Musaca grecească și gustoasă de post
Ingrediente
- 1 Lingură de ulei de măsline
- 3 cartofi mari, decojiți și tăiați cubulețe
- 1 cățel de usturoi, pisat
- 2 vinete medii, felii
- 500g ciuperci pleurotus, tocate
- 100g texturat de soia granule sau cubulete
- 180g roșii, tocate
- 1 Lingură de pastă de tomate
- 1 ceapă mare, tocata
- ½ linguriță de boia afumată
- un vârf de nucșoară
- 1 Lingură de unt vegan
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
- Intr-o cratiță medie, pune cartofii la fiert cu puțină sare. Odată ce a ânceput apa să fiarbă, micșorează flacăra și fierbe cartofii până se inmoaie – 15 minute. Scurge apa de la cartofi, dar păstrează o cană de apă.
- Folosind un mixer de mână, prepară piureul de cartofi. Adaugă puțină apă dacă e nevoie. Adaugă usturoiul pisat, untul vegan, nucșoara , sarea și piperul după gust. Mixează până piureul devine pufos.
- Intre timp, adaugă intr-un bol texturatul de soia, boiaua afumată, sare și piper. Acoper-o cu apa fiartă. Lasă soia la înmuiat aproximativ 10 minute. Transfer-o intr-o sită și lasă să se scurgă apa.
- Preincălzește cuptorul la 200°C.
- Pune hârtie de copt intr-o tavă de cuptor, unge-o cu puțin ulei și asează intr-un strat vinetele feliate. Presară-le cu sare și piper și coace-le aproximativ 15 minute.
- Incinge o tigaie mare pe foc mediu. Adaugă ceapa și călește-o timp de aproximativ 3 minute. Adaugă ciupercile tocate și continuă gătitul, aproximativ 10 minute, amestecând ocazional. Adaugă roșiile, texturatul de soia și pasta de tomate. Amestecă pentru a incorpora toate ingredientele. Adaugă sare și piper după gust și lasă-le deoparte.
- Așterne un strat de felii coapte de vinete pe fundul unei forme de copt. Acoperă-le cu amestecul de ciuperci, apoi cu un alt strat de felii de vinete și ultimul strat fiind piureul de cartofi.
- Coace musacaua aproximativ 30 de minute sau până se rumenește ușor.
- Presar-o cu un strop de boia afumată și serveste-o cu un pahar de vin roșu.