Sibiu – Servicii pentru seniori, oferite de Primăria Sibiu

0
126

“Am deschis recent un Centru pentru servicii sociale dedicate seniorilor, dar și copiilor din familii aflate în dificultate, situat în cartierul Lazaret, pe str. Oțelarilor. Acesta nu este singurul mod în care sprijinim vârstniciidin Sibiu – Direcția de asistență socială oferă o serie de servicii care pot fi de un real folos acelor persoane care nu au posibilități materiale sau aparținători care să îi sprijine.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Reamintim tipurile de servicii oferite de Direcția de Asistență Socială a Primăriei persoanelor vârstnice:

  • Centrul care acordă servicii de îngrijire și asistență la domiciliu persoanelor vârstnicecare nu au familie, nu au venituri sau au venituri mici și nu se pot gospodări singure, necesitând ajutor pentru a realiza activitățile zilnice, din cauza stării fizice sau psihice. Asistenții sociali, împreună cu psihologii și asistenții medicali, stabilesc nevoile fiecărei persoane și oferă apoi ajutor pentru asigurarea igienei corporale, a hrănirii,efectuarea de cumpărături, activități de menaj și spălătorie sau deplasări în exterior. Serviciile sunt gratuite pentru beneficiarii cu venituri mici, de până la 700 de lei lunar, pentru restul percepându-se sume modice, în funcție de venitul pe care îl au.

În 2022 au beneficiat de servicii de îngrijire la domiciliu în medie 30 de persoane pe lună. Pe parcursul anului trecut s-a acordat consiliere socială unui număr de 74 de persoane, consiliere psihologică unui număr de 140 de vârstnici și s-au efectuat aproximativ 150 de vizite de monitorizare la domiciliul beneficiarilor. Pentru servicii de calitate, îngrijitoarele la domiciliu au fost instruite periodic, pentru a înțelege nevoile speciale ale acestor persoane.

Pe lângă îngrijirea la domiciliu, acest Centru efectuează și evaluări ale situației socio-medicale și familiale ale vârstnicilor vulnerabili și a făcut propuneri de măsuri care să le îmbunătățească condițiile de viață. În 2022 au fost evaluate 117 persoane pentru internarea în unități de asistență medico-sociale șis-au realizat 75 de anchete sociale pentru internarea în cămine private destinate persoanelor vârstnice. Peste 140 de vizite la domiciliu au fost realizate de specialiștii din Centru pentru a verifica sesizări din partea diverselor instituții sau a persoanelor fizice. În plus, asistenții au oferit sprijin și consiliere prin telefon celor care au solicitat îndrumare.

În prestarea acestor activități, asistenții sociali din Centru au avut o colaborare bună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență, Spitalul de Psihiatrie Gh. Preda, Serviciul de Evidență a Persoanelor și Poliția Locală, dar și cu asociațiile de profil.

  • Centrul de asistență medicală comunitară. Asistentele medicale comunitare și mediatorii sanitari care lucrează în acest Centrufac legătura între beneficiari, persoane vârstnice singure, și medicii de familie, oferind, după caz și la indicațiile medicului, servicii medicale specifice. În anul 2022 au beneficiat de sprijin peste10.600 de persoane, din care 2.500 persoane vârstnice. Aceste servicii sunt gratuite pentru cetățeni.
  • Cluburile de zi pentru persoane vârstnice de pe str. A. Șaguna nr. 21 și respectiv de pe str. Ocnei, nr. 20, scopul acestora fiind acela de a oferi posibilități de petrecere a timpului liber și de socializare. La acestea se adaugă Centrul multifuncțional de servicii sociale de pe strada Oțelarilor, recent deschis, unde vârstnicii vor putea participa la diferite activități, vor primi informații cu privire la drepturile pe care le au sau vor fi ajutați în rezolvarea problemelor de ordin social pe care le întâmpină. Accesul persoanelor vârstnice în aceste centre este gratuit, cu condiția îndeplinirii criteriilor. 
  • Căminul pentru persoane vârstnice de pe str. Coșbuc, cu o capacitate de 90 de locuri.Persoanele vârstnice beneficiază de condiții corespunzătoare de găzduire și de hrană, îngrijiri medicale, recuperare și readaptare, activități de ergoterapie și de petrecere a timpului liber, servicii de asistență socială și suport psihologic. Pentru a beneficia de serviciile Căminului, beneficiarii trebuie să plătească o contribuție lunară, stabilită prin HCL nr. 8/2023.

Pentru sibienii care au nevoie de astfel de servicii, Direcția de Asistență Socială poate fi contactată la telefon 0369/446.441 sau prin e-mail, pe ciad@sibiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.