Ştiri Sibiu – Acţiuni ale IJP Vâlcea

0
129

Autovehiculele pentru transportul persoanelor și al mărfurilor au făcut obiectul unor ample acțiuni de control, în perioada 10 – 16 octombrie 2022. Activităţile au fost desfășurate simultan în toate statele membre ale U.E, pentru prevenirea încălcării legistlației privind transportul de mărfuri și persoane, în vederea sigurării deplasării în siguranță a tuturor participanților la trafic.

Astfel, în perioada menționată, polițiștii rutieri și de ordine publică din cadrul Inspectoratului de poliție Județean Vâlcea au verificat 387 de autovehicule  trasport marfă, 272 de autovehicule transport persoane, au legitimat 843 de persoane şi au aplicat peste 350 de sancţiuni contravenţionale.

Din totatul acestora, 64 au fost aplicate pentru transport persoane, 145 pentru transport marfă, 29 pentru depășirea limitei legale de viteză, 4 pentru consumul de băuturi alcoolice la volan, 9 pentru nerespectarea H.G. nr. 69/2012, 15 pentru nerespectarea O.G. nr. 37/2002 și 152 pentru alte nereguli.

În cele 7 zile, controalele polițiștilor au avut în vedere respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele au vizat și respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

Exemple semnificative:

1. La data de 15 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Servciului Rutier Vâlcea au depistat un bărbat, în timp ce conducea o autoutilitară în localitatea Călimănești, județul Vâlcea, fără să utilizeze cartela tahografică în aparatul electronic tahograf.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, cu amendă în valoare de 4000 de lei.

2. O altă persoană de sex masculin a fost identificată de polițiștii rutieri din cadrul Servicului Rutier Vâlcea, în timp ce conducea o autoutilitară în comuna Milcoiu, județul Vâlcea, utilizând cartela tahografică a celuilat membru de echipaj, care se afla pe locul de odihnă.

În cauză, polițiștii i-au aplicat o sancțiune contravențională conform O.G. nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto și utilizarea aparatelor de înregistrare a activității acestora, cu amendă în valoare de 1000 de lei.

Reamintim faptul că respectarea legistlației rutiere în vigoare reprezintă siguranța tuturor participanților la trafic, iar scopul acestor acțiuni este de a preveni producerea oricărui eveniment negativ.

2 MANDATE EUROPENE DE ARESTARE PUSE ÎN APLICARE DE POLIȚIȘTII SERVICIULUI DE INVESTIGAȚII CRIMINALE VÂLCEA

          În data de 14 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Vâlcea au depistat 2 bărbați, pe numele cărora erau emise mandate europene de arestare, în vederea depistării, reţinerii şi extrădării.

Cei 2 bărbați, de 32 de ani, respectiv 29 de ani, domiciliați în municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, erau căutați de către autoritățile judiciare din Republica Cehă, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals de documente, totodată făcând parte dintr-un grup infracțional organizat.

Aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, care a dispus reținerea acestora pentru o perioadă de 24 de ore, ulterior fiind încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Pitești.

În continuare, urmând să fie desfășurate activităţile specifice pentru extrădarea lor către autoritățile cehe.

  •  

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR VÂLCENI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA PROTECȚIEI MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

              În scopul prevenirii şi combaterii faptelor ce aduc atingere protecției mediului prin gestionarea defectuoasă a activității de colectare a deșeurilor, în data de 14.10.2022, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat verificări pe raza comunelor Budești și comunei Fîrtățești, din judeţul Vâlcea, privind atât legalitatea funcționării, cât și legalitatea colectării, transportării, respectiv depozitării deșeurilor de către persoane fizice, dar și operatori specializați.

În urma verificărilor efectuate verificări privind activitatea a 2 entități juridice, având ca obiect principal de activitate colectarea deșeurilor, au fost constatate nereguli vizând lipsa unor spații special amenajate pentru stocarea deșeurilor în condiții care să garanteze reducerea riscului pentru sănătatea umană și deteriorării calității mediului.

În cauză, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în cuantum de  de 15.000 lei conform O.U.G nr.92/2021 privind regimul deșeurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.