Ştiri Sibiu – 9 MAI – O ZI SPECIALA PENTRU ROMANIA SI OAMENII DIN REGIUNEA CENTRU

0
153

Semnificatiile zilei de 9 Mai trec dincolo de importanta istorica a acestei zile, definind viitorul nostru, in special in perioade de criza. Suntem romani si suntem cetateni europeni, de aceea Ziua Europei este, mai ales acum, o zi in care trebuie sa reflectam foarte mult la solidaritatea noastra europeana. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Europe Direct Regiunea Centru va invita sa fiti alaturi de ei si de cetatenii europeni in 9 mai 2022, sa sarbatoriti Ziua Europei. In contextul in care s-au depasit cei doi ani grei de pandemie si ne continuam activitatile sub umbrela securitatii europene, statutul de stat membru al Romaniei este un motiv de bucurie si incredere in pace si solidaritate, dar si de garantare a drepturilor si beneficiilor de care ne bucuram noi, cetateni europeni.

Data de 9 mai 2022 are pentru noi romanii, o semnificatie aparte, sunt 145 de ani de la proclamarea independentei statului roman de suzeranitatea otomana, sunt 77 ani de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial si 15 ani de cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europe. In ultima perioada miliarde de euro au fost investite in dezvoltarea tarii prin fonduri europene, iar cetatenii romani se bucura de toate avantajele de a fi liberi in Uniunea Europeana.

In ultimii doi ani – fie ca a fost vorba de criza COVID sau despre amenintarea conflictului armat – Uniunea Europeana a dovedit ca devine tot mai solidara, tot mai aproape de cetatenii sai. Vaccinuri, fonduri pentru dezvoltare si rezilienta, dar si sprijin umanitar pentru cetatenii din zona de razboi, sunt tot atatea mesaje de incurajare si de constientizare ca actionam din ce in ce mai sigur, ca un intreg.

Dupa cum spunea Robert Schuman in momentul in care anunta public proiectul Uniunii Europene, Europa are nevoie de un suflet, de un ideal si de vointa politica indispensabila pentru indeplinirea acestui ideal. In situatia in care conflictul e la marginea Romaniei,  constientizam ca fiecare zi de pace este un efort, un echilibru fragil intre puterile mondiale. Pentru noi, cei peste 2 milioane de cetateni ai Regiunii Centru, pot spune ca, datorita sprijinului european, ADR Centru a atras peste 2,2 miliarde de euro fonduri europene, respectiv peste 1000 de euro pe cap de locuitor. Aceste investitii le vedem in orasele mult mai aproape de ceea ce isi doresc oamenii, in drumurile mai bune, in infrastructura de sanatate si de educatie mai bine pregatite.  Cu sprijin european am trecut de gravitatea pandemiei si tot cu sprijin european pot spune ca, in premiera pentru Romania, se va realiza descentralizarea fondurilor europene. Astfel  vom aduce in regiune in urmatorii 7 ani, peste 1,2 miliarde de euro, adica mai mult de jumatate din cat s-a realizat intr-un deceniu si jumatate. Noi vom continua sa contribuim la consolidarea dimensiunii civice a Uniunii. Implicarea fiecarui om, la nivelul comunitatii de care apartine, pe plan local, regional, national sau european, este esentiala pentru mentinerea unei vieti democratice solide si pentru a intari Uniunea Europeana, care reflecta si raspunde nevoilor oamenilor din cele 27 de state membre”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru sustine de peste doua decenii dezvoltarea comunitatilor din Regiunea Centru si a dedicat, an de an, ziua de 9 Mai pentru sarbatorirea cetateanului si a drepturilor sale. Societatea romaneasca raspunde la randul sau sprijinului de care se bucura din partea intregii comunitati europene.

Activitati derulate in contextul sarbatorii Uniunii Europene:

De peste 16 ani, ADR Centru si-a completat oferta de servicii cu unul dintre cele mai cautate instrumente de lucru pentru cei preocupati de cresterea calitatii vietii in comunitatile locale, editand si distribuind gratuit Catalogul Surselor de Finantare nerambursabile. An dupa an, zi de zi, ADR Centru furnizeaza informatii si coordoneaza implementarea a sute de proiecte pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Impactul acestor proiecte se vede in infrastructura locala si regionala, in obiectivele construite, modernizate sau reabilitate prin cele peste 3700 proiecte gestionate, care au oferit cetatenilor regiunii investitii in valoare totala de peste 3,2 miliarde euro. In luna iunie vom transmite la Comisia Europeana viitorul Programul Operational Regional CENTRU 2021-2027, motiv pentru care, pe langa toate activitatile parteneriale derulate din 2020 incoace, in luna aceasta, in 5 mai, am discutat cu potentialii solicitanti de finantare despre oportunitatile de imbunatatire a eco-mobilitatii, iar in perioada 16-20 mai vom avea dezbateri cu reprezentantii municipiilor si oraselor, privind modul de abordare a procesului de dezvoltare urbana durabila si cu reprezentantii mediului academic despre conceptul de crestere a calitatii invatamantului.

Nu in ultimul rand, in data de 26 mai va fi lansata in Regiunea Centru campania ”Europe in My Region!”, care subliniaza conceptele europene de protejare a naturii si a sanatatii oamenilor, prin prezentarea impactului investitiilor in acest domeniu, in timp ce, in aceeasi perioada, zeci de functionari publici din unitatile administratiei publice locale vor incepe o suita de cursuri de formare, pentru a pregati noi cereri de finantare, destinate cresterii calitatii vietii in Regiunea Centru.

In acelasi timp, prin Centrul Europe Direct, care functioneaza de peste noua ani in cadrul Agentiei, am implicat recent comunitatea intr-o actiune de ecologizare in zona Cugir, la sfarsitul saptamanii trecute, iar in aceste zile vom premia tinerii participanti la concursul ”Societatea romaneasca, societate europeana!” Ziua Europei ar trebui sa fie cel putin o zi in care sa ne aducem aminte ca toate drepturile pe care le avem acum erau doar vise in urma cu 15–20 ani. In acele vremuri ne gandeam la locul pe care il are Romania in Europa si ne concentram pe viziunea si misiunea noastra, de a asigura prosperitate cetatenilor.

Anul 2022 este Anul European al Tineretului, un an consacrat promovarii tinerilor care trebuie sa fie in masura sa construiasca viitorul Europei daca se doreste modelarea Uniunii astfel incat aceasta sa corespunda dorintei lor. Uniunea trebuie sa aiba o viziune cu care tinerii sa se poata identifica, iar pentru tinerii din cele sase judete ale regiunii, echipa Europe Direct Regiunea Centru propune anul acesta noi provocari pentru identificarea informatiilor europene, cea de-a opta editie a Crosului Europei in luna septembrie, o sesiune de dezbateri pe teme de mediu si multe alte activitati interesante.

La multi ani Europa! La multi ani, tuturor cetatenilor europeni!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.