SIBIU – Două focare de pestă porcină

0
82

Vă informăm că în data de 08.04.2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcine Africană. Un focare se află într-o exploatație din comuna Bazna (în urma morții a 3 porci), iar al doilea focar a fost într-o exploatație din comuna Velț(în urma găsirii unui porc mort). Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru fiecare focar în parte și au fost adoptate două decizii: comune cu județele Mureș și Alba.

Pentru focarul identificat în localitatea Bazna s-au stabilit următoarele:

  • Localitatea aflatăîn zona de protecție este : Bazna.
  • Fondurile de vânătoare aflate în zona de protecție sunt:F.V.28 Bazna – jud. Sibiu și F.V. 63 Târnăveni – jud. Mureș.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt:  Velț, Blăjel, Păucea, Boian, Mediaș, Târnava, Colonia Târnava,  Copșa Mică, Tarnăvioara,  Chesler, Romanești, Valea Lungăși Dârlos – din jud.Sibiu ; localitățileCrăciunelul de Sus, Tătârlauași Cetatea de Baltă – din jud. Alba ; localitățile Delenii, Botorca și Băgaciu din jud. Mureș. 
  • Fondurile de vânătoare din zona de supraveghere sunt:F.V.30 Moșna, F.V.31 Ațel si F.V. 32 Dârlos – jud. Sibiu ;  F.V. 28 Jidvei – jud. Alba si F.V. 62 Gănești – jud. Mureș.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau6 porci, acesta fiind uciși. Animaleleucies și animalele moarte, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, nu au fost evaluate și nu s-a întocmit dosarul de despăgubire, din cauza faptului că proprietarul nu avea înregistrate animalele.

Pentru focarul identificat în localitatea Velț s-au stabilit următoarele:

  • Localitățile  aflate în zona de protecție sunt : localitatea Velț – jud. Sibiu. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.32 Dârlos – jud. Sibiu și F.V.63 Târnăveni – jud. Mureș.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Blăjel, Păucea, Bazna, Mediaș,  Romanești, Boian, Curciu și Valea Lungă  – toate în județul Sibiu ; localitățileTătârlaua, Cetatea de Baltă, Feisa și Sântămărie – în jud. Alba și localitățile Delenii, Cornești, Botorca, Crăiești, Adămuș, Dâmbău, Târnăveniși Băgaciu – în jud. Mureș.
  • Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.32 Dârlosși F.V.28 Bazna– din jud. Sibiu; F.V. 28 Jidvei si F.V.27 Veseuș – din jud. Alba și F.V. 62 Gănești din jud. Mureș.

Animalul găsit mort nu face obiectul despăgubirii, ca atare acesta nu a fost  evaluat și nu s-a întocmit dosarul de despăgubire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.