vineri, decembrie 3, 2021
AcasăLOCALSarbatoarea celor 40 de Mucenici

Sarbatoarea celor 40 de Mucenici

spot_img

Crestinii i-au sarbatorit vineri pe cei 40 de mucenici. Se spune ca in aceasta zi primavara se instaleaza pe bune iar dupa zilele babelor vin cele ale mosilor cand se scot plugurile si se fac pregatirile pentru muncile agricole. 9 martie mai este considerata si Ziua Barbatilor.

Traditia crestina spune ca Sfintii 40 de Mucenici de la Sevastia sunt de fapt ostasi care au refuzat sa se inchine la idolii impusi de catre imparati. Pentru ca nu au vrut sa se dezica de credinta lor crestina cei 40 de oameni au fost aruncati intai in temnita, apoi batuti cu pietre s in final condamnati la moarte prin inghetare  in lacul Sevastiei. Unul dintre cei 40 intrati initial in lac si-a tradat credinta insa nu a supravietuit. Cei 39 ramasi s-au rugat fierbinte iar Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea incalzind apa lacului, topind gheata si trimitand cunune stralucitoare asupra lor. Aceeasi traditie bisericeasca mai spune ca in momentul in care a vazut minunile dar mai cu seama faptul ca una dintre cununi nu are pe capul cui sa se aseze unul dintre soldatii pusi pe marginea lacului pentru a pazi condamnatii s-a aruncat in apa si si-a marturisit astfel credinta.

In traditia populara, pe langa cele 40 de pahare pe care trebuie sa le bea barbatii pentru a fi voiosi si sanatosi tot anul mai exista si credinta ca din 9 martie vin zilele mosilor. Aceste zile sunt calduroase si duc la dezghetarea pamantului. In anumite zone ale tarii in aceasta zi se dau jos din podul casei plugul si semanatoarea semn ca in curand incep lucrarile agricole. Tot ca o traditie, se mai considera ca 9 martie este si ziua in care sunt sarbatoriti barbatii. Data nu a fost insa oficializatacel putin pana la momentul de fata  in niciun calendar international.

spot_img
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

spot_img

Recent Comments

Vultureanu Bogdan on Viteza face victime
Alexandru on NU luati teapa!
Johnf551 on Donatii pentru spital
Sofia Esguerra Sorea on Cursuri de romana pentru straini
Leonor on Jocul de acasa