ŞTIRI SIBIU – ARGEŞ – Activităţi specifice ale IJP

0
145

ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII ȘI LIMITAREA INFECTĂRII CU VIRUSUL SARS COV-2

Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, au continuat acţiunile de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă, pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19.

În ultimele 24 de ore, au fost organizate 29 de acțiuni punctuale (din care 25 de acțiuni independente ale polițiștilor, 3 acțiuni cu lucrători I.J.J. Argeș și o acțiune cu reprezentanți ai altor instituții).

Au fost verificate, în total, 2.881 de persoane. Totodată, 110 autovehicule au fost controlate, iar 88 de societăți comerciale au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor organizatorice specifice, a programului de lucru și în privința respectării măsurilor de protecție de către personal și clienți.

Ca urmare a abaterilor constatate, poliţiştii au aplicat 44 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 9.000 de lei, astfel:

-42 de sancțiuni, în valoare de 6.000 de lei, ca urmare a nepurtării măștii de protecție;

-o sancțiune, în valoare de 3.000 de lei, ca urmare a organizării unui eveniment privat;

-o sancțiune, pentru un operator economic, ca urmare a nerespectării măsurilor de diminuare a impactului riscurilor.

Exemple:

În ziua de 28 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secțiilor 1-4 Poliție Pitești și ai Biroului Rutier Pitești, care au acționat în sistem integrat împreună cu jandarmi argeșeni și polițiști locali,au verificat peste 200 de persoane, 31 de societăți comerciale, precum și 20 de mijloace de transport în comun.

Cu ocazia acțiunilor, au fost realizate instruiri cu operatorii economici, de pe raza municipiului Pitești, unde echipele au efectuat verificări.

În urma abaterilor constatate în cele 24 de ore, polițiștii piteșteni au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.000 de lei, conform Legii 55/2020.

  •  

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Rucăr au constatat, cu ocazia verificărilor pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19,că un bar din comuna Rucăr era deschis publicului, iar în interior se aflau mai multe persoane.

Ca urmare a celor constatate, administratorul a fost sancționat contravențional, conform Legii 55/2020, totodată fiind dispusă măsura complementară a suspendării activității pe o perioadă de 30 de zile.

  •  

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Valea Mare Pravăț s-au autosesizat, cu privire la faptul că, în data de 26 decembrie a.c., la o pensiune de pe raza localității Bughea de Sus, a fost organizat un eveniment privat (botez), la care au participat mai multe persoane.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat administratorul pensiunii, care a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 3.000 de lei, conform Legii 55/2020.

VERIFICĂRI PRIVIND ARTICOLELE PIROTEHNICE

Polițiștii efectuează verificări zilnice, atât la punctele de lucru ale comercianților autorizați, cât și în zone comerciale, pentru conștientizarea pericolelor în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, precum și a prevenirii comercializării către publicul larg a acelor articole pirotehnice cu potențial periculos ridicat.

În zilele de 27 și 28 decembrie a.c., polițiștii argeșeni au verificat sediile și punctele de lucru în care își desfășoară activitatea 9 societăţi comerciale, autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice.

Activitățile au fost desfășurate de către polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Argeș, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, polițiști de investigații criminale, polițiști de ordine publică, precum și polițiști ai Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității.

Obiectivele urmărite sunt:

conștientizarea pericolelor în cazul utilizării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, sens în care comercianții autorizați au fost îndrumați să responsabilizeze adulții în privința utilizării directe de către minori a articolelor pirotehnice;

 – combaterea oferirii către publicul larg a articolelor destinate utilizării de către pirotehnicieni, utilizarea acestora în condiții improprii și de către persoane necalificate având un potențial ridicat de provocare a unor leziuni și de pagube materiale.

În urma acțiunilor din ultimele 48 de ore,a fost întocmit un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept”, conform Legii 126/1995, și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor, în total, aproximativ 800 de kg de articole pirotehnice.

Reamintim că poliţiştii argeșeni desfășoară activități, în această perioadă, în cadrul acțiunii „FOC DE ARTIFICII”, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice și pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.

  •  

Exemplu:

În ziua de 27 decembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Topoloveni, care desfășurau activități de verificare a respectării legislației din domeniul comercializării de produse pirotehnice pe raza aceluiași oraș, au identificat o femeie de 39 de ani, având calitatea de administratpr și vânzător al unei societăți comerciale, care oferea spre vânzare articole pirotehnice, fără a deține certificat de conformitate al acestora.

