SIBIU – Activităţi desfăşurate de poliţiştii sibieni

0
120

Bărbat reținut și cercetat de polițiștii de la investigații criminale într-un dosar care vizează mai multe infracțiuni de înșelăciune

          La nivelul Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu se află în lucru un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (patru acte materiale), vizate fiind 5 persoane de sex masculin din județul Galați.

           La data de 22 noiembrie 2022, o echipă complexă de polițiști din cadrul Biroului Investigații Criminale Sibiu, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați și a luptătorilor din cadrul Serviciilor de Acțiuni Speciale din cadrul inspectoratelor de poliție Sibiu, Galați și Covasna, au pus în executare 4 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Galați, precum și cinci mandate de aducere pentru cei cinci bărbați bănuiți de săvârșirea acestor fapte.

          În fapt, în urma cercetărilor și investigațiilor efectuate, polițiștii sibieni au constatat că în perioada 16.04 – 16.09.2022,  cinci bărbați din municipiul Galați, în vârstă de 21, 22, 23, 24 și 26 de ani, ar fi creat conturi în sisteme de plată on-line folosind datele de identitate reale a cinci persoane, fără însă a avea acordul acestora, conturi pe care le controlau efectiv.

          Folosindu-se de aceste date de cont și de e-mail, unul dintre cei cinci bărbați (în vârstă de 21 de ani), ar fi apelat telefonic, în perioada anterior menționată, cinci persoane de sex masculin, toți sibieni, șoferi de taxi, iar sub prezentarea unor calități  mincinoase, asumate cu scopul de  câștiga încrederea și totodată, de a le induce în eroare, le-au solicitat efectuarea mai multor tranzacții prin intermediul unui serviciu plată on-line, sub pretextul prestării unor comisioane și cu promisiunea restituirii sumelor tranzacționate. Ulterior, după ce sumele erau virate, aceștia nu mai răspundeau la telefon, fără a mai restitui sumele respective.

          Totodată, din cercetări a reieșit faptul că după efectuarea tranzacțiilor, aceștia își transferau sumele respective prin intermediul unui sistem online de transfer bancar într-un sistem online de pariuri, dispunând astfel de sumele de bani

          Valoarea totală a prejudiciului cauzat este de aproximativ 1.200 lei.

          În urma audierilor efectuate și a probatorului administrat în cauză, împotriva gălățeanului de 21 de ani s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Cercetările în acest dosar continuă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

***  

Cercetați penal pentru tăiere ilegală de arbori

          Un bărbat din Cârțișoara este cercetat penal de către polițiștii Secției nr. 4 Poliție Rurală Porumbacu de Jos sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere și sustragere ilegală de arbori.

          În fapt, la data de 22 noiembrie a.c., bărbatul a fost prins în flagrant de către polițiștii Secției nr. 4 Poliție Rurală Porumbacu de Jos în timp ce încărca într-o autoutilitară material lemnos, pe care l-ar fi tăiat din fondul forestier național administrat de Ocolul Silvic Arpașu de Jos, situat pe raza localității Cârțișoara. În autoutilitară a fost depistată cantitatea de 1,22 mc de material lemnos din specia fag.

În cauză, la nivelul Secției nr. 4 Poliție Rurală Porumbacu de Jos s-a deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori (art. 107 alin. 1 lit. a din Legea nr. 46/2008) și furt de arbori (art. 109 alin. 1 lit. a din Legea 46/2008), materialul lemnos fiind lăsat în custodia Ocolul Silvic Arpașu de Jos. Totodată, motofierăstrăul folosit la tăierea arborilor a fost confiscat.

***

Atenție la falșii angajați!

La data de 22 noiembrie, o femeie în vârstă de 82 de ani, din municipiul Sibiu, a reclamat faptul că, în jurul orei 11:00 – 11:30, sub pretextul că sunt angajați ai unei companii de distribuție a gazelor naturale și este necesar să desfășoare activități de verificare a funcționării gazului, două persoane necunoscute au pătruns în locuința sa și i-au solicitat aprox. 500 de lei contra serviciilor prestate. Ulterior, femeia a constatat că pe „chitanța” emisă de către cei doi pretinși angajați nu apărea nimic despre companie sau serviciile prestate a sesizat Poliția Municipiului Sibiu.

Polițiștii sibieni au deschis un dosar penal de cercetare privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune și desfășoară activități specifice în vederea identificării autorilor și aplicării măsurilor legale.

Unul dintre modurile de operare ale celor care fură din locuințe este și cel al falsului angajat. Acești infractori acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare sau a pretinde că prestează anumite activități care trebuie remunerate.

Pentru a nu deveni victime nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute care se prezintă în calitate de instalatori, electricieni, angajați ai firmelor de apă-canal, electricitate sau gaz.

De obicei, acești falși angajați sunt bărbați cu aspect îngrijit, cu vârste cuprinse între 25 – 50 de ani, care, de cele mai multe ori, poartă salopetă asemănătoare cu a firmei reale și pot prezenta legitimații false. Când astfel de persoane se prezintă la ușa locuinței dumneavoastre, avertizați-le că veți anunța poliția, fără a le permite accesul.

Aveți în vedere faptul că odată pătrunși în apartament, la terminarea așa zisei lucrări de reparație solicită o sumă mare de bani, în speranța că victima va aduce banii din locul unde îi păstrează. Urmăresc victima în timp ce ia banii din locul de păstrare după care îi distrag atenția și sustrag bani și alte bunuri de valoare din locul respectiv.

De obicei, infractorii acționează în prima parte a zilei și vizează îndeosebi apartamentele de bloc și persoanele vârstnice, care fie locuiesc singure fie petrec mare parte a timpului singure. Aleg această categorie de persoane întrucât, pe de o parte se mizează pe capacitatea lor mai redusă de a reține detalii sau a-i recunoaște, iar pe de altă parte, se mizează pe capacitatea de rezistență fizică mai scăzută a vârstnicilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.