„Scandal For two” semnată și interpretată de celebrul violoncelist Denis Shapovalov în primă audiție mondială la Sibiu și Miercurea Ciuc

0
56

Denis Shapovalov, violoncelist de renume mondial, dirijor și compozitor, laureat al Concursului Internațional Ceaikovski (1998) concertează la Sibiu și Miercurea Ciuc pe 2 și 3 iunie, alături de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, pianista Monica Florescu și Orchestra de Cameră Ciuc.

Concertele încep pe 2 iunie, la Sibiu, cu un prim recital de la ora 11:00 (pentru copii), în incinta ATU Toys (Str. 9 Mai, nr. 10),și de la ora 19:00 (pentru familii), la Catedrala Evanghelică Sf. Maria (Piața Huet, nr. 1), în cadrul festivalului de muzică clasică pentru copii și familii The Sound of Childhood. Pe 3 iunie, artiștii vor evolua pe scena Cinematografului Csíki Mozi din Miercurea Ciuc, începând cu ora 19:00. Intrarea la ambele recitaluri din Sibiu este liberă.  

Solist de o mare profunzime, Denis Shapovalov a fost descris de legendarul Mstislav Rostropovici ca fiind un artist cu un „talent strălucitor, de care poate fi mândru în fața întregii lumi”. Artist deplin, pentru care muzica este un mod viață, Shapovalov și-a demonstrat virtuozitatea în numeroase concerte și concursuri, dintre care cel mai important este Concursul Internațional Ceaikovski din 1998, când a obținut Premiul I și Medalia de Aur cu unanimitate de voturi din partea juriului.

Prezent pentru prima dată la Sibiu, Denis Shapovalov va urca pe scenă în dublă ipostază artistică: aceea de solist, dar și de compozitor. Publicul va asculta în premieră absolută Concertul pentru două violoncele și orchestră de coarde Scandal în doi (Scandal For Two), dar și Variațiipe tema Capriciului nr. 24 Paganini în Rock pentru două violoncele și orchestră de coarde, lucrări care poartă semnătura artistului Denis Shapovalov, fiind interpretate împreună cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și Orchestra de Cameră Ciuc. Din program face parte și Concertul pentru două violoncele și orchestră de coarde în sol minor, RV. 531 de Antonio Vivaldi.

În postură solistică va evolua și pianista Monica Florescu, care va interpretaConcertul nr. 12 în La Major pentru pian și orchestră de coarde, KV 414 de Wolfgang Amadeus Mozart, în compania Orchestrei de Cameră Ciuc, ansamblu cu care pianista Monica Florescu a avut numeroase colaborări în ultimii ani, atât în cadrul Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends, cât și ca solistă invitată a Stagiunii Simfonice din Miercurea Ciuc. 

THE SOUND OF CHILDHOOD – Festivalul marilor întâlniri pentru cei mici

Artiști din România și din străinătate își dau întâlnire cu cel mai tânăr și mai proaspăt public, copiii, dar și cu părinții lor, pentru trei zile de timp și muzică de calitate, în familie, la festivalul The Sound of Childhood.

Violonceliștii Denis Shapovalov și Makcim Fernandez Samodaiev, pianista Monica Florescu, Orchestra de Cameră Ciuc, Bucharest Wind Ensemble, Duo Kitharsis și actrița Iulia Popa se întâlnesc cu publicul din Agnita (31 mai), Ighișu Vechi (1 iunie) și Sibiu (2 iunie) pentru a redescoperi muzica clasică prin joc și joacă, într-un festival cu ilustrațiile și identitatea vizuală semnate de artista Marina Gabriela Soare. 

În fiecare zi a festivalului vor avea loc două concerte:

• Ora 11:00- Concerte educative pentru copii;

• Ora 19:00 – Concerte pentru întreaga familie.

🎟️ Intrarea este liberă la toate concertele

Mai multe informații despre festival pe pagina de Facebook Florescu-Fernandez & Friends.

