ŞTIRI SIBIU – ARGEŞ – PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI ALE INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN ARGEȘ ÎN ANUL 2021

0
149

În anul 2021, activitatea inspectoratului a fost concentrată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române, vizând:

  • Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
  • Prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale;
  • Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
  • Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

La sfârșitul anului 2021, gradul de ocupare al posturilor din instituție era de peste 87%.

De asemenea, peste 5% din polițiștii încadrați și-au suspendat raporturile de serviciu cu unitatea, 90% dintre aceștia cu drept de pensie.

În urma concursurilor organizate în perioada analizată, au fost ocupate 16 funcții de conducere, iar prin concursurile cu recrutare din sursă externă, au fost ocupate 26 de posturi vacante de ofiţeri de poliţie, 16 posturi de agenţi de poliţie și 7 posturi vacante de personal contractual.

În cadrul celor 4 sesiuni de recrutare, pentru admiterea în instituţiile de învăţământ superior și postliceal ale M.A.I. și alte structuri, Serviciul  Resurse Umane a recrutat 1.637 de candidați, 370 dintre aceștia fiind declarați admis.

Începând cu data de 3 august 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, a fost înființat Serviciul Pregătire Profesională, structură specializată din cadrul inspectoratului, care asigură managementul activităţilor de formare profesională.

Pregătirea în domeniul tacticii și intervenției polițienești a vizat, cu precădere, structurile operative, cu prioritate pentru structurile de poliție rutieră, ordine publică  precum și elevii și studenții instituțiilor de învățământ, aflați în stagiul de practică.

Din fondurile bugetare alocate pentru anul 2021, au fost efectuate lucrări de reparaţii/întreţinere/amenajare/modernizare a spaţiilor de lucru pentru poliţişti și au fost realizate  revizii tehnice și reparații curente, pentru menținerea în stare de operativitate a autospecialelor.

În perioada analizată, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, structurile Inspectoratului de Poliție Județean Argeș au desfășurat 685 de  acțiuni de amploare și 4.518 controale. În urma acestora, au fost constatate peste 2.000 de infracțiuni. Peste 40% dintre acestea au fost descoperite în flagrant delict.

Efectivele de siguranţă publică şi patrulare au intervenit la aproape 22.500 de apeluri primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. Majoritatea apelurilor (59%) au provenit din mediul rural, iar restul din mediul urban.

Pe parcursul anului 2021, pentru efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, constatarea și/sau instrumentarea infracțiunilor de violență domestică a reprezentat o prioritate.

Polițiștii au intervenit la peste 1.800 de cazuri de violență domestică sesizate, peste 60 % dintre acestea produse în mediul rural, și au emis 248 de ordine de protecție provizorii, 213 dintre acestea fiind confirmate de instanță.

În anul 2021, polițiștii rutieri au participat la 2.420 de acțiuni organizate în județul Argeș, cu peste 50% mai multe față de anul trecut. Lunar, pe parcursul a două săptămâni, activitățile au fost organizate în sistem integrat Poliție Rutieră – Ordine Publică.

Cu ocazia acțiunilor, au fost constatate peste 1.200 de infracțiuni, au fost aplicate peste 59.000 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute peste 5.000 de permise de conducere și au fost retrase peste 2.200 de certificate de înmatriculare.

Numărul accidentelor grave produse în județul Argeș a scăzut cu 32% față de anul precedent. Totodată, a scăzut cu 29% numărul persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere.

Principalele cauze ale producerii accidentelor de circulație sunt: viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și neacordarea priorității de trecere pietonilor.

În  anul 2021, polițiștii au identificat toți conducătorii auto care au părăsit locul accidentului fără încuviințarea polițiștilor și efectuează cercetări, în 19 dosare. Aceste accidente s-au soldat cu decesul unei persoane, rănirea gravă a unei persoane și rănirea ușoară a 15 persoane.

Pe linia ,,legalității transporturilor rutiere publice”, în perioada analizată, au fost desfăşurate 304 acţiuni și au fost aplicate 2.772 de sancțiuni contravenţionale.

