joi, decembrie 2, 2021
AcasăMEDICINA SI SANATATESăptămâna Antifumat, finalistă la Campania Medicală a Anului

Săptămâna Antifumat, finalistă la Campania Medicală a Anului

spot_img

Campania „SăptămânaAntifumat. Renunțarea la fumatsalveazăvieți”,organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu esteînfinalaRomanian Healthcare Awards, la categoria Campania Medicală a Anului. Competițiaestejurizată international, cei 31 de membri ai juriului, din România, Bulgaria, Franța, Republica Moldova, Lituania, Belgia, Italia, Olanda, IrlandașiDanemarcaevaluândaplicațiile la cele 7 categorii ale competiției din acest an.  În final, au fostselectațicâte 5 finaliști, câștigătoriifiecăreicategoriiurmând a fi anunțațiîntr-o ceremonieceva fi organizatăla București, până la fineleanului, înfuncție de data la care vapermiteincidența Covid.

Celelate 4 proiecteselectateînfinală la categoria „Campania Medicală a Anului”, alături de „SăptămânaAntifumat” – organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie sunt:

  • ”Campanianațională de vaccinareîmpotriva COVID-19 – ÎMPREUNĂ ÎNVINGEM PANDEMIA , organizată de ComitetulNațional de Coordonare a ActivitățilorprivindVaccinareaîmpotriva COVID-19 (CNCAV),
  • „Cancerul nu stă la distanță”, organizată de Fundația HOSPICE Casa Speranței
  • ”Împreunăpentruviitor!”, organizată de Spitalul Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu” Timișoara
  • “Împreunăredămnormalitatea – MaratonulVaccinăriiEdițiaBucurești”, organizată de Universitatea de MedicinășiFarmacie ”Carol Davila” București

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a organizat SăptămânaAntifumat cu ocazia ZileiInternaționalefărăTutun, marcatăanualîn data de 31 Mai. Acesteveniment a doritsăatragăatențiapopulației cu privire la pericolul pe care fumatulîlreprezintăpentrusănătate. Astfel, timp de o săptămână, înperioada 24 – 31 Mai, reprezentanți ai autoritățilorguvernamentaleși locale, medici, precum șipersonalități ale lumiiculturalesibiene au transmismesajeantifumatprinintermediul mass-media, pe website-ul (www.spital-tbc.ro) și  pepagina de facebook a spitalului (fb Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu). Totodată, acesteamesaje au fostafișateînsălile de așteptare din cadrulambulatoriuluișilaboratoarelorunitățiinoastresanitare.

„Sănătateaplămânilorpopulațieieste o permanentăprioritatepentruspitalulnostru. Încalitate de manager al uneiunitățisanitareîn care sunt tratatepatologiipulmonare, știucăfoartemulteboli sunt o consecințădirectă a fumatului. PrinorganizareaSăptămâniiAntifumatam doritsătragem un semnal de alarmă cu privire la consecințelenocive pe care consumul de tutun le produce la nivelulsănătății. Înacestsens, am invitatsă se alăturedemersuluinostrupersonalitățișiautoritățisibiene, care sătransmitămesajeantifumat, pentru a conștientizacetățeniiasupraconsecințelordevastatoare pe care le presupunepracticareaacestuiobiceinesănătos”,spune Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a avutinițiativaacesteiacțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințeledevastatoare pe care fumatul le are asuprasănătății, încondițiileîn care majoritateaafecțiunilorpulmonare ale paciențilornoștri au dreptcauzăconsumul de tutun. De altfel, s-a demonstratcă90% din deceseleprin cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Tocmai de aceeapentrunoireprezintă o prioritateșiprevenția, componenta de educare a populației, nu doartratareabolnavilor.

„Fumatuleste un obicei care duce atât la deteriorareafuncțieipulmonare, câtși a restuluiorganismului. Fumătorii, din păcate, fac maifrecventcancere, atâtpulmonare, câtșiînaltelocuri ale corpuluiși, din nefericire, nu existăfumător care să scape de BPOC. Aceastaeste o boalăcronicăinvalidantă, cu impact major asuprafuncțieipulmonareși care duce la o scădereimpresionantă a calitățiiviețiiși a rezistenței la efort. Toțimariifumătoriajungîntimpsă respire greu, să nu maipoatăsă se miște ,sărăceascăfrecventși, în general, săaibă o calitate a viețiiproastă. Iarcalitateascăzută a vieții lor vainfluențașiviețileprietenilor, rudelorși ale membrilorfamiliilor”,declarămediculpneumolog Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Campania antifumata fostcu atâtmainecesară cu cât ne aflămînpandemia COVID-19, iarstudiileefectuatepânăînprezentsugereazăcăfumătoriiprezintă un riscmai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumătorii, pacientiispitalizaținecesitândinternareaînsecția ATI șiventilațiemecanică, iarevoluțiaboliipoate duce în final la deces.

Romanian Healthcare Awards esteceamaiamplăcompetiție cu juriuinternaționaldedicatămedicilor, echipelormedicaleșispitalelor din România, eveniment de recunoaștereainovațieiși a excelenței din domeniulsănătății, care îșipropunesăidentificeșisăapreciezeexemplele de bunăpractică din sistemul medical românesc, reușiteleindividualeși de echipă. Organizatorii sunt Spațiul Medical (www.spatiulmedical.ro) și BORO Communication.

Lista cu finaliștiituturorcategoriilemedicalepoate fi consultată pe  https://spatiulmedical.ro/finalistii-romanian-healthcare-awards-2021/

spot_img
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

spot_img

Recent Comments

Vultureanu Bogdan on Viteza face victime
Alexandru on NU luati teapa!
Johnf551 on Donatii pentru spital
Sofia Esguerra Sorea on Cursuri de romana pentru straini
Leonor on Jocul de acasa