Ştiri Sibiu – CCIA face unele precizări, tinând cont de inițiativa de modificare a Legii 355/2007 a Camerelor de Comert si Industrie

0
156

Tinand cont de inițiativa de modificare a Legii 355/2007 a Camerelor de Comert si Industrie aflată în dezbatere la Parlament, C.C.I.A. Sibiu face urmatoarele precizări:
Camerele de Comerț și Industrie Judetene sunt înființate prin lege specială și prin Hotărâre de Guvern, și au statut recunoscut de utilitate publică. Ele au o serie de obligații trasate de către stat prin lege, stipulate în actuala lege și în statutul cadru al Camerelor de Comerț. Ele reprezintă interesele Comunității de afaceri în raport cu autoritățile române și cu organizații similare din strainătate, sprijină membrii săi în relația economică cu reprezentanțele oficiale ale altor state. În același timp Camerele trebuie “să sprijine autoritățile administrației publice locale și județene și structurile regionale”, „furnizează gratuit la cererea administrației publice locale sau centrale toate informatiile din domeniul de activitate, solicitate în conformitate cu prevederile legale” și multe altele. C.C.I.A. Sibiu are în statut 42 de atribuții și suntem integrați în foarte multe legi suplimentar Legii de organizare.
In anul 2002, Registrul Comerțului, cel care asigura veniturile Camerelor pentru buna desfasurare a activităților, a trecut prin lege în subordinea Ministerului Justiției. Astfel, acum 20 de ani au dispărut veniturile care susțineau activitatea Camerelor județene, așa că suntem în declin accelerat și au dreptate și cei care sustin ca nu se mai face aproape nimic de Camerele de Comerț, dar și noi, că nu mai avem cu ce să facem. Astfel că ne învărtim în jurul cozii și dăm vina unii pe alții în loc sa se oprim, să raționăm, să găsim soluții și să ne organizăm.
Vedem în ultima perioadă, în urma inițiativei Camerei Naționale, foarte multe reacții din partea diverselor organizații, asociații, fundații si patronate care în loc sa vină cu soluții dat fiind contextul actual, iși protejează propriile interese economice. Unele acționează pe principiul “noi vrem democratie dar nu pentru căței” pentru că organizează conferințe de doua zile cu 500 de Euro pentru mediul de afaceri. Noi dorim ca aceste conferințe sa fie gratuite și pentru orice companie, nu doar pentru cei care iși permit asemenea taxe. Iar sprijinul sa fie real si palpabil, nu doar o sursa de venituri pentru companiile de organizare de evenimente și consultantii membrii ale unor asemenea asociații și fundații. Le adresăm o invitație de colaborare în acest sens și să fim de un real ajutor mediului de afaceri.
Topul national al Companiilor a intrat în ultimii ani în derizoriu cu foarte multe companii care oferă tot felul de diplome pe toate criteriile posibile și imposibile contra unor sume deloc neglijabile și cu un marketing agresiv pentru că nu este reglementat corect.
Veniturile prognozate în noua lege a Camerelor de Comert sunt destinate în proporție de 80 % Camerelor Județene, pentru o bună organizare și desfăsurare a activităților atribuite prin lege. Nu spunem că este cea mai bună soluție, poate o alta soluție mai bună este ca statul să vireze direct din impozitele pe profit sau cele pe micro contribuțiile către Camerele de Comerț. Dar este o soluție. Pentru asta este legea in dezbatere, să poată fi gasită varianta cea mai bună. Noi reprezentăm mediul de afaceri și ultimul lucru pe care ni-l dorim este să vedem alte taxe si impozite impuse mediului de bussines.
Ținând cont de crizele successive prin care am trecut și trecem în ultima perioadă din punct de vedere sanitar, energetic, militar și economic, de faptul că suntem în inflație, prețurile la unele produse s-au dublat și triplat, transportul containerelor din China a ajuns și la 16.000 de dolari de la 2700-2900 cât era inainte de pandemie, termenele de livrare în porturi la aceste containere au ajuns din cate întelegem pâna la 13 și 16 luni de zile in condițiile supraglomerării porturilor, facem un apel la unitate, rațiune și inteligență a tuturor entităților din domeniu.
Haideti să lăsăm orgoliile și să acționăm cu adevărat în interesul mediului de afaceri românesc și a companiilor din România. Daca nu ne organizăm în termen scurt, personal cred că contextul economic global se va răzbuna. Deja suntem în criză, iar efectele se vor vedea în următoarele luni. Blocajul economic generat și situația militară regională se va razbuna dacă nu se iau masuri urgente, dacă nu reușim să punem în picioare producție care să suplinească problemele de livrare din circuitul economic global. Avem nevoie de o strategie de input în unități productive sau o vor face alții si ratăm incă o șansă imensă!
Avem un sistem cameral cu istorie de peste 150 de ani care are un potential imens și care se degradează încet dar sigur dacă nu este susținut ca să poată la randul lui susține mediul de afaceri și să indeplinească atibutiile pe care le are prin lege. Avem un sistem cameral care poate deveni promotorul companiilor românesti. Avem un sistem cameral interfată între statul român și mediul de afaceri, haideți să il punem în valoare, haideți să ne punem la masă să găsim solutii. Dacă nu ne ajutăm noi nu ne va ajuta nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.