Ştiri Sibiu – Loredana, Junii Sibiului și artiști din șase țări fac spectacol la „Cântecele Munților”

0
300

Din 2 august 2022, Sibiul vibrează pe ritmuri tradiționale din Mexic, Turcia, Serbia, Bulgaria, Macedonia și România, la evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”: spectacole folclorice în aer liber, ateliere de dans, eveniment cu specific gastronomic și parada portului popular. După tradiție, „Cântecele Munților” programează mega-spectacole în Piața Mare din Sibiu, în 5, 6 și 7 august 2022, accesul publicului fiind liber. Special pentru această manifestare, gazdele festivalului pregătesc două producții speciale: „Junii Sibiului și invitații lor” – vineri 5 august și „Loredana & Junii Sibiului” – duminică 7 august. În premieră, Junii Sibiului și Loredana evoluează împreună, într-un spectacol extraordinar din care nu vor lipsi melodii reprezentative din folclorul românesc, piese din folclorul internațional, cântece lăutărești și dueluri muzicale.

Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu organizează a 47-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, în perioada 2-8 august 2022, la Sibiu.

Spectacolele folclorice în aer liber, atelierele de dans, evenimentul cu specific gastronomic și parada portului popular au ca protagoniști artiștii ansamblurilor: „Del Bernal” – Mexic, „Iskra” – Bulgaria, „Ankira Anadolu” – Turcia, „Zora” și Orchestra de Muzică Populară din Voivodina – Serbia, „Toska” – Macedonia, „Cununa Carpaților” – București, „Doina Aiudului” – Alba, „Bihorul” – Bihor, „Dor Transilvan” și „Rapsodia Someșană”-  Cluj, Taraful „Obcina” și „Arcanul Bătrânesc” din Frătăuții Noi – Suceava, iar din Sibiu: „Ardealul”, „Mărginimea”, „Târnavele”, „Cibinul”, Școala de dans „Ioan Macrea”, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului”, Orchestra de tineret a Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.

Seară tradițională românească

A 47-a ediție a „Cântecelor Munților” se deschide marți 2 august a.c. cu o seară tradițională românească, desfășurată la Restaurantul „Cămara Boierului” al Hotelului Hilton. Gazdele serii, membrii Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” și soliști invitați poftesc publicul într-o călătorie prin tradiții românești. Gustarea tradițională, cu chiftea, cârnați afumați, cârnați picanți, telemea, jumări, gușă de porc, mușchiuleț de porc, roșie, castravete; ciolanul de porc cu varză roșie; plăcinta cu prune; țuica, vișinata și vinul Junii Sibiului fac parte din meniul serii, alături de cântecele și dansurile populare din diferite zone ale țării.

Spectacole folclorice și ateliere de dans

De miercuri până duminică, ne bucurăm de cântece și dansuri tradiționale din Europa, Asia și America în diferite spații din Sibiu. Miercuri, ora 12, în curtea interioară a Consiliului Județean Sibiu vor susține recitaluri ansamblurile „Toska”, „Zora” și „Del  Bernal”.

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduiește opt ateliere de dans popular, în cadrul cărora artiști profesioniști vor face demonstrații de dansuri populare din Mexic, Turcia, Serbia, Macedonia, Bulgaria și România – zonele Mărginimea Sibiului și Bihor. Atelierele sunt organizate în 3-6 august, ora 11, în gospodării tradiționale sau la Târgul de țară.

Tot la Târgul de țară din Muzeul ASTRA ne vom bucura și de șase spectacole folclorice, primul dintre ele se desfășoară în 3 august, ora 17 și propune o incursiune în Europa tradițiilor, alături de ansamblurile „Zora”, „Toska”, „Ceata Junilor” și Orchestra de Tineret a Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului”, precum și o degustare de vinuri Cricova. În același spațiu vor evolua: joi, ora 17.00 – ansamblurile „Ankira Anadolu” și „Del Bernal”; vineri, ora 12-Ansamblul„Iskra”; sâmbătă, ora 11.30 – „Cununa Carpaților”, Taraful „Obcina”, „Arcanul bătrânesc”; sâmbătă, ora 16 – „Dor Transilvan”, „Mărginimea” și „Târnavele”, iar duminică, ora 12.00 – ansamblurile „Ankira Anadolu” și „Rapsodia Someșană”.

Mega-spectacole în Piața Mare

Vineri 5 august, cu mic cu mare, sibienii și turiștii sunt așteptați la parada portului popular, care se va desfășura de la ora 18, pe traseul str. Nicolae Bălcescu – Piața Mare din Sibiu. La ora 19, pe scena din Piața Mare urăm bun-venit la Sibiu ansamblurilor participante în festival, iar apoi trei generații din marea familie artistică Junii Sibiului își dau întâlnire în tradiționalul spectacol „Junii Sibiului și invitații lor”. Astfel, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului”, dansatorii și instrumentiștii profesioniști din Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului” alături de interpreți de renume ne poftesc într-o călătorie muzical-coregrafică prin România tradițiilor; conceptul spectacolului este semnat de Silvia Macrea, coregrafia: Theodor Vasilescu și Silvia Macrea, conducerea muzicală: Gabriel Popescu.

Sâmbătă seara, folclorul românesc face casă bună cu cel din Serbia și Turcia. În cea de-a doua parte a serii, Orchestra de Muzică Populară din Voivodina ne propune un concert extraordinar, alături de soliști de prim rang ai scenei muzicii populare românești.

Călătoria prin tradițiile lumii continuă duminică, ora 19, prin spectacolele oferite de ansambluri din Bulgaria, Mexic și România. Interpreți binecunoscuți publicului din emisiunile TVR ne dau întâlnire, alături de Junii Sibiului, în spectacolul „Tineri și Populari”, programat duminică, în a doua parte a serii.

„Loredana & Junii Sibiului”

Finalul festivalului va fi marcat duminică printr-un concert incendiar Loredana & Junii Sibiului. „În ultimii ani, la fiecare ediție a Festivalului Cântecele Munților am dezvoltat concepte artistice speciale în care folclorul să se împletească și cu alte ritmuri; de asemenea, am adus pe scena din Piața Mare interpreți de mare valoare ai muzicii pop românești. Anul acesta suntem onorați și bucuroși să oferim publicului un concert extraordinar „Loredana & Junii Sibiului”: Loredana a acceptat invitația noastră de a colabora în acest proiect inedit, în care melodii reprezentative din folclorul românesc, cântece lăutărești se vor împleti cu dansuri din folclorul internațional, ritmuri rock și dueluri muzicale” – declară Silvia Macrea, director festival.

„Cântecele Munților” este cel mai mare festival folcloric al județului Sibiului, fiind inclus în calendarul prestigiosului Consiliu Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.