„The Sound of Childhood” este un proiect organizat de Asociația Florescu-Fernandez & Friends, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

DENIS SHAPOVALOV

S-a născut la 11 decembrie 1974 în Rusia. După terminarea cursului postuniversitar al Conservatorului de Stat din Moscova (clasa Nataliei Șahovskaya), la vârsta de 26 de ani, Denis Shapovalov a devenit cel mai tânăr profesor de violoncel la această universitate faimoasă, unde a predat timp de 11 ani (2001-2012). A câștigat premiul I și Medalia de Aur la cel de-al XI-lea Concurs Internațional Ceaikovski în 1998.

Din 2006, după ce a studiat și dirijatul la Conservatorul de Stat din Moscova, Shapovalov a cântat în majoritatea orchestrelor simfonice importante din întreaga Rusie, inclusiv în Orchestra Simfonică de Stat „Novaya Rossiya” (dirijor Yuri Başmet ). În 2012, a fost director artistic al proiectului difuzat la TV „Cello Parade” la cel de-al III-lea Festival Internațional Rostropovici, dirijând 60 de violonceliști din cele mai importante opt orchestre din Rusia.

Denis Shapovalov a participat la numeroase festivaluri internaționale din Rusia, Franța, Italia, Germania, Austria, SUA, Japonia și China. La debutul american, a impresionat cu virtuozitatea sa la cel de-al III-lea Congres Mondial de Violoncel.

Shapovalov a colaborat cu Orchestra Simfonică Ceaikovski, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii din Sankt Petersburg, orchestrele de cameră „Moscova Virtuosi” și „Soliștii din Moscova”, Orchestra Bayerische Rundfunk, Orchestra Filarmonică Olandeză, Orchestra Filarmonică din Londra, London Symphony Orchestra, Baltimore Chamber Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra.

A fost invitat în seria de concerte care au sărbătorit aniversarea lui Mstislav Rostropovici, la împlinirea vârstei de 75 de ani, evenimente care s-au desfășurat în Londra și SUA. De asemenea, Mstislav Rostropovici l-a invitat pe Shapovalov să cânte împreună cu diferite orchestre din Rusia, Marea Britanie, SUA și să participe la Festivalurile Rostropovici din Azerbaidjan și Franța.

Denis Shapovalov a colaborat cu mari dirijori, precum: Lorin Maazel, Jukka-Pekka Saraste, Andrew Litton, Christian Badea, Vladimir Spivakov, Yuri Başmet, Gianadrea Noseda, Valentin Uryupin.

A susținut concerte în principalele săli de concert din lume – Balșoi a Conservatorului din Moscova, Concertgebouw din Amsterdam, Royal Festival Hall și Barbican Center din Londra, Megaron din Atena, Auditorio Nacional de Musica și Palacio de Congresos din Madrid.

Abordând și repertorii originale de jazz, Denis Shapovalov și-a tradus pasiunea pentru muzica rock în proiectele încrucișate „Above the Earth” și „Rock vs Rococo”, prin care a atras un public nou către spectacolele clasice. În 2007 a devenit primul muzician clasic care a susținut un concert solo la Polul Nord.

MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV

Violoncelist belgian de origine ruso-cubaneză, Makcim Fernandez Samodaiev este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia. A concertat în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Elveția, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic, China și a susținut concerte în săli de renume precum BOZAR (Palais des Beaux Arts), Flagey în Bruxelles, De Bijloke în Gent, De Singel în Anvers, Belgia, CNA (Centro Nacional de las Artes) și Palacio de Bellas Artes din Mexic.

În decursul carierei sale a interacționat cu muzicieni precum Tomas Kakuska, Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Renaud Capuçon, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy și a colaborat cu dirijori recunoscuți cum sunt Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galați, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor și Alexandre Myrat.

Între anii 2015 și 2023 a fost solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu⁠.

