SIBIU – Consiliul Județean Sibiu face demersuri să amenajeze mai multe căsuțe de tip familial pentru copiii aflați în centrele de plasament

0
171

Valoarea totală a proiectelor este de peste 35 milioane lei cu TVA

Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu a depus opt cereri de finanțare pentru atragerea de fonduri europene în vederea realizării a nouă căsuțe de tip familial și a patru centre de zi, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020.
Căsuțele de tip familial reprezintă un serviciu de protecție rezidențială în care un număr mic de copii (maximum 12) conviețuiesc într-o casă plasată în comunitate, în care copiii au posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile de trai independent, pot fi implicați în activitățile gospodărești și integrați în comunitate.
”Prin implementarea acestor proiecte, Consiliul Județean Sibiu urmărește ca cei peste 150 de copii din centrele de plasament actuale să beneficieze de o dezvoltare deplină și armonioasă într-un mediu cât mai apropiat de cel familial.
De o bună bucată de timp facem pași importanți pentru modernizarea serviciilor de asistență socială și protecția copilului din județul Sibiu, pentru a oferi servicii de calitate și pentru a ne alinia la toate cerințele europene. După depunerea cererilor de finanțare urmează etapa de evaluare și am încredere că vom putea semna contractele de finanțare pentru toate proiectele a căror valoare se ridică la peste 35 milioane lei”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

Prin aceste proiecte, Consiliul Județean Sibiu își propune să reorganizeze patru centre de plasament din județul Sibiu în care locuiesc peste 150 de copii, astfel:
Pentru copii din Centrul de Plasament Orlat, cu sprijinul fondurilor europene, se vor construi două clădiri, una dintre acestea de tip duplex, în care vor funcționa trei căsuțe de tip familial. De asemenea, va fi reabilitată, modernizată și dotată o clădire în care își va desfășura activitatea un centru de zi. Valoarea estimată a acestei investiții este de 8.324.660,58 lei cu TVA.
Cu sprijinul fondurilor europene și copii din Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Turnu Roșu vor locui în două căsuțe de tip familial nou construite, iar centrul de recuperare va funcționa, de asemenea, tot într-o clădire nouă. Valoarea estimată a acestor investiții se ridică la suma de 8.417.168,78 cu TVA.
Copii cu dizabilități de la Centrul de Plasament Copilul cu Dizabilități ”Prichindelul”, vor avea amenajate două căsuțe de tip familial, prin reamenajarea și supraetajarea unei clădiri existente, iar centrul de zi de recuperare își va desfășura activitatea într-o clădire reabilitată. Valoarea estimată a investiției se cifrează la suma de 9.530.081,26 lei cu TVA.
Pentru copii din centrul de Plasament Gulliver vor fi amenajate două căsuțe de tip familial. Una dintre acestea va funcționa într-o clădire nouă, iar cealaltă într-o clădire reabilitată. Valoarea estimată ale acestor lucrări se ridică la suma de 8.819.180,96 lei cu TVA.
În prezent, în structura DGASPC Sibiu funcționează patru căsuțe de tip familial, căsuțe care au fost înființate la începutului anului 2021, în cadrul Complexului de Servicii pentru Copilul cu Dizabilități „Speranța” Sibiu, unde locuiesc 35 de copii cu dizabilități. Aceștia beneficiază și de servicii de recuperare în cadrul Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.