Ştiri Sibiu – Angajații CNAIR solicită majorări salariale în contextul scumpirilor la aproape toate produsele, bunurile și serviciile  

0
392

Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”, care reunește angajați ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, solicită majorări salariale în contextul scumpirilor realizate la aproape toate bunurile de consum, produsele și serviciile, respectiv în contextul creșterii rapide a inflației. De aproape trei ani, salariile drumarilor nu au mai fost majorate, deși veniturile proprii ale companiei au fost în creștere și permiteau acest lucru.

În prezent, salariile personalului muncitor sunt sub limita salariilor minime din construcții, deși angajații CNAIR lucrează în condiții grele și periculoase, uneori fiind victime ale accidentelor rutiere pe raza punctelor de lucru. 

Pe fondul inflației, a creșterii prețurilor la aproape toate bunurile de consum, la utilități și servicii, puterea de cumpărare a angajaților a scăzut mult. În data de 10 mai 2022 începe negocierea unui nou contract colectiv de muncă. În cazul în care problemele salariale nu vor fi rezolvate, sunt luate în calcul proteste care pot duce până la grevă generală întrucât, subliniem, din anul 2019 muncitorii calificați sau necalificați au salariul de numai 2550 de lei. 

Atribuțiile, volumul de muncă și complexitatea activității justifică majorările salariale. 

– Angajații CNAIR asigură viabilitatea și siguranța circulației rutiere pe toată rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale de pe teritoriul României;

– Lucrătorii din Agențiile de Control și Încasare aflate la intrarea/ieșirea din țară monitorizează, verifică și încasează rovinieta și taxele pentru transporturile agabaritice, acestea fiind o sursă importantă de venituri pentru C.N.A.I.R.;

– Centrele de Întreținere și Coordonare precum și districtele sunt “celula” de baza a companiei asigurând întreținerea rețelei de drumuri. Multe din sectoarele de drum din administrare nu au fost proiectate pentru gabaritul și valorile de trafic actuale. Astfel, menținerea acestora în stare bună pentru circulație necesită eforturi mari. În acest sens, angajații C.N.A.I.R. efectuează în regie proprie lucrări de: reparații la partea carosabilă (frezare, așternere mixturi asfaltice, colmatări fisuri); lucrări de întreținere și reparații la podețe și poduri; montaj și reparații la parapetul metalic distrus în accidente rutiere; montaj și întreținere semnalizare rutieră verticală; degajarea părții carosabile la căderea bolovanilor de pe versanți; decolmatări șanțuri pentru asigurarea scurgerii apelor; igienizare în zona drumului (strâns gunoaie și cadavre animaliere).

 Având în vedere complexitatea lucrărilor de întreținere și reparație a rețelei de autostrăzi și drumuri naționale este nevoie de personal suficient și calificat! Astfel de lucrări se realizează cu utilaje specializate, iar personalul este insuficient și dotările sunt minime. De asemenea, o parte din utilajele CNAIR sunt învechite, chiar depășite ca uzura și tehnologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.