Primarul Astrid Fodor și rectorul Universității Lucian Blaga Sibiu, domnul Sorin Radu, au semnat astăzi,20 mai, un parteneriat strategic care creează un cadru juridic pentru colaborarea între cele două instituții și dezvoltarea de proiecte comune.
“Am colaborat și până acum foarte bine cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu în proiecte concrete pentru oraș și pentru tinerii care se formează în facultățile sibiene. Am găsit mereu în Universitate un partener de încredere, implicat, care poate oferi municipalității know-how important și resursă umană care, prin participarea în aceste proiecte, ar câștiga experiență concretă și ar contribui în viața comunității din care fac parte. Cu toate acestea, am considerat împreună cu domnul Rector Radu că trebuie să formalizăm această colaborare prin semnarea unui document cu valențe juridice care ne va permite să concepem proiecte comune și să obținem finanțare din diverse surse disponibile. Intenția este de a dezvolta împreună un domeniu în care există mult potențial în Sibiu: inovarea și cercetarea.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
„Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost și rămâne un susținător al comunității locale, prin implicarea în proiecte culturale, economice, sociale sau sportive. Implicarea în egală măsură a studenților și a cadrelor didactice în proiectele comunitare poate să aducă universitatea mai aproape de cetățeni și să susțină astfel o colaborare reciproc avantajoasă. Astfel, proiectele pe linia sănătății, a asistenței sociale, a dezvoltării durabile etc. pot contribui la regândirea manierei de abordare a diferitelor ramuri ale științei și chiar a unor discipline de studiu, deoarece este important a ține pasul cu tendințele sociale actuale și a adapta conținuturile curriculare la cerințele de pe piața muncii. Cu atât mai mult, în domeniul inovării și cercetării ULBS poate deveni motorul de promovare a unor proiecte majore pentru comunitatea locală, prin implicarea cadrelor didactice universitare, a centrelor de cercetare ale universității și ale studenților în parteneriate cu Primăria Sibiu.” (Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu)
Acordul cadru de parteneriat are ca scop dezvoltarea de proiecte comune de interes public local, precum și organizarea de evenimente, conferințe, seminarii și dezbateri pe teme de interes pentru oraș și pentru tinerii studenți.
Concret, cele două instituții își asumă prin acest parteneriat:
- Dezvoltarea activității de cercetare – dezvoltare
- Promovarea unor programe de formare prin care studenții Universității Lucian Blaga Sibiu să poată efectua stagii de pregătire și practică în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu și a serviciilor publice subordonate Consiliului Local Sibiu.
- Prestarea de servicii de consultanță tehnico-economică
- Organizarea de activități cultural-educative.
Primăria Sibiu și Universitatea Lucian Blaga Sibiu colaborează în prezent pe două proiecte importante:
- Un proiect prin care se dorește în primul rând crearea unui centru de cercetare și inovare în domeniul managementului deșeurilor, dar și crearea infrastructuriismart pentru aplicarea sistemului “Plătește pentru cât arunci” în cazul deșeurilor generate în zonele de blocuri, cum ar fi containere cu acces controlat și transmitere de date care să permită contorizarea mai exactă a cantităților de deșeu produse de fiecare gospodărie. Propunerea de proiect a fost depusă pentru obținerea de fonduri europene în vederea alcătuirii documentațiilor tehnice. După deschiderea liniilor de finanțare europeană pe următorul cadru, se intenționează depunerea documentațiilor pentruobținerea de fonduri europene prin PNNR .
- Accesarea schemei de ajutor de Stat pentru „Servicii De Silvomediu, Servicii Climatice Și Conservarea Pădurilor”. Scopul acestui proiect este asigurarea în cadrul suprafeței silvice a municipiului Sibiu a unei zone de liniște compactă din care nu se va tăia lemn pe o perioadă de 5 ani. Universitatea Lucian Blaga, prin Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a fost contractată în calitate de consultant pentru pregătirea documentației care a fost depusă marți, 18 mai de Primăria Sibiu pentru accesarea fondurilor disponibile din bugetul de Stat.
Următorul proiect pe care cei doi parteneri lucrează deja va fi dedicat Sibiului Verde. Prin acesta studenții ULBS, în echipă cu inspectori ai Primăriei și Serviciului Spații Verzi, precum și cu un specialist din cadrul Direcției Silvice Sibiu, vor verifica în teren arborii din spațiile publice pentru a evalua starea lor de sănătate. Primăria Sibiu va achiziționa și va pune la dispoziție un tomograf acustic, un instrument de ultimă generație cu care se poate estima starea arborilor maturi prin scanare non-invazivă, mai ales a arborilor bătrâni care prezintă un risc de siguranță pentru cetățeni și pentru patrimoniul construit. În baza datelor colectate Primăria va putea îngriji mai bine arboriiși va putea lua decizia corectă în cazul arborilor bolnavi care trebuie recoltați și înlocuiți. Studenții care vor participa în acest proiect vor avea oportunitatea de a se perfecționa ca specialiști în domeniul managementului infrastructurii verzi.