Pe lângă activitatea din cadrul filarmonicii, Makcim Fernandez Samodaiev susține concerte de muzică de cameră, în calitate de invitat, dar și de organizator. În 2016, împreună cu pianista Monica Florescu, a fondat în Sibiu Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”, o stagiune care devenit un proiect de referință pentru muzica de cameră din România. Din 2017 colaborează cu Teatrul de Balet Sibiu unde, împreună cu coregrafa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan, precum „Peer Gynt” (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich, cât și aranjamente și compoziții proprii (2017), iar în 2018, anul centenarului, a creat a doua producție originală intitulată „Fragile”, având la bază muzica lui George Enescu.

MONICA FLORESCU

Născută în București, pianista Monica Florescu are o traiectorie amplă în domeniul interpretării muzicale, cunoscută ca pianist concertist, dar și ca muzician de cameră, susținând concerte în toată lumea.

Debutează la 8 ani, pe scena Ateneului Român, ca laureată a concursurilor naționale. Absolventă a două universități de muzică (din București și din Anvers, Belgia), și-a desfășurat activitatea în decursul anilor în mai multe țări, precum Belgia, România și Mexic.

Fondează în 2002, alături de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, „Spirale Piano Trio”, o formație de muzică de cameră, care desfășoară o intensă activitate pe plan internațional.

Este laureată a unor competiții internaționale printre care Concursul Internațional „Lorry Wallfish” și Premiul „George Enescu” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de G. Enescu, precum și Premiul „Remember Enescu” în cadrul Concursului „Mihail Jora”. Este finalistă a Concursului „Maria Canals 55th Internațional Competition” în Barcelona. Între anii 2012-2014 este invitată în Mexic, ca membră a juriilor internaționale pentru concursuri de pian și muzică de cameră. Efectuează înregistrări pentru Radio România (București), concertează live pentru TVT Tabasco Television Villahermosa (Mexic) și înregistrează un CD la Aliud Records, Skarster Music Investments Olanda cu grupul „Spirale Piano Trio”.

Din 2015 este membră a Filarmonicii de Stat Sibiu, în calitate de solist instrumentist. Tot în 2015, inițiază, împreună cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez and Friends”, la Sibiu, un proiect de referință pentru muzica de cameră din România.

ORCHESTRA DE CAMERĂ CIUC

Înfiinţată în anul 2001, a devenit între timp una dintre cele mai apreciate orchestre de cameră din România, iar în fiecare an întâmpină publicul meloman cu propriul sezon muzical, desfășurat la Miercurea Ciuc.

Primul concert susținut de ansamblu a avut loc în anul 2001, la Miercurea Ciuc, având ca membri fondatori elevi ai Liceului de Arte „Nagy István”, sub îndrumarea dirijorului şi pianistului Szőnyi Zoltán, profesor din Târgu-Mureş. Concertul a avut un mare succes în rândul publicului cunoscător și iubitor de muzică clasică.

Odată cu acest început, orchestra a participat cu regularitate la evenimentele locale şi, cu timpul, a onorat inclusiv invitații la evenimente naționale și internaționale. Printre participările internaționale se numără și un concert în sala mare a Academiei de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, despre care televiziunea Duna a realizat filmul documentar ,,Muzica Ciucului şi a Salzburgului”, difuzat în anul 2006.

Din 2008, Orchestra de Cameră Ciuc susține anual mai mult de șase concerte orchestrale mari, pe lângă care organizează și participă la nenumărate alte evenimente de muzică clasică. Unul dintre proiectele culturale de mare anvergură, la care Orchestra de Cameră Ciuc se numără printre invitați, este „Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc”, având peste 40 de ediții la activ. Din anul 2017, inițiază o serie de proiecte care se bucură de aprecierea publicului, printre care „Seratele de pian ale toamnei” și „Seratele de toamnă ale muzicii de cameră”.

Ansamblul a avut, de-a lungul timpului, inclusiv apariţii în calitate de orchestră simfonică, dar şi-a păstrat numele de Orchestra de Cameră Ciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.