ŞTIRI SIBIU – LOCAL – Precizări ale PT Sibiu

0
493

Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice, în continuarea comunicatului din data de 15.02.2022, cu privire la dosarul penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu la data de 29.09.2021, ca urmare a sesizării prin denunţ cu privire la privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență, vă facem cunoscute următoarele:
În urma administrării probatoriului, prin rechizitoriul din data de 03.03.2022 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus trimiterea în judecată a unui număr de 5 inculpaţi, 3 aflaţi în stare de arest preventiv, unul sub control judiciar şi unul în stare de libertate, astfel:

  • inculpatul arestat la data de 13.01.2022, aflat în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, beneficiind de ajutorul complicelui Florea Emil, zis „Cioacă”), șantaj, în formă continuată, prev. și ped. de art. 207 alin.1 și 3 C.pen., cu aplicarea art.35 alin. 1 C.pen,, șantaj, în forma coautoratului, prev. și ped. de art. 207 alin.1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen. şi trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, toate cu aplicațiunea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracțiuni.
  • inculpatul (complice) aflat sub control judiciar, pentru comiterea următoarelor infracțiuni: complicitate la trafic de influență, prev. și ped. de art.48 alin.1 C.pen., raportat la art. 291 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin.1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și complicitate la cumpărare de influență, prev. și ped. de art. 48 alin.1 C.pen., raportat la art.292 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin.1 din Legea nr.78/2000, republicată, complicitate la șantaj, prev. și ped. de art. 48 alin. 1 C.pen., raportat la art. 207 alin.1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen., toate cu aplicațiunea art. 38 alin. 1 C.pen., privind concursul real de infracțiuni, și art.41 alin.1 C.pen., privind starea de recidivă.
  • inculpatul în vârstă de 36 ani, aflat în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunii de șantaj, în forma coautoratului, prev. și ped. de art.207 alin. 1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen., privind comiterea faptei de trei sau mai multe persoane împreună, și respectiv art. 41 alin. 1 C.pen., privind starea de recidivă.
  • inculpatul (datornicul în vârstă de 34 ani), aflat în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunii de șantaj, în forma coautoratului, prev. și ped. de art.207 alin. 1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen., privind comiterea faptei de trei sau mai multe persoane împreună, și respectiv art. 41 alin. 1 C.pen., privind starea de recidivă.
  • inculpatul (complice), aflat în stare de libertate, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la șantaj, prev. și ped. de art. 48 alin. 1 C.pen., raportat la art. 207 alin. 1, 2 și 3 C.pen., cu aplicarea art. 77 alin. 1 lit. a C.pen..

Ulterior trimiterii în judecată, instanţa a dispus menținerea măsurilor preventive a arestării preventive şi a controlului judiciar faţă de inculpaţi precum şi a măsurii asiguratorii a sechestrului instituită în cursul urmăririi penale.
Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, al lucrătorilor de poliție din cadrul IGPR Direcția Operațiuni Speciale și cei din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul Acțiuni Speciale.

Precizăm că trimiterea în judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.