind totodată autorizat a comite o faptă similară laturii obiective a unei infracţiuni de luare de mită, constând în aceea că va primi sume de bani sau alte foloase, ori va accepta promisiunea unor astfel de bunuri, direct sau indirect, de la mituitor, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori tergiversarea îndeplinirii unui act ce intră în atribuţiile sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri.

După această autorizare, în data de 26.07.2022, în jurul orelor 2155, agentul de poliţie desemnat ca investigator, cu ocazia redactării procesului verbal de sesizare din oficiu, a reintrat în contact cu conducătorul auto, prilej cu care acesta din urmă a reiterat propunerea ilicită formulată polițistului, iar, la ora 2202, a scos din buzunarul drept al pantalonului mai multe bancnote în cuantum total 2.000 de lei pe care le-a așezat pe masa agentului de poliție, context în care, la întrebarea polițistului cu privire la destinația acelor bani, mituitorul a afirmat că îi sunt destinați acestuia pentru a i se aplica doar o amendă și a scăpa de răspunderea penală.

Imediat după acest gest, organele de poliție din cadrul Direcției Generale      Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu a intervenit și au constatat în flagrant fapta de dare de mită, consumată în forma remiterii unei sume de bani cu titlu de mită, procedând astfel la întocmirea unui proces verbal și la ridicarea sumei de 2.000 de lei, cu privire la care conducătorul a a afirmat succint că a fost oferită cu titlu de mită polițistului.

Prin ordonanţele din data de 27.07.2022, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus continuarea urmăririi penale faţă de conducătorul auto, acesta dobândind astfel calitatea de suspect, iar apoi s-a dispus reţinerea acestuia, pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, urmând a se aprecia asupra luării altei măsuri preventive.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.        

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.