Săptămâna Antifumat, finalistă la Campania Medicală a Anului

0
303

Campania „SăptămânaAntifumat. Renunțarea la fumatsalveazăvieți”,organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu esteînfinalaRomanian Healthcare Awards, la categoria Campania Medicală a Anului. Competițiaestejurizată international, cei 31 de membri ai juriului, din România, Bulgaria, Franța, Republica Moldova, Lituania, Belgia, Italia, Olanda, IrlandașiDanemarcaevaluândaplicațiile la cele 7 categorii ale competiției din acest an.  În final, au fostselectațicâte 5 finaliști, câștigătoriifiecăreicategoriiurmând a fi anunțațiîntr-o ceremonieceva fi organizatăla București, până la fineleanului, înfuncție de data la care vapermiteincidența Covid.

Celelate 4 proiecteselectateînfinală la categoria „Campania Medicală a Anului”, alături de „SăptămânaAntifumat” – organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie sunt:

  • ”Campanianațională de vaccinareîmpotriva COVID-19 – ÎMPREUNĂ ÎNVINGEM PANDEMIA , organizată de ComitetulNațional de Coordonare a ActivitățilorprivindVaccinareaîmpotriva COVID-19 (CNCAV),
  • „Cancerul nu stă la distanță”, organizată de Fundația HOSPICE Casa Speranței
  • ”Împreunăpentruviitor!”, organizată de Spitalul Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu” Timișoara
  • “Împreunăredămnormalitatea – MaratonulVaccinăriiEdițiaBucurești”, organizată de Universitatea de MedicinășiFarmacie ”Carol Davila” București

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a organizat SăptămânaAntifumat cu ocazia ZileiInternaționalefărăTutun, marcatăanualîn data de 31 Mai. Acesteveniment a doritsăatragăatențiapopulației cu privire la pericolul pe care fumatulîlreprezintăpentrusănătate. Astfel, timp de o săptămână, înperioada 24 – 31 Mai, reprezentanți ai autoritățilorguvernamentaleși locale, medici, precum șipersonalități ale lumiiculturalesibiene au transmismesajeantifumatprinintermediul mass-media, pe website-ul (www.spital-tbc.ro) și  pepagina de facebook a spitalului (fb Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu). Totodată, acesteamesaje au fostafișateînsălile de așteptare din cadrulambulatoriuluișilaboratoarelorunitățiinoastresanitare.

„Sănătateaplămânilorpopulațieieste o permanentăprioritatepentruspitalulnostru. Încalitate de manager al uneiunitățisanitareîn care sunt tratatepatologiipulmonare, știucăfoartemulteboli sunt o consecințădirectă a fumatului. PrinorganizareaSăptămâniiAntifumatam doritsătragem un semnal de alarmă cu privire la consecințelenocive pe care consumul de tutun le produce la nivelulsănătății. Înacestsens, am invitatsă se alăturedemersuluinostrupersonalitățișiautoritățisibiene, care sătransmitămesajeantifumat, pentru a conștientizacetățeniiasupraconsecințelordevastatoare pe care le presupunepracticareaacestuiobiceinesănătos”,spune Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a avutinițiativaacesteiacțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințeledevastatoare pe care fumatul le are asuprasănătății, încondițiileîn care majoritateaafecțiunilorpulmonare ale paciențilornoștri au dreptcauzăconsumul de tutun. De altfel, s-a demonstratcă90% din deceseleprin cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Tocmai de aceeapentrunoireprezintă o prioritateșiprevenția, componenta de educare a populației, nu doartratareabolnavilor.

„Fumatuleste un obicei care duce atât la deteriorareafuncțieipulmonare, câtși a restuluiorganismului. Fumătorii, din păcate, fac maifrecventcancere, atâtpulmonare, câtșiînaltelocuri ale corpuluiși, din nefericire, nu existăfumător care să scape de BPOC. Aceastaeste o boalăcronicăinvalidantă, cu impact major asuprafuncțieipulmonareși care duce la o scădereimpresionantă a calitățiiviețiiși a rezistenței la efort. Toțimariifumătoriajungîntimpsă respire greu, să nu maipoatăsă se miște ,sărăceascăfrecventși, în general, săaibă o calitate a viețiiproastă. Iarcalitateascăzută a vieții lor vainfluențașiviețileprietenilor, rudelorși ale membrilorfamiliilor”,declarămediculpneumolog Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Campania antifumata fostcu atâtmainecesară cu cât ne aflămînpandemia COVID-19, iarstudiileefectuatepânăînprezentsugereazăcăfumătoriiprezintă un riscmai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumătorii, pacientiispitalizaținecesitândinternareaînsecția ATI șiventilațiemecanică, iarevoluțiaboliipoate duce în final la deces.

Romanian Healthcare Awards esteceamaiamplăcompetiție cu juriuinternaționaldedicatămedicilor, echipelormedicaleșispitalelor din România, eveniment de recunoaștereainovațieiși a excelenței din domeniulsănătății, care îșipropunesăidentificeșisăapreciezeexemplele de bunăpractică din sistemul medical românesc, reușiteleindividualeși de echipă. Organizatorii sunt Spațiul Medical (www.spatiulmedical.ro) și BORO Communication.

Lista cu finaliștiituturorcategoriilemedicalepoate fi consultată pe  https://spatiulmedical.ro/finalistii-romanian-healthcare-awards-2021/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.