Sibiu – Povești ucrainene în premieră la Sibiu

0
104

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 18:00, premiera spectacolului în limba română „Un ghem de povești”. Producția de la Sibiu este un proiect realizat în colaborare cu patru artiste din Ucraina.

„Acest spectacol reprezintă o ocazie de a descoperi cultura Ucrainei. Ne propunem să introducem spectatorul în atmosfera munților și pădurilor din Carpați, unde păsările cântă, iar vocile strămoșilor se fac auzite. Acolo unde trăiesc molfarii, cei care păstrează secretele, numai de ei cunoscute, despre Lumină și Întuneric. Acolo unde legendele prind viață, iar bestiile încă mai pot vorbi.”, a declarat Iryna Tsypna în timpul repetițiilor de la Sibiu.

„E o bucurie să aducem la Sibiu un spectacol atât de necesar, în contextul războiului de lângă noi! E important să spunem povești care să ne aducă împreună și să ne dea curaj pentru mai bine! Acest dialog se concretizează acum într-o montare cât o lecție de viață, într-un decor și cu păpuși cum nu s-au mai făcut până acum la Sibiu, iar ca atare am încredere că publicul va fi încântat de o nouă experiență în sala noastră.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

„Un ghem de povești” este un colaj cu povești ucrainene, după o dramatizare semnată de Martha Huryn, în regia Irynei Tsypina. Spectacolul de la Sibiu creează un imaginar fabulos și aduce un mesaj universal pentru pace, avându-i în distribuție pe actorii Gabriela Mitrea, Mircea Corcoveanu, Claudiu Fălămaș și Gabriel Muncuș. Povestea noastră începe într-o noapte de primăvară, în pădurea molfarilor (n.r. magi), cei care cunosc chiar și cele mai ascunse secrete ale vietăților ce îi înconjoară. Primăvara aduce cu ea zile lungi, cu soare cald care întârzie să dispară de pe cer, este anotimpul în care toate vietățile se trezesc, încet, la viață. Însă, în acea noapte, molfarii (Morocănosul, Realistul, Visătorul și Ucenicul) au adormit, iar focul care ținea întunericul departe de pădurea lor s-a stins. Astfel, vechiul lor inamic a pus stăpânire pe întreaga pădure și a adus cu el iarna geroasă. Molfarii trebuie să se unească pentru a-l învinge și a-i salva pe locuitorii pădurii. Îi vom cunoaște pe Iepurașul Fuguța, Șoricica Zgâricica, Prințesa Broscuță, Vulpița, Lupul, chiar și pe Ursul Mihailovici, care se întâlnesc, pentru prima dată, în aceeași poveste. Decorul, costumele și păpușile sunt un concept al scenografei Inessa Kulchytska, iar direcția muzicală a fost asigurată de Ulyana Horbachevska, actorii fiind provocați la un exercițiu live prin care să articuleze acest univers sonor unic în repertoriul teatrului sibian. Adaptarea în limba română a textului original poartă semnătura Ralucăi Rădulescu. Spectacolul are o durată de aproximativ 70 de minute și nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 7 ani.  

Spectacolul are și o versiune în limba germană, avându-i în distribuție pe actorii Angela Páskuy, Claudia Stühler, Jenő Major și Adrian Prohaska. Premiera spectacolului „„Der Märchenball” a avut loc în data de 30 martie a.c.

Echipa spectacolului este completată la ateliere de Claudia Benchea, Diana Ribana, Maria Mihăilescu, Alexandra Stoica și Florian Mureșan. Regia tehnică a spectacolului a fost asigurată de Daniel Neagu, alături de Dan Caras (sunet) și Adrian Truțescu (lumini), împreună cu Emil Predescu și Patrick Voicu (mânuitori decor). Spectacolul are o durată de aproximativ 1h și este recomandat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Costul unui bilet este 12 lei, tarif unic, flexibil, în limita locurilor disponibile. Biletele au fost puse în vânzare online prin teatrulgong.ro, dar și la sediul Agenției Teatrale din str. Alexandru Odobescu nr. 4, de miercuri până vineri între orele 11:00 și 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica între orele 10:00 și 14:00. Pentru mai multe detalii legate de biletul flexibil și avantajele acestuia, vă rugăm să citiți regulamentul evenimentelor.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.