În conformitate cu prevederile Protocolului nr.RL3398/25860/2012 încheiat întreMinisterul Sănătății și Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor, atribuţiile inspectorilor sanitari constau în:
-Verificarea respectării legislaţiei în vigoare referitoare la aditiviialimentari, aromele, enzimele, coloranţii, materialele în contact cu alimentul, apeleminerale naturale îmbuteliate, apa potabilă îmbuteliată, suplimentele alimentare, alimentele tratate cu radiaţiiionizante, alimentele cu adaos de vitamine, minerale și alte substanţe,alimentele cu destinație nutrițională specială, sarea iodată, menţiunile nutriționale șide sănătate înscrise pe etichetele produselor alimentare;
-Verificarea dotării și utilizării corespunzătoare a produselor biocide avizate de cătreComisia Națională pentru produse biocide;
-Verificarea efectuării examinărilor medicale conform prevederilor HG 355/2007 (A)
de către personalul unităţilor;
-Verificarea efectuării cursului de instruire noţiuni fundamentale de igienă conform
preverilor Ord.MS 2209/2022;
-Controlul monitorizării calității apei potabile.
Efectuarea de acţiuni şi activităţi de inspecție sanitară de stat pentru prevenirea riscurilor asupra sănătăţii, asigurarea conformităţii produselor şi serviciilor acordate populaţiei în domeniile de competenţă ale Ministerului Sănătății, așa cum este prevăzut și în planul de acțiuni al DSP jud.Sibiu pentru realizarea obiectivelor cuprinse în programul de guvernare, reprezintă o constantă prioritară a Serviciului Control în Sănătate Publică –DSP jud.Sibiu, rezultatele acestora fiind raportate trimestrial Instituției Prefectului jud.Sibiu.
În conformitate cu prevederile Hotărârii nr.4/26.11.2024privind aprobarea Planului de măsuri pentru buna desfășurare a activităților de comercializare a produselor alimentare și nealimentare tradiționale, atât în perioada premergătoare, cât și în timpul Sărbătorilor de iarnă 2024-2025, la nivelul județului Sibiu, Serviciul Control în Sănătate Publică a efectuat un număr de 93 de controale și 2 recontroale. S-au aplicat 27 sancțiuni contravenționale din care 20 de avertismente și 7 amenzi în valoare de 17.800 lei.
Acțiunile de control au vizat :
● Unități cu profil comerț alimentar și alimentație publică, producție
Au fost controlate 39 de unități dintre care 22 unități cu profil comerț, 11 unități alimentație publică și 6producție.
S-au efectuat 2 recontroaleunde s-a constatat remedierea deficiențelor identificate anterior.
- Unități de cazare
Au fost controlate 9 unități de cazare respectiv 3 hoteluri ,4 pensiuni și 2 spații de cazare.
- Unități din incinta Târgului de Crăciundin Piața Mare-Piața Mică Sibiu
S-a efectuat un număr de 45 controale la Târgul de Crăciun dinmunicipiul Sibiu respectiv 25 căsuțe cu profil comerț și20căsuțe cu profil alimentație publică.
S-au aplicat 27 sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile OG 2/2001 și HG nr. 857/2011, astfel :
– 20 avertismentepentru următoarele deficiențe:
– lipsa ritmicității efectuării controlului medical periodic al personalului care lucrează în sectorul alimentar.
– nerespectareacerinţelor generale şispecificeprevăzute de normelelegaleînvigoareprivindconformitateaproduselor, învedereaasigurăriiprotecţieisănătăţiipubliceînunitățile cu profilcomerțalimentar.
-neefectuarea cursurilor de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă pentru tot personalul angajat în unitățile cu profil comerț alimentar și alimentație publică.
-lipsa produselor biocide în unitățile de profil alimentar.
– utilizarea necorespunzătoare a soluțiilor de lucru preparate din produse biocide pentru efectuarea dezinfecției;
– lipsă declarații de conformitate pentru materialele destinate să vină în contact cu produsele alimentare utilizate la ambalarea preparatelor alimentare comercializate;
– 7 amenzi pentru următoarele deficiențe:
– lipsa ritmicității efectuării controlului medical periodic al personalului care lucrează în sectorul alimentar.
-neefectuarea cursurilor de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă pentru tot personalul angajat în unitățile cu profil comerț alimentar și alimentație publică.
–etichetarea produselor de patiserienecorespunzătoare respectiv nu erau inscripționați pe etichetele acestora aditivii existenți în mix-urile care se introduc în produse;
– utilizareaproduselor biocide cu termen de valabilitateexpirat;