Ştiri Sibiu – Maraton de evenimente la Grădina Bis, la sfârșit de iulie

0
211

Timp de zece zile, în perioada 20-29 iulie 2022 Grădina Bis din Sibiu va găzdui nu mai puțin de 12 evenimente: spectacole de teatru pentru toate vârstele, un performance-instalație și două dezbateri.
Patru dintre aceste evenimente sunt cu circuit închis, pentru Bridge Summer School, un proiect al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Elevii se vor bucura de spectacolele Născut în 90 și Născut în 2000.
Alte două spectacole fac parte din proiecte de pe Agenda pentru Tineret a Sibiului, fiind cu intrare liberă, pe bază de rezervare. Ele sunt urmate de dezbateri pe teme de interes pentru comunitate, teme problematizate de altfel în respectivele spectacole.
Patru dintre reprezentații se susțin exclusiv din biletele pe care spectatorii sunt invitați să le achiziționeze pe portalul iabilet.ro și în seara evenimentului, la intrare.

Spectacole susținute de artiști tineri, pentru spectatori de toate vârstele!
Grădina Bis este un hub cultural al comunității, în care prejudecățile, xenofobia și discriminarea NU sunt binevenite!

Născut în 90 este cel mai jucat spectacol al companiei independente BIS Teatru. A avut premiera în 1 decembrie 2014 iar în anul 2015 a obținut  premiul special “Radiografia subiectivă a ultimilor 25 de ani” la Festivalul Național de Teatru Independent (FNTI). Poate fi văzut sâmbătă, 23 iulie, la ora 21:00.
Născut în 2000 ( a doua parte din trilogia Născut în România) se joacă joi, 28 iulie, la ora 20:00 la invtația Asociației Interakt Arts în cadrul proiectului Spunem NU violenței domestice, fiind urmat de dezbaterea “Ce este violența domestică și cum pot lupta împotriva ei” la care vor participa, alături de actrițe, un psihoterapeut și un expert juridic cu preocupări în aria legislației specifice violenței domestice.
NĂSCUT ÎN 2000 a avut premiera în august 2020, în plină pandemie, fiind generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experiențelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea, abuzurile și violența domestică. Spectacolul a fost aplaudat de curând în FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu). În distribuții îi regăsim pe: Andrada Grosu, Claudiu Fălămaș, Aneea Opriș, Alexandra Roatiș, Shama Leah. Scenariul și regia sunt semnate de Bogdan Sărătean.

Anaz și dragonul, cel mai proaspăt spectacol BIS Teatru, care a deschis stagiunea de vară din acest an în 15 iunie, se joacă de două ori vineri, 22 iulie, la ora 10:00 și la ora 18:00. Biletele, cu prețul unic de 22 de lei pot fi achiziționate online, pe iabilet.ro, dar și înainte evenimentului, la intrare. Spectacolul, potrivit tuturor vârstelor, spune povestea călătoriei inițiatice a lui Bu, un dragon morocănos interpretat de Alin State (Mayatita Das) actor al Teatrului Bulandra și a zânei care îl însoțește, interpretată de Diana Cătănescu (actriță și dansatoare în compania Microbis).

În cadrul proiectului SOLIDART (un îndemn la solidaritate), derulat de Asociația Bis pe Agenda pentru Tineret, duminică, 24 iulie se va desfășura performance-ul instalație Mutat de la noi – work in progress, care îmbină artele performative cu cele vizuale. Tânăra scenografă Alexandra Budianu îi invită pe spectatori să fie parte activă dintr-un traseu mobilat cu acte performative în instalații site specific și instalații video. Performance-ul (cu intrare liberă în limita locurilor disponibile) va fi urmat de dezbaterea “Migrant vs refugiat” la care vor participa personalități civice locale alături de emigranți care s-au integrat în comunitate. În distribuție o regăsim pe Shama Leah, originară din Uganda, alături de Claudiu Fălămaș.

Maratonul de evenimente se încheie vineri 29 iulie, cu show-ul comunitar Doi moldoveni în Ardeal care tematizează în cheie comică stereotipuri specific locale. În distribuție regăsim doi artiști tineri din Republica Moldova (Dumitru Stegărescu și Cristian Lupașcu) stabiliți în Sibiu de ceva ani de zile. Textele show-ului sunt inspirate din experiența adaptării acestora în sânul comunității sibiene, vorbind cu umor despre prejudecățile noastre de zi cu zi.
Proiectele și spectacolele BIS Teatru vor continua în lunile august și septembrie, programul urmând a fi disponibil în curând pe pagina de facebook BiSTeatru, unde pot fi găsite de altfel detalii despre fiecare eveniment în parte.
“Ne încăpățânăm să păstrăm vie Grădina Bis, un spațiu în care tinerii artiști se pot exprima liber și, mai important decât atât, pot intra în dialog cu comunitatea. Nu sunt multe de spus, e simplu în esență: haideți la Grădină. Sunt seri cu iz de miracol, care nu pot fi povestite. Dacă prindeți o astfel de seară, cu siguranță veți reveni. E o nevoie atât de mare în actualul context social de spații în care oamenii să fie împreună, să împărtășească pe viu, emoții, sentimente, opinii” (Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru).

BIS Teatru funcționează juridic ca ONG (Asociația Bis) încă din anul 2009. Cele mai importante proiecte BIS sunt: “Festivalul 25 de ore de teatru non-stop”, “Teatrul din Cartier” și „Scrisori pentru bunicii noștri”.
Grădina BIS este un hub cultural comunitar aflat în Sibiu, pe strada Ștefan cel mare nr. 56.

Programul lunii iulie la Grădina Bis poate fi consultat mai jos.

20.07, ora 21:00 – Născut în ’90* (eveniment în cadrul „Bridge summer school – ULBS”)
21.07, ora 21:00 – Născut în ’90* (eveniment în cadrul „Bridge summer school – ULBS”)
22.07, ora 10:00 – Anaz și Dragonul**
22.07, ora 18:00 – Anaz și Dragonul**
23.07, ora 21:00 – Născut în ’90**
24.07, ora 21:00 – Mutat de la noi – work in progress* (în cadrul proiectului “Solidart”) 26.07, ora 20:30 – Născut în 2000* (eveniment în cadrul „Bridge summer school – ULBS”) 27.07, ora 20:30 – Născut în 2000* (eveniment în cadrul „Bridge summer school – ULBS”) 28.07, ora 20:00 – Născut în 2000* (în cadrul proiectului “Spunem NU violenței domestice”)
29.07, ora 20:00 – Doi moldoveni în Ardeal **

  • Reprezentațiile din cadrul „Bridge summer school – ULBS” sunt cu circuit închis.
    ** Bilete pe iabilet.ro și în seara evenimentului, la intrare (prețuri între 22 lei și 40 lei).
    *** Reprezentații în cadrul proiectelor de tineret, cofinanțate de Primăria Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu. Intrarea la aceste două evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile. Rezervări la 0746088049 (inclusiv SMS). Ambele reprezentații vor fi urmate de dezbateri. Locuri limitate.
    Toate evenimentele au loc la Grădina BIS (Sibiu, str. Ștefan cel Mare, nr. 56)
    Elevii & studenții pot intra doi pe un bilet în limita locurilor disponibile la ora începerii spectacolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.