Sibiu – Digitalizarea la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

0
151

Una dintre cele mai importante activități desfășurate la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu este digitizarea documentelor cu valoare de patrimoniu aflate în colecțiile acesteia. Acest proces complex și laborios face parte din strategia de dezvoltare a Bibliotecii. În pofida restricțiilor și nenumăratelor provocări cauzate de pandemia de COVID-19, membrii echipei de digitizare au lucrat în forță pe tot parcursul anului 2020. Rezultatele efortului depus de aceștia nu au întârziat să vină. Astfel, la sfârșitul anului trecut, existau 9.977 unități digitale având 279.723 pagini, 289.354 accesări unice și 2,5 milioane de vizite.

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu este unul dintre principalii actori ai procesului de digitalizare în mediul bibliotecilor, care se desfășoară în momentul de față la nivel național. „Strategia noastră este de a crește accesibilitatea utilizatorilor la colecțiile speciale, periodice și documentele unicat din patrimoniul Bibliotecii ASTRA. Considerăm că digitizarea, ca proces în care sunt implicate tehnologia și resursa umană specializată, contribuie la sustenabilitatea culturală în secolul XXI. Astfel, participăm activ la diseminarea unor informații culturale de valoare, prin intermediul formatului digital realizat la standarde internaționale. Parteneriatele și proiectele derulate la nivel local, național și european pun în lumină documente importante, dar și munca deosebit de valoroasă a bibliotecarilor care sunt implicați în procesul de digitizare”, arată Silviu BORȘ, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

Locloud, Transcribathon România și E-cultura sunt proiecte la care biblioteca publică sibiană a avut o importantă contribuție. Documente din Depozitul Digital al acesteia sunt la dispoziția publicului larg și prin intermediul Bibliotecii Europeana. În vederea scanării, sunt utilizate echipamente de înaltă performanță care asigură fiabilitate și acuratețe produselor digitale finale.

În 2020, prioritare au fost documentele din colecțiile „Carte Românească Veche” (https://www.dspace.bjastrasibiu.ro/handle/123456789/42) și „Transilvanice” (https://www.dspace.bjastrasibiu.ro/handle/123456789/58), acestea din urmă incluzând cartea tipărită în centre tipografice din Transilvania, în limbile latină, germană și maghiară.

Pentru cei interesați menționăm câteva titluri ale lucrărilor digitizate recent: ●Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură a legii vechi şi a ceii noao toate care sau tălmăcit de pre limba elinească pre înţălesul limbii româneşti acum întâi sau tipărit româneşte supt stăpânirea Prea Înălţatului Înpărat al romanilor Francisc al doilea Craiului Apostolicesc Mare Prinţip al Ardealului, şi cele lalte: cu blagoslovenia mării sale Prea Luminatului şi Prea Sfinţitului Domnului Domn Ioann Bobb vlădicul Făgăraşului, 1795; ●Gramatică românească alcătuită de Radu Tempea directorul şcolelor neunite naţionaliceşti prin Marele Principat al Ardealului. Cu slobozenia celor mai mari. Sibii. În Tipografia lui Petru Bart. 1797; ●Orthographia romana, sive latino-valachica, una cum clavi qua penetralia originationis vocum reserantur per Petrum Májor de Ditsö Szent Márton, Archidiaconum dioecesis Fogarasiensi, Districtus Görgényensis, ac regium revisorem librorum budensem. Primum valachico idiomate concinnata, deinde in latinum translata, 1797.

De asemenea, remarcăm digitalizarea întregii prese sibiene din perioada Primul Război Mondial – https://www.dspace.bjastrasibiu.ro/handle/123456789/5150,o inițiativă care aduce în atenția utilizatorilor momente importante din viața cotidiană într-o perioadă zbuciumată a istoriei românilor. Între periodicele scanate, digitalizate și puse la dispoziția publicului se numără: „Adevĕrul”, „Calendarul Asociațiunii”, „Foaia Poporului”, „Gazeta Oficială”, „Kalender des Siebenbürger Volksfreundes”, „Revista Economică”, „Revista Teologică”, „Telegraful Român”, „Transilvania”, „Vatra Școlară” ș.a.

Echipa responsabilă de valorificarea documentelor în format digital este constituită din bibliotecari ai compartimentelor „Colecții Speciale”, „Publicații Periodice” și „Digitizare – Informatizare”, fiind coordonată de dr. Silviu BORȘ, managerul instituției de cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.