Pe linie de sistematizare a circulației, s-au înaintat 68de materiale cu propuneri, către autoritățile locale, care să conducă la creșterea fluenței traficului rutier și la prevenirea evenimentelor rutiere.

Activitatea de prevenire a criminalității s-a desfășurat pe trei direcții principale, conform priorităților stabilite la nivel național: Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, Prevenirea violenței în familie și a agresiunilor sexuale.

Au fost desfășurate peste 300 de activități preventive, cu peste 25.000 de beneficiari și distribuite aproximativ 4.500 de materiale preventive.

Polițiștii de proximitate au desfășurat 1.083 de activități în comunitate (564 în unitățile de învățământ), au consiliat 2.021 de persoane, au monitorizat 1.391 de stări conflictuale și au participat la 177 de acțiuni/măsuri de ordine publică.

Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii de proximitate au descoperit, în flagrant delict, 122 de infracțiuni.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 86 de activități informativ-preventive (ce au avut drept beneficiari 112 cadre didactice si 2.250 de elevi) în timpul orelor de curs, care au vizat aspecte privind prevenirea absenteismului școlar, fenomenului de bullying / cyber bullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.

De asemenea, la nivelul Biroului Siguranță Școlară, a fost demarată campania „ADOLESCENT CU ACTE-N REGULĂ” ce a vizat creșterea gradului de informare în rândul minorilor care obțin primul act de identitate, după împlinirea vârstei de 14 ani.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş a fost sesizat de comiterea a 13.439 de infracţiuni,cu 4% mai multe faţă de anul precedent.

Evoluția infracționalității a fost influențată, în principal, de faptul că anul 2020 a fost marcat de restricțiile de deplasare, impuse de starea de urgență, situația operativă înregistrând valori mai mici în acest interval de timp, față de perioada similară a anilor anteriori.

Astfel, raportat la perioada similară a anilor anteriori, aceasta a scăzut cu 3,7% față de anul 2019, respectiv cu 4,1%  față de anul 2018.

În ceea ce privește infracțiunile comise cu violență (omor, tentativă de omor), din cele 9 infracțiuni de omor sesizate, 4 au fost comise în locuințe, 2 stradale, iar în trei cazuri, faptele au fost comise asupra unor rude sau afini.

Cele 7 infracțiuni de tentativă de omor au survenit în urma unor conflicte spontane.

În ceea ce privește infracțiunile contra persoanei, infracțiunile de viol au scăzut cu 21% față de anul trecut, iar infracțiunile de tâlhărie au scăzut cu 9%.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 36% din totalul infracţiunilor sesizate și scad față de anul trecut cu 4,7%.

47% dintre acestea sunt reprezentate de furturi, numărul acestora fiind în scădere cu 17% față de anul 2020.

În anul 2021, au fost înregistrate 239 de infracțiuni comise prin intermediul sistemelor informatice.

În mediul rural, în perioada analizată, se înregistrează o creștere cu 1,9% a infracțiunilor sesizate, 29,9% dintre acestea sunt infracţiuni contra patrimoniului, 38,1% infracţiuni contra persoanei, iar diferenţa este reprezentată de alte categorii de fapte penale.

Infracțiunile de furt înregistrate în mediul rural au scăzut cu 13 % față de anul 2020.

Majoritatea infracţiunilor de furt sesizate sunt cele din locuinţe, din gospodării, curţi ori anexe gospodăreşti, din auto şi de păsări și animale, dar toate aceste categorii înregistrează valori mai mici față de perioada similară a anului trecut.

Infracțiunile stradale, descoperite în flagrant delict, au crescut cu 33 %.

Infracțiunile de furt, stradale, reprezintă peste 36% din totalul infracțiunilor stradale sesizate, peste 24% dintre acestea fiind reprezentate de furturile din autovehicule. Aproape 60% dintre acestea sunt comise pe timp de zi.

În anul 2021, prin activitățile desfășurate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au fost dispuse măsuri de indisponibilizare pentru bunuri în valoare de 24.739.480 de lei, și a fost recuperată suma de 9.715.060 de lei (din care 6.465.120 de lei reprezintă sume plătite în condițiile art. 10 din Legea 241/2005).

