In cazul pacientului cu gripa, pentru mai multa siguranta, acesta a fost tratat in spital.
In ultima saptamana au fost inregistrate peste 1600 de cazuri de afectiuni ale cailor respiratorii. Din fericire in majoritatea cazurilor a fost vorba despre forme usoare de boala. A fost nevoie de doar 41 de internari, mai bine de jumatate dintre acestea inregistrandu-se la sugari cu varsta de pana intr-un an.
Numarul infectiilor respiratorii a crescut cu aproximativ 300 de cazuri fata de inceputul acestei luni. In ceea ce priveste afectiunile pulmonare, au fost inregistrate 275 de cazuri.
In cazul aparitiei simptomelor de raceala sau gripa se recomanda contactarea medicului de familie inca de la primele simptome. Tratata corespunzator inca de la inceput boala poate fi tinuta sub control si sunt evitate complicatiile. Se recomanda evitarea automedicatiei! Este cunoscut faptul ca, doar in cazuri foarte rare, un virus spre exemplu se trateaza cu antibiotice.
Pentru prevenirea imbolnavirilor se recomanda respectarea cu strictete a masurilor de igienta. Aici intra spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun, folosirea in caz de tuse sau stranut a servetelelor de unica folosinta, evitarea zonelor cu risc de imbolnavire cum ar fi spitalele sau zonele in care sunt aglomerari umane. La acestea se adauga un regim de viata sanatos compus din timp petrecut in aer liber, sport, o dieta echilibrata compusa din legume si fructe dar si timp suficient de odihna. Este incurajata si utilizarea mastii de protectie, atat in cazul persoanelor bolnave cat si in cazul celor sanatoase dar care doresc sa se fereasca de imbolnavire.
Medicii reamintesc faptul ca, cel putin in ceea ce priveste gripa, mai ales in cazul persoanelor expuse la risc, cea mai buna metoda de preventie este vaccinarea antigripala. Este adevarat ca vaccinul nu protejeaza suta la suta, imunizarea nu inseamna ca omul nu se mai imbolnaveste, insa este dovedit stiintific faptul ca, in cazul celor vaccinati, formele de boala sunt mult mai usoare si se vindeca mult mai repede datorita anticorpilor deja prezent in organism.
Vaccinarea este gratuita pentru varstnici, femei insarcinate, copii, persoane cu afectiuni ale imunitatii, persoane cu afectiuni cronice respiratorii, cardiace sau de diabet. Pentru restul populatiei care doreste imunizarea prin vaccin antigripal, serul este subventionat in proportie de 50%.
Reamintim faptul ca, inca de anul trecut, flacoanele cu ser imunizant nu mai sunt detinute de catre medicii de familie. Acestea pot fi procurate direct din farmacii in baza unei prescriptii medicale. Cu vaccinul achizitionat astfel, pacientul merge la medicul de familie pentru a fi imunizat.
Pentru maxima eficienta vaccinarea este recomandat sa se faca in aceasta luna sau luna viitoare cel tarziu insa flacoanele cu ser imunizant sunt disponibile pe tot parcursul sezonului rece.