ŞTIRI SIBIU – I.T.M. Sibiu verifică unităţile care desfăşoară activităţi cu articole pirotehnice

0
296

În perioada 06.12.2021 – 07.01.2021, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă la desfăşurarea activităţilor cu articole pirotehnice, I.T.M. Sibiu va desfăşura acţiuni de verificare şi control la agenţii economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice.
Acţiunea este motivată de evenimentele grave petrecute în ţară în anii anteriori, care au avut ca rezultat explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice şi care au provocat victime şi pagube materiale.
De asemenea, în perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale care au ca principală cauză utilizarea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice .
Pot fi comercializate și puse la dispoziția publicului numai articolele pirotehnice din categoriile F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţe) și P1 (articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) care au inscripționate în limba română instrucțiunile de utilizare și marcajele referitoare la securitatea manipulării, a depozitării, precum și distanțele de securitate.
Comercializarea articolelor pirotehnice se poate face numai de către persoanele juridice care au obţinut în prealabil o autorizaţie din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului Judeţean de Poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, comercializarea articolelor pirotehnice neinscripționate corespunzător constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 5000 la 7500 lei.
De asemenea, nerespectarea de către utilizatori a instrucțiunilor de utilizare a articolelor pirotehnice constituie contravenție și se sancționează în baza aceluiași act normativ, cu amendă contravențională de la 2000 la 5000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.