Sibiu – SCJU Sibiu este pregătit pentru detectarea noii tulpini a Sars-Cov-2

0
13

SCJU Sibiu dispune, în cadrul Laboratorului de Analize Medicale al spitalului, Compartimentul de Biologie moleculară, de dotarea tehnică necesară pentru determinarea/identificarea tulpinii britanice a noului coronavirus. Ca urmare SCJU Sibiu și-a manifestat intenția ca Laboratorul de Analize să fie inclus în rețeaua potențialelor centre de screening care vorasigura identificarea probelor pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 (dar care nu au semnal pentru gena S), probe care vor fi trimise ulterior către alte centre pentru secvențiere genomică a virusului SARS-CoV-2.  În acest sens, SCJU Sibiu a trimis un răspuns favorabil către Ministerul Sănătății.

Precizăm că operațiunea de detectare a noii tulpini este diferită față de cea de secvențiere genomică.Practic, prin tehnica RT-PCR, cu ajutorul unor kituri speciale, poate fi identificată prezumția/suspiciunea că un pacient este infectat o altă tulpină, ulterior fiind necesară secvențierea  în urma căreia se va putea preciza exact ce tip de tulpină este.

În momentul de față, suntem pregătiți ca, în cadrul laboratorului, să realizăm pre-screening în vederea detectării noilor variante ale Sars-Cov2.  În acest sens, am lansat deja o comandă pentru achiziționarea kitului special necesar acestei activități (1000 teste), această activitate fiind derulată din fonduri proprii, cu scopul de a acționa proactiv în actualul context epidemiologic al apariției și răspândirii noii tulpini, care are un grad de contagiozitate mult mai ridicat.

Practic, este o primă etapă pe care o parcurgem pentru că vrem să fim pregătiți în caz de necesitate. Testarea pentru detectarea suspiciunii de infectare cu noua tulpină se va face doar pentru pacienții care au un test pozitiv. Ulterior, conform metodologiei de supraveghere COVID, în urma  coroborării criteriilor epidemiologice și a celor de laborator, este necesară secvențierea probelor pentru confirmare și vom vedea, în funcțiile de decizia Ministerului Sănătății, care vor fi centrele care vor face parte din rețeaua de screening precum și procedurile aplicabile.

Identificarea tulpinii mutante are doar semnificație epidemiologică și statistică și nu influențează tratamentul pacienților care, conform definițiilor de caz și al procedurilor din acest moment, este același indiferent de tipul tulpinii.

În concluzie, SCJU Sibiu a început, din resurse financiare proprii, demersurile pentru determinarea noii tulpini, fiind pregătit să facă acest lucru. Urmează ca etapele viitoare și procedurile să fie stabilite în funcție de decizia Ministerului Sănătății cu privire instituțiile care vor participa la programul de secvenţiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here