Ştiri Sibiu – Exerciţiu ISU Sibiu

0
275

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu, a desfășurat aseară începând cu ora 23:40 un amplu exercițiu de antrenare a principalelor forțe de intervenție, dar și a celor care asigura sprijin, conform Sistemului Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență, având la bază un scenariu de producere a unui cutremur de o magnitudine de 8 grade pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, evenimentul afectând și municipiul Sibiu.
Peste 70 de pompieri militari cu 8 autospeciale specializate pe diferite tipuri de intervenție, 3 echipaje SMURD și un cuplu chinotehnic, au fost mobilizate la un centru comercial din municipiul Sibiu, unde conform scenariului, o parte a clădirii s-a prăbușit generând mai multe situații de urgență care aveau nevoie de intervenția promptă a acestora.
Având în vedere amploarea exercițiului și antrenarea forțelor specializate pe diferite tipuri de intervenție, scenariul a prevăzut acționarea la o multitudine de situații de urgență, generate ca urmare a producerii unui seism major:
Intrare blocată – a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru degajarea căii de acces.
Coliziune produsă între două autoturisme, un număr de 3 persoane au rămas încarcerate – a fost nevoie de intervenția echipajului de descarcerare și a echipajului specializat în acordare asistenței medicale.
Izbucnirea unui incendiu în zona spațiilor tehnice și a tabloului electric – a fost nevoie de intervenția echipajului de stingere.
Persoane care au fost surprinse de dărâmături – a fost nevoie de intervenția echipajelor de căutare-salvare dar și de cuplul chinotehnic.
Pompierii militari sibieni au intervenit, conform scenariului, pentru salvarea unui număr total de 20 de victime ale cutremurului.

Acest exercițiu a urmărit îndeplinirea mai multor obiective precum:
Antrenarea și testarea structurilor de decizie, de conducere și de coordonare, a sistemelor de comandă și control, precum și a elementelor care compun sistemul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență
Perfecționarea depinderilor în vederea executării misiunilor pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de producerea unui seism major, inclusiv cu celelalte structuri care asigura sprijin
Testarea procesului decizional, fluxului informațional și a comunicării publice, precum și verificarea unor măsuri prevăzute în Planul roșu de intervenție în cazul unor evenimente cu victime multiple.
Pe această cale aducem mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea acestui exercițiu, iar în eventualitatea creării unui disconfort în spațiul public vă asigurăm că astfel de exerciții sunt benefice nu doar pentru forțele de intervenție, structurile decizionale ci și pentru întreaga comunitate.
În cazul real al producerii unui cutremur vă recomandăm să respectați următoarele măsuri de prevenire:
ÎN TIMPUL EVENIMENTULUI
Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului.
Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.
Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.
Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
Protejaţi-vă capul şi faţa.
Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.
Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa.
Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.
Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.
ATENŢIE ! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.
DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.
DUPĂ EVENIMEMT
Încercaţi în primul rând să rămâneţi calm. Liniştiţi persoanele speriate şi copiii.
Verificaţi dacă sunteţi răniţi şi apoi uitaţi-vă şi la persoanele din jur. În cazul în care sunt răniţi, asiguraţi primul ajutor, doar dacă vă pricepeţi.
Dacă, în urma producerii unui cutremur, aţi fost surprins sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este mposibil, trebuie să loviţi cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteţi blocaţi, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
Nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă.
Puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
Verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube.
Verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. În cazul în care se constată emisii de gaz, închideţi robinetul de alimentare cu gaz, îndepărtaţi sursele de foc şi deschideţi fereastra.
Dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior.
Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă.
ATENŢIE la scări! S-ar putea ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.
Dacă aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari: A J U T O R !
Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor.
Nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.