Thursday, October 21, 2021
HomeLOCALSibiu - Ziua internaţională a persoanelor vârstnice

Sibiu – Ziua internaţională a persoanelor vârstnice

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice pentru promovarea drepturilor acestora, pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, asigurarea egalităţii de şanse, promovarea incluziunii tuturor, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală.

Persoanele vârstnice dependente – care şi-au pierdut autonomia funcţională fizică, psihică, intelectuală – beneficiază conform Legii nr. 263/2010, de servicii sociale de îngrijire şi asistenţă acordate la domiciliu, în centre de zi şi centre rezidenţiale – cămine pentru persoane vârstnice.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar  in anul 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă.


Fenomenul îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special în ceea ce priveşte riscul sărăciei şi excluziunii sociale. În ţara noastră, persoanele vârstnice sunt beneficiare ale măsurilor de protecţie socială susţinute de sistemul de asigurări sociale care acoperă riscul de bătrâneţe prin pensii, şi de măsurile de asistenţă socială pentru situaţii de dificultate sau vulnerabilitate individuală, ca dizabilitatea, situaţiile de dependenţă, sărăcia.

“Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, ne reamintește cât de prețioși, unici și minunați sunt oamenii ajunși la o anumită etate, iar respectul și aprecierea noastră trebuie să fie o constanță în conduita tuturor.

Să ajungi să trăiești mult și sănătos, să fii înconjurat de oameni, să fii activ, să călătorești și să te bucuri de fiecare răsărit de soare sunt tot atâtea motive pentru a fi recunoscător că ai ajuns la statutul de senior al vieții!

Astăzi, ca și în fiecare zi, gândurile mele se îndreaptă către toate persoanele vârstnice din Sibiu aflate în familie, dar mai ales, spre cele care sunt instituționalizate și le doresc sănătate, viață lungă, să fie înconjurate de oameni cu suflet mare și să fie tratate cu atenția și afecțiunea pe care le merită!

La multi ani tuturor persoanelor vârstnice!” a declarat directorul general Laura Camelia Vilsan.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

nym369405krya on La un pas de alergie
nem369405tetcher on La un pas de alergie
nym369405krya on La un pas de alergie
num369405tetcher on La un pas de alergie
nym369405krya on La un pas de alergie
Vultureanu Bogdan on Viteza face victime
Alexandru on NU luati teapa!
Johnf551 on Donatii pentru spital
Sofia Esguerra Sorea on Cursuri de romana pentru straini
Leonor on Jocul de acasa