Ştiri Sibiu – NE PASĂ DE SIGURANȚA TA ON-LINE!

0
491

În perioada 22 – 27 mai a.c., Poliția Română organizează, la nivel național, o nouă ediție a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”.

A patra zi a Săptămânii Prevenirii Criminalității este dedicată siguranţei în mediul online.

Începând cu ora 10:00, vor fi desfășurate activități de informare în două licee din municipiul Sibiu, respectiv Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi Colegiul Agricol „D. P. Barcianu”, unde polițiștii specializați în prevenirea criminalității vor purta discuții libere cu elevii acestor școli, oferindu-le recomandări în vederea prevenirii victimizării.

Evoluția criminalității informatice din România a fost potențată de dezvoltarea tehnologică rapidă de pe piața dispozitivelor mobile conectabile la internet (laptopuri, smartphone-uri, tablete), de creșterea numărului de utilizatori ai acestora și ai serviciilor de internet, concomitent cu răspândirea la scară largă și cu mare succes a rețelelor de socializare, inclusiv în rândul minorilor.

Cei mai mulți dintre elevii cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani susțin că se simt în siguranță atunci când navighează pe internet. Totuși, aproximativ un sfert dintre minorii din acest interval de vârstă declară că nu se simt în siguranță pe internet.

Victimizarea minorilor prin atacuri cibernetice vizează, de obicei, obținerea unor date cu caracter personal, a accesului la sistemele informatice pe care aceștia le utilizează, pentru ca ulterior, infractorii să poată dobândi foloase materiale.

Persoanele sub 18 ani, prezente de la vârste tot mai fragede pe rețelele de socializare,

sunt ținte aproape sigure pentru că au acces la multiple dispozitive, folosesc parole simple, sunt ușor de manipulat și nu realizează importanța datelor și credențialelor conturilor pe care le gestionează.

Autorii minori comit astfel de fapte din teribilism, iar uneori chiar pentru interese materiale, pentru a obține bani sau pentru a se răzbuna pe diferite persoane (colegi, prieteni, iubiți/iubite, profesori etc.). Autorii cu vârsta peste 18 ani urmăresc obținerea de foloase materiale, fie prin determinarea directă a victimei sau manipularea acesteia să trimită bani, fie prin obținerea unor date cu caracter personal, conturi, parole pe care să le poată exploata ulterior pentru alimentarea altor infracțiuni sau pentru foloase materiale.

Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, vin în sprijinul elevilor şi tinerilor cu sfaturi menite să înlăture riscurile de victimizare.

Cea mai bună apărare împotriva riscurilor din mediul online constă în deschidere, conştientizare şi educaţie. În acest sens, recomandăm părinţilor să discute cu copilul lor despre mediul online, să fie la curent cu experiențele lui şi să-l ajute să le gestioneze în mod corect. Rolul părintelui este acela de a învăţa copilul să gestioneze tehnologia în mod pozitiv şi responsabil, să stabilească limite privind timpul petrecut online şi să-i ofere asistenţă atunci când nu găseşte răspunsuri la anumite situaţii.

De asemenea, este fundamental ca un adult să ţină cont de semnele pe care trebuie să le urmărească la proprii copii, programele pe care le pot folosi pentru a putea supraveghea dispozitivele pe care le utilizează copilul, „control parental prietenesc”, modul în care trebuie să reacționeze atunci când copiii le cer ajutorul și ce să evite să facă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.