ŞTIRI SIBIU – ARGEŞ – IDENTIFICAT DE POLIȚIȘTI, DUPĂ CE A PRODUS UN ACCIDENT RUTIER

0
280

Dacă un eveniment rutier s-a soldat cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

În ziua de 19 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești au fost sesizați de către reprezentanții unei unități medicale cu privire la faptul că la sediul unității s-a prezentat o minoră de 14 ani, victimă a unui accident rutier.

Din cercetările efectuate de polițiștii Biroului Rutier Pitești, s-a stabilit că în aceeași zi, în jurul prânzului, aceasta ar fi fost acroșată de un autoturism în timpul traversării pe marcajul pietonal, pe str. Tineretului din municipiul Pitești, iar conducătorul autoturismului nu a rămas la fața locului și nu a sesizat organelor de poliție producerea evenimentului rutier.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție, conform art. 196 și 338 din Codul Penal.

În ziua de 20 ianuarie a.c., conducătorul auto a fost identificat, ca fiind un bărbat de 62 de ani, din Mioveni, fiind luată măsura reținerii permisului de conducere și eliberării unei dovezi înlocuitoare, fără drept de circulație.

Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împreurărilor în care evenimentul s-a produs.

  •  

ASPECTE LEGALE:

În situația implicării în evenimente rutiere, legislația din domeniul circulației pe drumurile publice – OUG 195/2002R, impune conducătorilor de autovehicule o serie de obligații.

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș reamintesc obligaţiile pe care le au conducătorii auto în situaţia producerii unui eveniment rutier, pe un drum deschis circulaţiei publice sau care şi-a avut originea într-un asemenea loc,în funcţie de tipul evenimentului rutier:

1. Dacă evenimentul s-a soldat cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

2. Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.

3. Dacă în urma evenimentului a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, conducătorii auto au obligaţia:

 –de a scoate imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa, precum şi

de a încheia un constat amiabil (posibil doar dacă în eveniment sunt implicate numai două autovehicule), respectiv

de a se prezenta, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.