Creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, precum și prevenirea delicvenței juvenile în unitățile de învățământ preuniversitar din România sunt domenii prioritare de acțiune la nivelul I.P.J. Sibiu.
Activitățile desfășurate de către polițiștii sibieni pe această linie sunt circumscrise Planului Național de Acțiune pentru Siguranța Școlară.
În baza acestuia, la nivelul județului Sibiu, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Sibiu, a fost elaborat Planul Teritorial de Acțiune, dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice fiind adaptate astfel încât să fie asigurată intervenția promptă în cazul producerii unor evenimente în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
În cursul anului școlar 2023 – 2024, I.P.J. Sibiu are în responsabilitate 347 de unităţi de învăţământ preuniversitar, la nivelul subunităților fiind desemnați polițiști pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar, care să mențină o legătură permanentă cu reprezentanții școlilor și să identifice problemele ce țin de competența instituției noastre, astfel încât, activitățile pe acest palier să aibă cu preponderență caracter preventiv.
Este un element de noutate prevăzut în Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară constituirea unor grupuri de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ, din care alături de reprezentanți ai unităților de învățământ, asociațiilor de părinți/elevi, după caz, ai altor autorități, fac parte și reprezentanții I.P.J. Sibiu. Scopul acestor grupuri este facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar.
Premergător deschiderii noului an școlar, au fost realizate activități de verificare pe linie economică a societăților cu puncte de lucru în apropierea unităților de învățământ preuniversitar, dar și pe linia modului de asigurare cu pază și sisteme antiefracție, a unităților de învățământ, respectiv a respectării prevederilor Legii nr. 333/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
Acolo unde au fost constatate deficiențe, s-a procedat la informarea autorităţile publice locale în vederea remedierii acestora.
Pe linia siguranței rutiere a elevilor, anterior începerii anului școlar, au fost verificate din punct de vedere al legalității documentelor toate microbuzele școlare aflate în evidență, respectiv 54 de astfel de vehicule, prilej cu care conducătorii acestora au fost reinstruiți cu privire la obligațiile ce le revin și la importanța respectării normelor rutiere. Ulterior, au fost efectuate 67 de controale în trafic pentru a ne asigura de îndeplinirea condițiilor tehnice de funcționare la nivel optim. De asemenea, conducătorii auto au fost verificați în mod repetat atât cu privire la consumul de alcool și substanțe psihoactive, cât și referitor la alte norme rutiere pentru a ne asigura în acest fel că au conștientizat responsabilitatea pe care o au pentru siguranța elevilor, preocupare esențială pentru noi și pentru toți cei implicați în educație și în societatea noastră în ansamblu.
Totodată, polițiștii rutieri au efectuat verificări în domeniul sistematizării în zona unităților de învățământ de pe raza întregului județ, activitate care s-a concretizat într-un număr de 27 de informări transmise administratorului drumului public pentru îmbunătățirea semnalizării rutiere în zona unităților de învățământ. Dintre acestea, au fost implementate până în prezent un număr de 4 măsuri de îmbunătățire, precum: o mai bună semnalizare a trecerilor de pietoni prin covoare antiderapante, suplimentarea și înlocuirea indicatoarelor rutiere deteriorate sau decolorate, precum și alte astfel de masuri.
Odată cu începerea noului an școlar, au fost realizate activități de patrulare în zona unităților de învățământ, de defluire a traficului rutier, precum și activități preventive desfășurate cu elevii.
Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au luat parte la 32 de întâlniri cu elevi și cadre didactice, la nivelul a 15 unități de învățământ de pe raza județului Sibiu.
De asemenea, de la nivelul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în parteneriat cu alte instituții, a fost organizată cea de-a treia ediție a Conferinței ”Your Extraordinary Success without Drugs”.
Astfel de activități vor continua pe parcursul întregului an școlar, pentru ca elevilor sibieni să le fie asigurat un climat de ordine și siguranță publică, în incinta și zona adiacentă școlilor.
Pentru că la nivelul poliției rutiere, ne concentrăm pe ideea că fiecare școală ar trebui să fie un loc sigur pentru elevi, unde ei pot învăța, crește și se dezvolta într-un mediu lipsit de griji și amenințări am venit și în acest an cu activități informativ preventive de educație rutieră concrete.
Un prim proiect, intitulat ”Te ajut să circuli corect !” se referă la patrulele școlare pe care le vom organiza în acest an în zona fiecărei unități de învățământ. Cu ajutorul elevilor care ne devin parteneri activi, prin activitatea de dirijare a traficului rutier vor contribui în mod direct la fluidizarea circulației rutiere și educarea atât a elevilor, cât și a părinților care îi însoțesc pe copii la scoală și care de cele mai multe ori neglijează normele rutiere referitoare la oprirea și staționarea autovehiculelor sau a regulilor ce privesc traversarea străzii, expunându-i astfel unui risc crescut de a deveni victime ale accidentelor rutiere.
De asemenea, prin proiectul ”Laboratorul de mobilitate urbană”, în care suntem parteneri alături de alte instituții și reprezentanți ai societății civile încurajăm utilizarea mijloacelor de transport sigure și sustenabile, cum ar fi utilizarea mijloacelor de transport în comun, mersul pe jos sau cu bicicleta, principalul obiectiv în cadrul acestei colaborări fiind acela de a responsabiliza toate categoriile de participanți la trafic prin desfășurarea unui număr mare de activități de educație rutieră pentru comunitate.
Și elevii mai mari, cei de liceu, rămân în atenția noastră și acest an școlar în care, după proiectul „Bee Cool”, în care am reușit să interacționăm cu toții elevii de clasele a XI-a și a XII-a din județ, pe probleme de teribilism și conduită în traficul rutier, în acest an ne propunem să ajungem în licee împreună cu colegii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității pentru a dezbate problema drogurilor și a oferi o reprezentare a transformărilor pe care drogurile le generează, utilizând expoziția de tablouri realizată în cadrul conferinței „DA vieții, fără droguri”, dar și a altor campanii preventive din anii anteriori.
Sperăm ca această colaborare strânsă dintre poliție și școli să se extindă în rândul comunității și împreună cu părinții să creăm un ecosistem de susținere a bunăstării elevilor, prioritate absolută pentru a ne asigura că aceștia pot ajunge la școală și să se întoarcă acasă în siguranță, în fiecare zi.