ŞTIRI SIBIU – ARGEŞ – VERIFICĂRI PRIVIND ARTICOLELE PIROTEHNICE

0
232

Polițiștii argeșeni continuă acțiunile zilnice, atât la punctele de lucru ale comercianților autorizați, cât și în zone comerciale, pentru conștientizarea pericolelor în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, precum și a prevenirii comercializării către publicul larg a acelor articole pirotehnice cu potențial periculos ridicat.

În ziua de 29 decembrie a.c., polițiștii argeșeni au desfășurat acțiuni în 8 zone comerciale pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul comercializării de articole pirotehnice.

Echipele care au efectuat verificări au fost alcătuite din polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, polițiști de investigații criminale, polițiști de ordine publică, precum și polițiști ai Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității.

Reamintim că obiectivele urmărite în cadrul acestor activități sunt:

conștientizarea pericolelor în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, sens în care comercianții autorizați au fost îndrumați să responsabilizeze adulții în privința utilizării directe de către minori a articolelor pirotehnice;

 – combaterea oferirii către publicul larg a articolelor destinate utilizării de către pirotehnicieni, utilizarea acestora în condiții improprii și de către persoane necalificate având un potențial ridicat de provocare a unor leziuni și a unor pagube materiale.

În urma acțiunilor din ultimele 24 de ore,au fost întocmite cinci dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, conform Legii 126/1995, și au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, ieri fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor, în total, alte aproape 200 de kg de articole pirotehnice.

Reamintim că în această perioadă, poliţiştii argeșeni desfășoară activități în cadrul acțiunii naționale „FOC DE ARTIFICII”, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice și pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

  •  

Exemple:

În ziua de 29 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș au depistat, pe str. Take Ionescu din municipiul Pitești, un bărbat de 47 de ani, din Drăganu, care oferea spre vânzare către publicul larg, articole pirotehnice din categoriile F1, F2 și F3.

Din primele verificări s-a stabilit că bărbatul nu are calitatea de pirotehnician sau artificier autorizat, ori de reprezentant al unei societăți autorizate în vederea efectuării de operațiuni cu materii explozive.

Articolele pirotehnice în cauză, în cantitate de aproximativ 90 kg, au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun.

  •  

În ziua de 29 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au depistat, un bărbat de 26 de ani și o femeie de 24 de ani, ambii din Pitești, care ofereau spre vânzare către publicul larg, articole pirotehnice din categoriile F2 și F3.

Din primele verificări s-a stabilit că niciunul dintre cei doi nu au calitatea de pirotehnician sau artificier autorizat, ori de reprezentant al unei societăți autorizate în vederea efectuării de operațiuni cu materii explozive.

Articolele pirotehnice în cauză, în cantitate de aproximativ 100 kg, au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun.

  •  

În ziua de 29 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au depistat, în urma unor sesizări referitoare la utilizarea de articole pirotehnice în zona unor blocuri de locuințe, cinci minori, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care au utilizat fără drept articole pirotehnice, deranjând liniștea locuitorilor.

În urma verificărilor, cei cinci minori au fost sancționați contravențional, cu avertisment, conform Legii 126/1995.

  •  

În ziua de 29 decembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, care desfășurau activități de verificare a respectării legislației din domeniul comercializării de produse pirotehnice pe raza aceluiași municipiu, au identificat un bărbat de 32 de ani, precum și o femeie de 40 de ani, ambii din municipiul Curtea de Argeș, care ar fi oferit spre vânzare articole pirotehnice către minori.

În prima situație constatată, la un agent comercial, bărbatul de 32 de ani ar fi comercializat către un minor de 13 ani, două cutii cu câte 12 articole pirotehnice, iar la un alt agent comercial, femeia de 40 de ani ar fi comercializat către un minor de 14 ani, trei articole pirotehnice.

În ambele situații a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice fiind ridicate pentru continuarea cercetărilor, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite și luarea măsurilor legale care se impun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.