Se trece la ora de iarna

Sambata spre duminica Romania trece la ora de iarna. astfel, ora 04.00 va deveni ora 03.00. Trecerea se face in fiecare an in ultimul weekend complet din octombrie.

In noaptea de sambata spre duminica dormim cu o ora mai mult. Si asta pentru ca se trece la ora de iarna. Ceasurile se vor da cu o ora inapoi astfel incat ora 04.00 va deveni ora 03.00. Ziua de 24 octombrie este ultima din acest an cu orar de vara. In tara noastra orarul de vara a fost introdus pentru prima oara in anul 1931 odata cu publicarea legii pentru stabilirea ore oficiale. Ora de vara s-a stabilit insa permanent in tara noastra abia in anul 1979 iar pana in anul 1997 trecerea de la ora de vara la cea de iarna se facea in ultima duminica din luna septembrie. Din `98 guvernul de atunci a dat o ordonanta care prevedea ca trecerea la orarul de vara sa se faca in ultima duminica din martie iar cel de iarna sa inceapa cu ultima duminica din octombrie. Pe tot mapamondul sunt 70 de tari care isi vor da ceasurile cu o ora inapoi. Acestea provin din Europa si Statele Unite.
Ora de vara a fost introdusa pentru prima oara in timpul Primului Razboi Mondial. A fost insa propusa de Benjamin Franklin inca din 1784 pentru ca muncitorii sa poata beneficia cat mai mult posibil de lumina naturala a soarelui in detrimentul celor artificiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Exit mobile version