Totodată, articolele pirotehnice în cauză erau din categoria F2, interzise publicului larg, acestea fiind retrase de la comercializare și ridicate pentru continuarea cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform Legii 126/1995, privind regimul materiilor explozive, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită și luarea măsurilor legale care se impun.

Reținut de polițiști

În ziua de 28 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Pitești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal, privind săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și loviri sau alte violențe, și au reținut un bărbat de 36 de ani, din Pitești.

Din cercetări, s-a stabilit că, în noaptea de 01 spre 02 octombrie a.c., în timp ce se afla în incinta unui club din localitatea Budeasa, în urma unui conflict spontan, cel în cauză, alături de alte persoane, ar fi agresat succesiv patru persoane.

După administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de 29 decembrie să fie prezentat în fața instanței cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Reamintim că anterior, în cadrul cercetărilor desfășurate în același dosar, care a fost întocmit prin sesizare din oficiu, au mai fost reținuți, în urma administrării de probatoriu, alți patru bărbați, din județele Argeș și Dâmbovița.

Cercetările continuă, pentru identificarea tuturor persoanelor care au participat la săvârșirea faptei ce face obiectul cercetărilor și luarea măsurilor legale care se impun.

  •  

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Ca urmare a abaterilor constatate la regimul circulației pe drumurile publice, au fost aplicate 163 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 35.000 de lei. Totodată au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de circulație, 12 permise de conducere și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanților la trafic să adopte un comportament preventiv în deplasări, mai ales în trafic aglomerat și în condiții meteo ce limitează vizibilitatea sau aderența la carosabil.

Având în vedere că ne aflăm în perioada premergătoare generalizării condițiilor de drum specifice pentru perioada de iarnă, reamintim tuturor conducătorilor auto să respecte toate regulile de circulație, precum și să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.

În condiţii de temperaturi scăzute, chiar şi când drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului. De aceea, evitaţi deplasările pe drumurile publice, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat corespunzător.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere ce au loc pe fondul nerespectării regulilor de circulație, polițiștii rutieri argeșeni vor fi în continuare la datorie.

  •  

Conduceau sub influența alcoolului

În ziua de 28 decembrie a.c., în jurul orei 17:00, polițiștii Serviciului Rutier Argeș au depistat un bărbat de 52 de ani, din Băiculești, care conducea un autoturism pe D.J. 704H, pe raza comunei Merisani, în timp ce se afla sub influența alcoolului.

Bărbatului i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar permisul de conducere a fost reținut, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

  •  

   În noaptea de 28 spre 29 decembrie a.c., în jurul orei 23:00, polițiștii Formațiunii Rutiere Costești au fost sesizați cu privire la faptul că un autoturism a intrat în coliziune cu alte două autoturisme parcate, pe str. Aleea Gării din Costești.

Din verificări s-a constatat că tânărul aflat la volanul autoturismului, de 21 de ani, din aceeași localitate, se afla sub influența alcoolului, în urma testării cu aparatul etilotest rezultând o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatului i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar permisul de conducere a fost reținut, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

  •  

Conducea cu un permis susceptibil a fi fals

În cursul nopții de 28 spre 29 decembrie a.c., în jurul orei 02:30, polițiștii Secției de Poliție Rurală Domnești au depistat un bărbat de 25 de ani, din Berevoești, care conducea o autoutilitară pe raza localității Pietroșani, iar cu ocazia verificărilor, a prezentat pentru control un permis de conducere emis de autoritățile din Cehia, susceptibil a fi fals.

În urma verificărilor în bazele de date, s-a stabilit că documentul nu figurează în evidențele statului în cauză, iar persoana depistată în timp ce conducea, nu posedă permis de conducere.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără drept, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, conform art. 335, 320 și 323 din Codul Penal, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.

  •  

Activități de verificare a organizării pazei

În ziua de 28 decembrie a.c., polițiștii compartimentului sisteme de securitate din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au verificat organizarea pazei la trei obiective de pe raza de competență, dintre care două centre comerciale și o societate comercială, și au verificat modul de efectuare a serviciului de către 4 agenți de pază, fără a fi constatate nereguli.

Verificările se desfășoară premergător cumpărăturilor pentru perioada trecerii dintre ani, având drept scop creșterea siguranței persoanelor care se deplasează în incinta societăților comerciale și a centrelor comerciale.

De asemenea, având în vedere contextul acțiunilor, reprezentanţii tuturor agenţilor comerciali verificați au fost instruiți atât cu privire la modul de organizare a pazei și manipularea valorilor monetare, cât și cu privire la măsurile dispuse pentru respectarea normelor de prevenire a infectării și combatere a răspândirii coronavirusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.