În cadrul activităților de cercetare penală complexe, a fost documentată activitatea infracțională a unor persoane, 21 dintre aceste persoane fiind reținute și cercetate pentru infracțiuni de natură economică (6 în stare de arest preventiv/domiciliu, 15 sub control judiciar). 

Pe parcursul urmăririi penale, au fost efectuate 174 (+ 100% față de anul 2020) de percheziții domiciliare.

În anul 2021, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au anulat 56 de permise de armă și au radiat 201 permise arme.

Totodată, în cadrul activităţilor de prevenire şi combatere a braconajului cinegetic, au fost desfășurate 30 de acțiuni și 8 percheziții domiciliare, în urma cărora 2 persoane au fost reținute, iar față de alte 3 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În domeniul materiilor explozive şi substanţelor periculoase au fost desfășurate controale la peste 60 de societăți comerciale și peste 200 de camioane, pentru verificarea respectării legislației privind regimul substanțelor și deșeurilor periculoase.

De asemenea, în cadrul acțiunii ,,FOC DE ARTIFICII, au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 14.300 de lei și întocmite 14 dosare penale conform Legii 126/1995, cu 18 persoane bănuite. Totodată, au fost indisponibilizate aproximativ 1.858 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 90.000 de lei.

Fenomenul infracţional în sectorul silvic a constituit o preocupare majoră și în anul 2021, activităţile vizând atât prevenirea cât și combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, a faptelor ilegale asociate, privind circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.

În perioada ianuarie – decembrie 2021 au fost desfășurate 901 controale.

Urmare a activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, a fost confiscată/ridicată cantitatea de 2.221 mc de material lemnos, în valoare totală de 598,73 mii de lei.

De asemenea, au fost confiscate 44 de bunuri folosite la comiterea faptelor.

Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, au fost aplicate 784 de sancțiuni, în valoare de 910 mii de lei,șiau fost soluţionate 431 de cauze penale.

Începând cu data de 15 martie 2021, a devenit operational Biroul pentru Protecția Animalelor, care a desfășurat 13 acțiuni, a  soluționat 342 de petiții, sesizări/reclamaţii, a înregistrat 19 dosare penale privind fapte prevăzute de Legea 205/2004, O.U.G 55/2002 republicată, precum și infracțiuni prevăzute în Codul Penal, și a aplicat 78 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 16.480 de lei.

Pe linia mandatelor penale primite de la instanţe, în perioada ianuarie – decembrie 2021au fost primite spre executare 176 de mandate penale (139 de mandate de executare a pedepsei închisorii şi 40 de mandate de arestare preventivă), 3 sentinţe penale de internare în centru educativ, o sentinţă penală de internare în centru de detenţie şi 3 sentinţe penale de internare în centru neuropsihiatric.

Au fost desfăşurate activităţi specifice de căutare şi localizare a persoanelor în vederea executării a 23 de Mandate Europene de Arestare, emise de autorităţile altor state pe numele unor cetăţeni români domiciliaţi sau cu rezidenţă în judeţul Argeş.

Pe parcursul anului  2021, au fost primite de la organele judiciare spre punere în executare măsuri preventive dispuse pentru 413 persoane (98 de persoane aflate în arest la domiciliu și 315 persoane sub control judiciar)

În perioada analizată, în cadrul activităților de supraveghere desfășurate, au fost constatate 177 de situații de încălcare a obligațiilor impuse inculpaților, iar în 16 cazuri instanța a dispus înlocuirea măsurii inițiale a controlului judiciar, cu aceea a arestului preventiv, persoanele în cauză fiind încarcerate.

Începând cu a doua jumătate a anului 2021, au fost efectuate activitățile specifice, în vederea completării Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

În anul 2021, polițiștii argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea raspândirii virusului Sars-CoV 2 șiau desfășurat peste 6.637 de acțiuni punctuale, ocazie cu care au legitimat peste 415.000 de persoane.

În urma controalelor efectuate, au fost constatate 11 infracțiuni în context COVID, conform art. 352 din Codul Penal (zădărnicirea combaterii bolilor).

