Romania, depopulata semnificativ pana in 2050

0
501

Ramanem tot mai putini! Un studiu al celor de la ONU estimeaza ca in 2050 populatia Romaniei va fi imbatranita si cu 17 % mai redusa decat este la momentul de fata. La nivel national anul trecut numarul deceselor l-a depasit cu peste 60 de mii de cazuri pe cel al nasterilor.

Daca avertismentele celor de la ONU se adeveresc, in 2050 in Romania vor mai trai putin peste 16 milioane de oameni. Specialistii spun ca scaderea populatiei se datoreaza pe de-o parte scaderii natalitatii iar pe de alta parte emigrarii spre vestul Europei in cautarea unui nivel de viata mai ridicat. Alte studii, la fel de sumbre, arata faptul ca tara noastra este pe locul 4 in top la numarul de cetateni care traiesc in alte tari si care nici nu mai intentioneaza sa se intoarca in statul de bastina. Un singur lucru este cert. Numai in urma cu un an numarul persoanelor decedate a fost cu peste 68 de mii mai mare decat cel al nascutilor vii. Pana si cei de la Institutul National de Statistica recunosc ca populatia tarii noastre sufera o imbatranire accelerata. Si nu e de mirare daca luam in considerare ca generatia asa numitilor decretei se apropie de pensionare iar tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani parasesc tara fara gand de repatriere. Printre cei ramasi in tara apare insa alt fenomen. Multi prefera asistenta sociala in detrimentul unui loc de munca menit sa le asigure o pensie la batranete. Si acestia sunt de inteles. Daca o persoana care a muncit pentru stagiul complet de cotizare dar a fost platita doar cu minimul pe economie va avea o pensie care nu depaseste venitul minim garantat iar o alta persoana care a cotizat doar 15 ani beneficiaza de aceeasi suma e lesne de inteles de ce romanii incep sa se fereasca de munca.

Specialistii ONU spun insa ca la nivel mondial tendinta este de crestere a populatiei. Daca la moment sunt aproximativ 7,6 miliarde de oameni, in 2050 se va ajunge la o populatie de 9,8 miliarde respectiv 11,2 miliarde in 2100. Aceleasi estimari spun ca India va lua locul Chinei la numarul de populatie iar Nigeria va depasi Statele Unite ca numar de locuitori. Previziunile sunt sumbre insa pentru Europa care are la momentul de fata cea mai mica rata a fertilitatii din intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.