Ştiri Sibiu – Acţiuni ale IJP Sibiu

0
130

În ultimele 24 de ore, polițiștii sibieni au continuat acțiunile de prevenire și combatere a încălcării normelor rutiere pe drumurile publice, fiind constatate mai multe infracțiuni la regimul rutier.

          Exemple relevante:

La data de 30.06.2022, în jurul orei 00:05, polițiștii Biroului Rutier Sibiu au oprit pentru control în trafic, pe str. Faurului, o conducătoare auto, în vârstă de 32 de ani, din Sibiu.

În urma testării cu aparatul DrugTest, conducătoarea auto a avut un rezultat pozitiv la o substanță psihoactivă, fiind însoțită la o unitate medicală unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii substanței psihoactive.

La nivelul Biroului Rutier Sibiu s-a deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism sub influența substanțelor psihoactive.

          La data de 29 iunie, în jurul orei 17:30, polițiștii Biroului Rutier Sibiu au fost sesizați cu privire la producerea pe bvd. Victoriei din municipiul Sibiu a unui  eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat (în vârstă de 53 de ani, sibian), în timp ce conducea autoturismul având exercitarea  acestui drept suspendată, pe fondul nepăstrării distanței regulamentare în mers, a intrat în coliziune cu autoturismul care circula în fața sa.

Conducătorul autoturismului a refuzat testarea cu aparatul etilometru, precum și recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

La nivelul Biroului Rutier Sibiu s-a deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui autoturism având exercitarea  acestui drept suspendată și refuz sau sustragere de la prelevarea mostrelor biologice.

 La data de 29 iunie, în jurul orei 16:35, polițiștii Secției nr. 1 Poliție Urbană Sibiu, au oprit pentru control în trafic, pe Calea Dumbrăvii din municipiu, un autoturism condus de către o femeie de 42 de ani, din Sibiu.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că femeia nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicul.

La nivelul Secției nr. 1 Poliție Urbană Sibiu s-a deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

La data de 29 iunie, în jurul orei 14:20, polițiștii Biroului Rutier Sibiu au fost sesizați cu privire la producerea pe bvd. Vasile Milea din municipiul Sibiu a unui  eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit faptul că un bărbat (în vârstă de 21 de ani, sibian), în timp ce conducea autoturismul având exercitarea  acestui drept suspendată, a părăsit partea carosabilă și pătruns pe trotuar, unde a rupt un copac și a acroșat un stâlp metalic.

La nivelul Biroului Rutier Sibiu s-a deschis un dosar de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autoturism având exercitarea  acestui drept suspendată.

***

Reguli pentru circulația în siguranță a bicicliștilor dar și a celor care folosesc trotinetele

Miercuri, 29 iunie, în jurul orei 22:48, pe Drumul Național 14, în afara localității Brateiu, s-a produs un accident rutier.

Din primele cercetări efectuate la fața locului de către polițiștii Biroului Rutier Mediaș s-a stabilit faptul că un conducător auto (26 de ani, domiciliat în Șmig), în timp ce conducea autoturismul pe DN 14, având direcția de deplasare Mediaș-Sighișoara, a intrat în coliziune cu o bicicletă, condusă în aceeași direcție de deplasare de către un bărbat, în vârstă de 45 de ani, din Dupuș. Biciclistul a fost rănit grav în urma accidentului rutier, fiind transportat la Spital.

Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor în care s-a produs accidentul rutier.

Tot ieri, în municipiul Sibiu, o femeie în vârstă de 50 de ani, în timp ce se deplasa pe o trotinetă, pe trotuar, a pierdut controlul asupra direcției și a căzut pe trotuar. Accidentul s-a produs în jurul orei 11:30, pe str. Independenței.

Femeia a fost rănită în urma accidentului rutier, fiind transportată la Spital.

Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și condițiilor în care s-a produs accidentul rutier.

Bicicliștii, la fel ca toți ceilalți participanți la trafic, au obligația să respecte regulile de circulație pe care foarte mulți dintre aceștia nu le cunosc.

Pe timp de noapte, bicicleta trebuie echipată în faţă cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumina de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

Bicicleta trebuie echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante, de culoare portocalie, fixate pe spiţele roţilor.

Principalele reguli pe care trebuie să le respectați atunci când conduceți o trotinetă electrică:

  • este interzisă conducerea unei trotinete electrice de către persoanele cu vârsta mai mică de 14 ani;
  • minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani sunt obligați să poarte casca de protecție, însă sfatul polițiștilor rutieri este de a fi purtată de toate categoriile de vârstă;
  • pe timpul conducerii unei trotinete electrice este obligatoriu ca ambele mâini sa se afle pe ghidon;
  • se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice;
  • este interzisă conducerea pe drumurile publice a unui astfel de vehicul de către persoane care se afla sub influența băuturilor alcoolice;
  • este interzisă circulația pe trotuar, cu excepția cazului în care sunt amenajate piste pentru biciclete;
  • folosiți pista pentru biciclete – subdiviziunea părții carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pistă separată de drum, special amenajată, semnalizată și marcată corespunzător destinată numai circulației bicicletelor și trotinetelor electrice;
  • bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare;
  • dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Nerespectarea normelor anterior menționate constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între  580 – 725 lei, respectiv 870 – 1.160 lei.

***

Întrucât copiii sunt în vacanță, le amintim lor, dar mai ales părinților, câteva dintre regulile pentru a-i proteja de accidente rutiere:

De exemplu, copiilor sub 14 ani NU le este permis să circule cu bicicleta sau cu trotineta pe drumurile publice. Chiar dacă au împlinit această vârstă, ei trebuie să cunoască regulile de circulaţie şi să fie echipaţi corespunzător.

Copiii trebuie să fie informaţi despre regulile pe care trebuie să le respecte şi despre obligaţiile pe care le au dacă merg cu bicicleta pe stradă, pentru a evita accidentele.

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani. Însă, nu este suficient. Trebuie să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător, pentru a reduce riscul implicării în accidente rutiere și al victimizării în astfel de evenimente.

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pistă pentru biciclete.

Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.

Coboară de pe bicicletă, asigură-te și traversează strada în siguranță! Nu traversa drumul public, pe trecerea pentru pietoni, în timp ce te deplasezi pe bicicletă!

În timp ce mergi pe drumurile publice, ești obligat să ai asupra ta actul de identitate.

În circulaţia pe drumurile publice, bicicleta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, cu sistem de avertizare sonoră (se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor).

Este INTERZIS bicicliștilor:

 – să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

 – să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

– să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale;

 – să circule în timp ce se află sub influenţa alcoolului, a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

– să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulaţia celorlalţi participanţi la trafic;

– să transporte o altă persoană, cu excepţia copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în faţă un suport special, precum şi a situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

 – să circule pe aleile din parcuri sau grădini publice, cu excepţia cazurilor când nu stânjenesc circulaţia pietonilor;

 – – să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condiţiile referitoare la echipare;

 – să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordura sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga.

ATENȚIE! Pentru neîndeplinirea acestor obligaţii, copiii, la fel ca şi adulţii, sunt pasibili de sancţiune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.