ŞTIRI SIBIU – COVID la gravide și nou-născuți

0
238
bty

Nu a venit momentul să depunem armele – au transmis medicii specialiști viitoarelor mămici prin intermediul medicilor de familie

Vineri, 18 februarie, Consiliul Județean Sibiu a organizat o întâlnire online pentru medicii de familie cu tema “COVID la gravide și nou-născuți” în cadrul căreia s-au discutat incidența, manifestările și riscurile asociate îmbolnăvirii cu COVID la aceste categorii speciale de pacienți, dar și despre importanța vaccinării. Prezentările au fost susținute de Conf. Univ. Dr. Maria Livia Ognean – medic primar neonatologie, șef secție Neonatologie Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Șef Lucr. Dr. Dragoș Popescu – medic primar obstetrică – ginecologie, șef secție Obstetrică – Ginecologie II, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, și Dr. Loredana Piloff – medic primar de medicină de familie și președinta Asociației Medicilor de Familie Sibiu.

Medicii specialiști au semnalat rata scăzută de vaccinare în rândul gravidelor și au transmis motivele pentru care recomandă ca medicii de familie să încurajeze vaccinarea viitoarelor mămici și să sprijine informarea lor corectă pe această temă. Președinta Consiliului Județean Daniela Cîmpean și administratorul public al județului Sibiu Adrian Bibu au mulțumit atât medicilor din spital, cât și medicilor de familie pentru efortul pe care l-au susținut pe parcursul pandemiei. Daniela Cîmpean a subliniat importanța colaborării între medicii din spitalul județean și medicii de familie, exprimându-și speranța ca “atunci când mai vorbim despre gradul de vaccinare la gravide să fim județul cu gradul cel mai mare de vaccinare și copii sănătoși. De asemenea, sper într-o colaborare perfectă între toate categoriile de specialiști”.

Dr. Maria Livia Ognean a arătat pe baza experienței clinice directe, dar și a numeroase studii din Suedia, SUA, Canada și Scoția că pandemia a creat un mediu ostil pentru gravide și copiii lor. Gravidele cu Covid au risc de cinci ori mai mare de a ajunge în terapia intensivă și de de patru ori mai mare să prezinte deces fetal. Riscul de naștere prematură este cu 60% mai mare. Chiar dacă virusul nu se transmite intrauterin, nou-născuții din mame infectate se pot infecta, de regulă, după naștere. Au fost raportate chiar și cazuri de sindrom inflamator multisistemic la nou-născuți din mame infectate, iar cercetătorii atrag atenția că cele mai mari amenințări la adresa sănătății copiilor pot să nu fie aparente timp de ani de zile.

“Momentul optim pentru vaccinarea gravidelor este în trimestrul II de sarcină, undeva începând de la 24/25 de săptămâni. Vaccinarea scade riscul de îmbolnăvire de 5 ori, riscul de internare de 10 ori și cel de deces matern de 11 ori” a explicat medicul Maria Livia Ognean. Mesajul său a fost întărit de medicul ginecolog Dragoș Popescu: “Nu a venit momentul să depunem armele și să considerăm că varianta Omicron e mai puțin gravă”, precizând că asupra fătului produce complicații chiar mai multe și mai severe. “Nu există nicio dovadă că vaccinarea ar scădea fertilitatea. Vaccinarea trebuie impulsionată – protejează atât mama, cât și copilul, iar acesta a fost și punctul de vedere transmis oficial în mai multe rânduri de Societatea Națională de Obstetrică și Ginecologie” a subliniat medicul Popescu.

La finalul întâlnirii, medicii de familie au adresat întrebări și au primit clarificări. Președinta Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean și-a afirmat disponibilitatea de a găzdui astfel de discuții și în viitor, pentru a veni în sprijinul unei informări publice bazate de date științifice de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.