SIBIU – Consilier juridic de la Urbana, cercetat pentru luare de mită

0
243

Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 04.11.2021 organele de cercetare penală din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, s-au sesizat din oficiu, urmare a unui denunţ, cu privire la comiterea infracţiunilor de luare de mită, prev. și ped. de art. 289 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, dare de mită, prev. și ped. de art. 290 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și respectiv cumpărare de influență, prev. și ped. de art. 292 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, republicată.

Din cercetările efectuate s-au reţinut următoarele:

În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2019, numita C.C.I. a depus un dosar în vederea atribuirii unei locuințe sociale la S.C. Urbana S.A. Ulterior, în data de 02.11.2021, numita C.C.I. a fost contactată, prin intermediul aplicației de internet WhatsApp, de către numitul I.D.C., consilier juridic în cadrul S.C. Urbana S.A. Sibiu, sub pretextul completării acestui dosar. Denunțătoarea s-a conformat solicitării funcționarului public și s-a întâlnit cu numitul I.D.C., inițial, în data de 02.11.2021 și  apoi în data de 03.11.2021, iar cadrul discuţiilor purtate, numitul I.D.C. a precizat că, în schimbul sumei de 200 de euro primită cu titlu de mită, ar putea să își exercite atribuțiile sale de serviciu în legătură cu atribuirea unor locuințe sociale într-o manieră aptă a o favoriza pe această mituitoare, în sensul atribuirii către aceasta a unei locuințe sociale. Ulterior, numitul I.D.C. a mai solicitat plata sumei de 1000 de euro cu titlu de preț al influenței, asigurând-o pe denunțătoare că, în schimbul acestei sume de bani, va interveni pe lângă ceilalți doi funcționari din cadrul Urbana S.A. Sibiu care fac parte din comisia de atribuire a locuințelor sociale din municipiul Sibiu, care i-ar fi cunoscuți lui și pe care i-ar determina să o favorizeze pe aceasta.

În ziua de 04.11.2021, în jurul orelor 1600, numitul I.D.C. s-a întâlnit în proximitatea intersecţiei străzilor Mihai Viteazu şi Nicolae Iorga din municipiul Sibiu, cu numita C.C.I., (aceasta din urmă având calitatea de colaborator cu identitate reală)  şi a invitat-o în interiorul autovehiculului său, după care au plecat spre zona Pieţei Cibin din municipiul Sibiu. În momentul în care au ajuns în proximitatea Pieţei Cibin, potrivit înţelegerii anterioare, numitul I.D.C. a primit de la colaboratoarea cu identitate reală C.C.I. suma totală de 6000 de lei pretinsă de către acest angajat Urbana S.A. Sibiu cu titlu de mită şi respectiv preţ al influenţei, în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu în legătură cu atribuirea unor locuinţe sociale, dar şi în vederea exercitării unor influenţe spre a-şi determina colegii din cadrul S.C. Urbana S.A. Sibiu să îi soluţioneze favorabil cererea denunţătoarei, sumă ce a fost ulterior ridicată de la acesta de organele de urmărire penală, cu ocazia constatării în flagrant a faptelor de corupţie.

Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din data de 04.11.2021 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul I.D.C, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. și ped. de art. 289 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin.1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și respectiv trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată.

Ulterior, prin ordonanţa din aceiaşi dată a fost dispusă reţinerea suspectului, pentru o perioadă de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunilor anterior menţionate.

Prin ordonanţa procurorului de caz din data de 05.11.2021 a fost pusă în mişcare a acţiunea penală faţă de suspect pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. și ped. de art. 289 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin.1 din Legea nr. 78/2000, republicată, și respectiv trafic de influență, prev. și ped. de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, republicată, în cauză urmând a fi dispuse măsuri preventive.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu şi a lucrătorilor de poliţie din cadrul Biroului Operațiuni Speciale Alba Iulia şi Serviciului Acţiuni Speciale Sibiu. .

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.        

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.