Ingrediente:
- 1/4 carne ,
- 50 g franzela,
- 50 g ceapa,
- 3 catei usturoi,
- 250 ml suc de rosii,
- foaie de dafin,
- faina,
- untdelemn,
- marar,
- piper, ienibahar, sare.
Mod de preparare:
Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, se
trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela, inmuiata numai o secunda in apa
rece si bine stoarsa inpumni, cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de
untdelemn si usturoiul taiat marunt. La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina,
un varf ascutit cu piper, o lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt sii se amesteca
bine. Se ia cite o lingurita cu varf din compozitie, se pune pe o foaie de nailon, presarata cu o
lingurita cu varf de faina, se trece bine prin faina si i se da forma rotunda de bila.Se asaza una
linga alta, pe foaia de nailon;vor rezulta 14-15 bucati.Se unge bine cu 2 linguri de untdelemn,
o cratita de 1 1/2 l, se asaza in ea chiftele (bilele) neinghesuite, una linga alta care, apoi, se
stropesc bine cu 3 linguri de untdelem si se dau la cuptor descoperite, 30-40 minute , la foc
moderat ca sa nu se friga si sa se rumeneasca putin la suprafata. Dupa aceea, sucul de rosii se
dilueaza ca sa fie potrivit de acru si se toarna peste chiftele, cit sa le cuprinda. Chiftelele se
ridica putin cu varful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub ele.In sos
se adauga o foaie de dafin, un varf de cutit cu ienibahar, marar sau patrunjel atiat marunt si
sare, dupa gust.Se lasa la cuptor 15 minute, ca sa se formeze sosul.