SIBIU – Periplu online prin Sibiul tradițiilor

Pop Up Tradiții. Sibiu – Obiceiuri vechi pentru vremuri noi”, expoziția online, bilingvă, a Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, poate fi vizualizată pe website-ul oficial al instituției, la linkul https://www.traditiisibiene.ro/expo_pop_up/. Expoziția mizează pe multitudinea căilor de comunicare, aducând în prim-plan texte, fotografii şi imagini video, ilustrative pentru modul în care tradițiile sunt păstrate în Sibiul contemporan.

Obiceiuri vechi își păstrează locul de cinste în satele județului Sibiu, co-existând cu practicile și tehnologia aferente secolului al XXI-lea. La Udatul Ionilor din Tălmăcel, la Întâlnirea cetelor de juni de la Săliște, la Buzduganul de seceriș de la Cârța – toată comunitatea îmbracă hainele românești și practică obiceiurile, asemenea părinților și bunicilor lor odinioară. Concomitent, în multe practici au intervenit schimbări generate de modernitatea, mecanizarea și tehnologizarea civilizației contemporane: câmpurile sunt arate cu tractorul, în săcăteul țesut la război se găsește adeseori și un telefon mobil. Simultan, patrimoniul de factură tradițională devine tot mai atractiv pentru locuitorii din mediul urban și pentru turiști: mirii poartă adeseori costumul popular la cununiile oficiate în orașe, meniurile restaurantelor includ preparate tradiționale sau reinterpretate, creații vestimentare sunt inspirate de „hainele românești”, iar comunitățile online dedicate vieții la țară au devenit o obișnuință.

Pornind de la acest cadru socio-cultural, specialiști ai CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu au  dezvoltat expoziția online „Pop Up Tradiții. Sibiu – Obiceiuri vechi pentru vremuri noi”, care valorifică obiceiuri legate de viața omului, tradiții de peste an și practici cu specific agrar, meșteșuguri de odinioară, bucate și leacuri vechi, cântece și dansuri populare. Unele au fost cercetate în teren în contextul sanitar dificil al anului 2021, altele au fost documentate în arhive, în literatura de specialitate sau în mediul online, constituindu-se într-o oglindă a patrimoniului imaterial sibian, de factură tradițională, în secolul al XXI-lea.

Pentru a asigura accesul la informație pentru cercetători și iubitori ai culturii tradiționale din străinătate, expoziția a fost concepută bilingv, în română și engleză.

Expoziția online face parte din proiectul cultural „Pop Up Tradiții”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, finanțat de Consiliul Județean Sibiu și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *