Școala de vară de la Sibiu

0
5

În perioada 2 – 7 iulie 2024, în contextul creat de Ziua Iei, Institutul Național al Patrimoniului și MuzeulASTRA, în colaborare cu Universitatea București, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și IA Sibiu, organizează Școala de vară Patrimoniu. Creativitate. Sustenabilitate. Întâlniri de tezaur în Muzeul ASTRA. Evenimentul este dedicatsalvgardării și promovării fenomenului de patrimoniu cultural imaterial UNESCO „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” printr-o fascinantă călătorie de la tehnici vechi la design contemporan!

Școala de varăPatrimoniu. Creativitate. Sustenabilitate. Întâlniri de tezaur în Muzeul ASTRAeste parte dinProgramul multianual „Revigorarea meșteșugurilor tradiționale și promovarea creativității artistice” al structurii Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională,din cadrul Institutului Național al Patrimoniului,ce are ca scop punerea în valoare la nivel național a meșteșugarilor activi și artelor populare actuale prin intermediul atelierelor de lucru educativ-creative, al expozițiilor etnografice și al dialogurilor tematice. Totodată, încurajăm dialogul intergenerațional între meșterii populari și cursanți. De asemenea este parte a Programului anual al Muzeului ASTRA dedicat salvgardării patrimoniului cultural imaterial.

Școala de vară Patrimoniu. Creativitate. Sustenabilitate. Întâlniri de tezaur în Muzeul ASTRAse adresează studenților și masteranzilorFacultății de Litere din cadrul Universității din București și Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu de la specializările studii culturale, etnologie, antropologie culturală, folclor, patrimoniu, istorie,precum și elevilor din școli gimnaziale. Se alătură reprezentanți ai comunității științifice și ai celei meșteșugărești, antreprenori culturali, designeri vestimentari, autorități publice și lectorii invitați.

Într-un mediu informal și plăcut, în Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului și la Casa Artelor, în centrul Sibiului,dezvoltăm un dialog educativ non-formal între meșterii activi, ce sunt păstrători, purtători, creatori și transmițători ai cunoștințelor și tehnicilor tradiționale de lucru și studenții, masteranzi și designeri pe care ne dorim să-i atragem în procesul cunoașterii și promovării moștenirii culturale.

Caracterul aplicativ al atelierelor demonstrative este oportun pentru explicarea, înțelegerea și deprinderea cunoștințelor despre materiile prime, instrumentele și tehnicile de lucru, despremodul de structurarea a decorului și cromaticii iei de Sibiu, despretehnicile de broderie săsească, despretehnicile de cusut cu mărgele, despre rosturile altiței etc. Bogata experiența practică a meșteriloreste complementară acestui demers educativ, fiind un reper în procesul salvării și aducerii în actualitatea creativă urbană a unor piese de port popular.

Atelierele de povestit, de cusut și de țesut se desfășoară sub îndrumarea creatoarelor de port popular Maria Ciucă, „Tezaur Uman Viu” din anul 2021(Poiana Sibiului, Sibiu), Ana Bodescu„Tezaur Uman Viu” din anul 2021(Salva, Bistrița-Năsăud), Rodica Ispas (Avrig, Sibiu), Elena Pascu (Mălâncrav, Sibiu) și Mariana Mereu (Stremț, Alba).

Salvgardarea și promovarea artei cămășii cu altiță este susținută și de observații directe ale „spiritul locului” din Poiana Sibiului, de vizite documentare în depozitele Muzeului ASTRA, de prezentarea ghidată a Muzeului în aer liber, de exemple de bune practici ale meșteșugarilor puși în valoare prin „Întâlnirile de tezaur” al Institutului Național al Patrimoniului, de prelegeri interactive și captivante despre antreprenorialul sustenabil de succes în domeniul industriilor creative, patrimoniu și studiile vizuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.