Ştiri Sibiu – BIS Teatru din Sibiu încheie Turneul Dezrădăcinării cu spectacolul MUTAT DE LA NOI

0
168

Spectacolul BIS TEATRU „Mutat de la noi”, scris și regizat de Bogdan Sărătean, se va juca azi, marți, 4 octombrie, la Târgu Jiu, în finalul Turneului Dezrădăcinării (un proiect BIS Teatru, Sibiu).

Publicul din Târgu Jiu este așteptat la ora 18:00, la TEATRUL DRAMATIC ELVIRA GODEANU, care esteși partener al evenimentului. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile (Rezervări la 0736647432/ 0253215161)

MUTAT DE LA NOI (Turneul dezrădăcinării) este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Chiar dacăTURNEUL DEZRĂDĂCINĂRII se încheie oficialazi cu reprezentația din Târgu Jiu, spectacolul se va juca VINERI, 7 octombrie, la ora 19:00, la Timișoarala Vechea Garnizoană din Piața Libertății, ca parte din selecția internațională a  Festivalului in : v z b l, organizat de Teatrul Basca.

După două reprezentații suținutela Sibiu (20 și 29 septembrie), una laVechea Sinagogă din Mediaș (22 septembrie) și una la Mina Petrila (2 octombrie),Turneul Dezrădăcinării (cu spectacolul-instalație „Mutat de la noi”) se va încheia la Târgu Jiu cu reprezentația din 4 octombrie, ora 18:00.

„Mutat de la noi” este un spectacol-instalație pe tema migrației, care îmbină artele performative cu cele vizuale. În debutul fiecărei reprezentații spectatorii sunt părtași la o experiență imersivă, un traseu-instalație care este mereu altul în funcție de spațiul în care are loc evenimentul, componenta scenografică fiind adaptată specificității acestuia.

În Petrila (județul Hunedoara) traseul-instalație a fost o reconstituire a drumului pe care sute de mineri îl parcurgeau zilnic, până la sistarea definitivă a activității miniere, în anul 2015. (Începând cu anul 1997, mai bine de 5000 de oameni au fost stră-mutați de la ei, din Petrila.)

Reprezentația de marți, 4 octombrie, va fi urmată de o discuție pe tema migrației și a strămutării, la care vor participa spectatorii, echipa spectacolului și personalități locale. După reprezentația din Târgu Jiu, care încheie TURNEUL DEZRĂDĂCINĂRII,  spectacolul va fi prezentat la Timișoara,vineri,7 octombrie,în cadrul Festivalului in: v z b l.

Este primul turneu de anvergură al unei companii teatrale independente din Sibiu (BIS Teatru).

Logistica reprezentației din Târgu Jiu este una complexă, datorită faptului că spectatorii vor fi transportați pe un traseu-instalație cu un autobuz pus la dispoziție de compania locală de transport în comun (Transloc), transformat de scenografa spectacolului, Alexandra Budianu.

De altfel reprezentația din Târgu Jiu va oscila între spațiul cald și primitor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” și un spațiu industrial (MIRFO – fosta fabrică Mașini-Unelte).

„Mutat de la noi invită spectatorul într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate, devenind parte din povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. De-a lungul călătoriei, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia. Călătoria lui Mbaye este călătoria a sute de mii de oameni care fug de război, de sărăcie, de foamete. Chiar mâine, caruselul istoriei te-ar putea dezrădăcina și pe tine, obligându-te să fugi, să lași totul în urmă. În acest malaxor al mutării, al migrației, o dimensiune ocultă pare că ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece/ vrăji în mediul rural românesc.

Filmările din spectacol au fost făcute în zone fierbinți de pe glob, unde regimuri dictatoriale și totalitariste îi obligă pe oameni să fugă (Uganda, Myanmar, Brazilia).

Frumusețea acestui proiect este faptul că distribuția spectacolului reunește într-un mesaj al solidarității și al empatiei actori tineri din mai multe zone din țară: Claudiu Fălămaș, actor cunoscut și iubit în Sibiu, Bogdan Constantin, actor colaborator al teatrelor din Târgu Jiu și Petroșani, Alexandru Romescu, actor colaborator al Teatrului Național din Timișoara și nu în ultimul rând, Shama Leah, cetățean ugandez MUTAT în Sibiu în urmă cu 4 ani, care joacă deja în 4 producții BIS Teatru.

Bogdan Sărătean, regizor și fondator BIS Teatru

Caseta artistică a spectacolul „Mutat de la noi”

Cu:Claudiu Fălămaș, Shama Leah

Bogdan Constantin/ Alexandru RomescuViky Olar/ Andy Boncea

Scenariul și regia: Bogdan Sărătean

Scenografie și instalație: Alexandra Budianu

Video: Alexandru Radu

Muzică: Charlie Fălămaș

Tehnic: Alexandru Ciubăr/ Andy Boncea/ Cosmin Lupu

Cast video: Claudiu Fălămaș, Shama Leah, Dana Taloș, Nyombi Abdul/ BettyNalule/ Namukwaya Ester, LenersonPolonini/ YimonSoe

Voce (înregistrată):AneeaAxentea, Bogdan Sărătean

Operatori cameră: Gabriel George, NakakeetoShadia, Mawanzo Ali

Mulțumiri: Alexandra Palconi-Sitov, Alexandru Drăgan, Andrea Bernath, Claudiu Doncuțiu, Sabina Colceriu, Doru Mihai Lungescu

Spectacolul MUTAT DE LA NOI este o co-producție Prin Banat (Cămine în Mișcare) Timișoara și BIS Teatru, Sibiu

MUTAT DE LA NOI (Turneul dezrădăcinării) este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Parteneri strategici Târgu Jiu: Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, MIRFO, Transloc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.