De asemenea, au fost aplicate:

– 1.934 de sancțiuni contravenționale în valoare de 328.250 de lei persoanelor care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea/libera circulație;

– 292 de sancțiuni contravenționale în valoare de 297.500 de lei persoanelor care nu au respectat măsurile privind izolarea/carantina;

– 18.107 sancțiuni contravenționale în valoare de 1.273.450 de lei persoanelor care nu au respectat măsurile de protecție individuală;

– 34 de sancțiuni contravenționale în valoare de 65.000 de lei au fost aplicate operatorilor economici pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, respectiv 436 de sancțiuni contravenționale în valoare de 130.000 de lei au fost aplicate persoanelor fizice pentru participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții.

Structurile criminalistice au efectuat 4.340 de deplasări (cu 134 mai multe faţă de anul 2020), din care 2.909 deplasări pentru cercetarea locului faptei și 1.431 pentrualte activităţi criminalistice.

Începând cu luna august 2021, la nivelul Serviciului Criminalistic a fost operaționalizat programul de recunoaștere facială ,,NeoFace Watch”, care utilizează un algoritm de potrivire pe baza elementelor faciale detectate, efectuând căutări și comparații între imaginile faciale ale persoanelor.

În anul 2021, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au realizat 344 de misiuni. Majoritatea acestora au reprezentat sprijin acordat structurilor pe timpul desfăşurării percheziţiilor domiciliare sau a altor măsuri în cadrul dosarelor penale, precum şi asigurarea securităţii personalului inspectoratului pe timpul executării mandatelor.

În ceea ce privește activitatea de asistență polițienească internațională, în perioada analizată au fost înregistrate 64 de cereri de asistență polițienească internațională și soluționate 92 de astfel de cereri, principalele state solicitante fiind Slovenia, Slovacia, Austria, Italia, Germania, Spania, Franța, Ungaria, Marea Britanie, Suedia, Danemarca dar și state din afara Uniunii Europene.

Polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Argeș au desfăşurat 129 de acţiuni, din care 69 au fost executate cu organele C.F.R., 37 au fost organizate şi executate în colaborare cu poliţiile teritoriale şi 5 în colaborare cu alte structuri (I.J.J. Argeș, I.T.M., Direcţia Silvică, etc.).

În cursul anului 2021, au fost constatate 1.543 de contravenţii, în cuantum de 314,59 mii de lei, din care 180 la Lg. 61/1991, 13 la Lg. 333/2003, 60 la HG. 203/1994, 301 la O.U.G. 195/2002, 35 la O.G. 23/2008, 40 la Lg. 171/2010 și 914 alte acte. O pondere însemnată este reprezentată de sancţiunile contravenţionale aplicate la Legea 55/2020, respectiv 844 decontravenții, acestea fiind aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

Urmare a activităților desfășurate în anul 2021, atât pe linie contravențională cât și penală, lucrătorii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Argeș au confiscat ori indisponibilizat bunuri în valoare de 323.538 de lei, constând în 3 autovehicule, material lemnos, motofierăstraie, sume de bani, plase de pescuit, articole de parfumerie și vestimentație contrafăcute.

Pe linia  prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul  forestier, au fost organizate și executate 11 actiuni şi 108 controale, în colaborare cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Argeş și I.P.J. Argeș, ocazie cu care au fost au fost aplicate, de către lucrătorii serviciului 40  de sancțiuni contravenționale, în valoare de 46.500 de lei.

Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul piscicol și transportului naval, au fost organizate și executate 4 acțiuni și 35 de controale, ocazie cu care au fost aplicate un număr de 39 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.100 de lei, au fost reținute 4 permise de pescuit, a fost confiscată o unealtă de pescuit și au fost constatate două infracțiuni.

Pe linia prevenirii şi combaterii accidentelor rutiere, ce se comit la pasajele de trecere la nivel cu calea ferată, în perioada evaluată, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Argeș au organizat și executat 15acţiuni, în colaborare cu I.P.J. Argeș – Serviciul Rutier, ocazie cu care au fost verificate 360  de autovehicule şi au fost aplicate 301 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 69.950 de lei.

Obiective pentru anul 2022:

  • Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor;
  • Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor;
  • Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
  • Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.