SIBIU – A demarat acţiunea „FOC DE ARTIFICII”

0
196

La data de 21 noiembrie 2022, Poliţia Română a demarat la nivel național acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile, desfășurate la nivelul I.P.J. Sibiu, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Acțiunile specifice se derulează în perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, iar printre obiectivele urmărite în cadrul acțiunii amintim:

– Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);

– Prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice;

– Cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;

– Conștientizarea cetățenilor și a reprezentanților societăților comerciale autorizate cu privire la riscurile utilizării necorespunzătoare și comercializării ilegale de articole pirotehnice la care se expun.

În perioada sărbătorilor de iarnă 2021-2022, în cadrul planului de acțiune Foc de artificii, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au fost efectuate 45 de acțiuni și controale, fiind controlate toate cele 16 persoane juridice autorizate să dețină și să comercializeze  articole pirotehnice, fiind depistate un număr de 39 de persoane fizice și juridice neautorizate care au deținut sau comercializat articole pirotehnice. În urma acestor activități au fost înregistrate 37 dosare de cercetare penală, în care au fost cercetate 42  persoane, fiind aplicate și un număr de 3 contravenții în valoare totală de 1000 lei.

În urma acestor activități, au fost constatate 37 de infracțiuni  privind efectuarea operațiunilor cu articole pirotehnice fără drept. Totodată, au fost confiscate 259  kg articole pirotehnice.

Totodată, cu toate eforturile de prevenție din partea polițiștilor a fost înregistrat și un eveniment negativ soldat cu rănirea ușoară a unui minor, în vârstă de 17 ani, în urma folosirii fără drept a unei petarde din categoria celor interzise la deținere și folosire, acesta suferind o traumă sonoră la o ureche.

Începând cu data de 21 noiembrie a.c. și până în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au fost efectuate 20 de acțiuni și controale, fiind înregistrate 3 dosare de cercetare penală, în care sunt cercetate 6  persoane.

În urma acestor activități, au fost constatate 3  infracțiuni  privind efectuarea operațiunilor cu articole pirotehnice fără drept.Totodată, au fost confiscate  3 kg articole pirotehnice .

Până în prezent, la nivelul judeţului Sibiu, sunt înregistrate 16 persoane juridice autorizate pentru deţinere, transport, folosire şi comercializare de articole pirotehnice (4 în municipiul Sibiu, 8 în municipiul Mediaş, 1 în orașul Ocna Sibiului, 1 orașul Avrig şi 2 în comuna Șelimbăr).

Nu sunt înregistrate persoane juridice autorizate pentru import de articole pirotehnice și nici depozite de articole pirotehnice.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au cooperat și cooperează cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Facem precizarea că articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, iar articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:

a)    între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b)    la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c)    la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d)    la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e)    în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f)    pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

a)    orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b)    comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, vă recomandăm:

– Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!

– La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!

– Evitați achiziționarea de articole pirotehnice din mediul online!

În ceea ce privește vulnerabilitățile din mediul on-line:

Vă recomandăm să nu cumpărați articole pirotehnice de pe diferite site-uri care nu afișează mesaje de informare privind categoria din care fac parte articolele pirotehnice puse la vânzare și nici condițiile privind limitele de vârstă ale persoanelor care cumpără.

În ultima perioadă s-a constatat că mai multe persoane, în special tinerii și chiar minori, achiziționează articole pirotehnice on line, primind coletul prin curier, existând astfel riscul de a cumpăra articole pirotehnice interzise la deținere și folosire de către persoanele fizice cumpărători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.