ŞTIRI SIBIU – ARGEŞ – POLIȚIȘTII ARGEȘENI PARTICIPĂ LA ACŢIUNEA “FOC DE ARTIFICII”

0
246

Inspectoratul de Poliție Județean Argeș participă, și în acest an, la acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, declanșată la nivel național, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice, și atrage atenția cu privire la utilizarea responsabilă a acestora.

În perioada 22 noiembrie 2021 – 09 ianuarie 2022, poliţiştii argeșeni acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Astfel, polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii  serviciilor de investigare a criminalității economice și polițiștii de ordine publică, vor efectua acţiuni şi controale, atât la cele 36 de societăţi comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022. 

Conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, sancțiunile contravenționale au o valoare cuprinsă între 3.000 și 15.000 de lei. Totodată, utilizarea articolelor pirotehnice tip petardă poate fi sancționată contravențional conform Legii 61/1991R privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. 

  •  

Până la această dată, în urma activităților desfășurate de polițiștii argeșeni, pentru verificarea legalității privind deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice, au fost întocmite două dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, conform Legii 126/1995 și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.000 de lei.

De asemenea, au fost confiscate aproximtiv 140 de kg de articole pirotehnice.

  •  

Exemple:

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Poiana Lacului au depistat, în trafic, pe DN 67 B, pe raza localitatii Poiana Lacului, un bărbat de 28 de ani, care transporta, cu un autoturism, aproximativ 70 de kg de articole pirotehnice, fără a fi autorizat.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu suma de 5.000 de lei, conform Legii 126/1995, iar articolele pirotehnice au fost confiscate.

  •  

Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au depistat, pe raza de competență, doi bărbați, de 40, respectiv 41 de ani, care dețineau 171 de articole pirotehnice, în vederea comercializării.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar articolele pirotehnice au fost confiscate.

  •  

Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au depistat, pe raza de competență, un bărbat de 40 de ani, care oferea, spre vânzare, articole pirotehnice, fără a fi autorizat în acest sens.

În urma controlului corporal și al bagajelor acestuia, au fost descoperite 86 de articole pirotehnice.

Bărbatul a fost condus la sediul poliției, pentru audieri.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, iar articolele pirotehnice au fost confiscate.

  •  

Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au depistat, pe raza de competență, cinci tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, care aruncau cu articole pirotehnice pe stradă, tulburând, astfel, liniștea locatarilor din zona respectivă.

Tinerii au fost sancționați contravențional, conform Legii 61/1999, privind normele de conviețuire socială și Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive.

  •  

Informații legale

Polițiștii atenționează că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de către persoanele aflate în pericol, pentru îndepărtarea animalellor agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Comercializarea de către orice persoană neautorizată de articole pirotehnice din orice categorie, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei pe a cărei rază se execută jocurile respective, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi avizul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa către persoane neautorizate articole pirotehnice din categoriile F2-F4.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Folosirea articolelor pirotehnice NU ESTE PERMISĂ în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.