Prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Dorin Crețu, a prezidat astăzi, ședința de lucru cu tema clarificării unor aspecte în ceea ce privește implementarea Criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 714/2022.
La ședință au participat reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Olt, Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, primari, reprezentanți ai primăriilor din județul Sibiu și operatori ai serviciilor publice de apă și canalizare.
În cadrul ședinței de lucru au fost prezentate principalele aspecte ale HG nr. 714/2022, potrivit căreia sistemele individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, pot fi autorizate numai acolo unde instalarea unei rețele publice de canalizare nu se justifică din punctul de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice.
Prin excepție, pentru utilizatorii persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, pot fi autorizate sistemele individuale adecvate până la punerea în funcțiune a sistemelor publice de canalizare nou-înființate, la care au obligația de a se racorda în termen de cel mult un an de la punerea în funcțiune a acestora.
La nivelul primăriilor au fost înființate registre pentru evidența acestor sisteme, prin care proprietarii imobilelor conectate la sisteme individuale adecvate de epurare au obligația să le înscrie în termen de 120 de zile. Obligația înregistrării revine și proprietarilor de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a HG nr. 714/2022, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a acestei Hotărâri.