Prim-procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele

0
156

La data de 13.04.2021 a fostînregistratla Parchetul de pe lângăTribunalul Sibiu dosarul penal nr. 271/P/2021, cauzăîn care se efectueazăcercetări cu privire la săvârşireainfracţiunilor de constituireaunuigrupinfractionalorganizat, prev. de art. 367 CP, efectuare de operațiunifinanciareîn mod fraudulos, prev. de art. 250 CP, înşelăciune, prev. de art. 244 Cod penal;falsul in inscrisurisubsemnaturaprivata, prev. de art. 322 Cod penal, uz de fals, prev. de art. 323 Cod penal şifalsul in declaratii, prev. de art. 326 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

În fapt, din primele indicii existente în cauză reieşea faptul că, în perioada iulie 2020 – aprilie 2021, un număr de patru persoane, împreună cu persoane neidentificate încă, s-au constituit într-un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, falsuri şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Astfel, acţionând în mod coordonat, susnumiţii au indus în eroare  o persoana vătămatădin mun. Sibiu, pe care au determinat-o sub diferite pretexte mincinoase să deschidă un cont bancar în numele SC Medical Corp SRL (societate al cărei asociat şi administrator unic este persoana vătămată), şi să-l împuternicească pe cont pe unul dintre membrii grupării, pentru ca ulterior, prin depunerea mai multor înscrisuri la O.R.C., înscrisuri întocmite în mod fraudulos şi semnate în fals prin contrafacerea subscrierii persoanei vătămate, membrii grupării să solicite şi să obţină revocarea persoanei vătămate din funcţia de asociat şi administrator unic al SC Medical Corp SRL şi înlocuirea acesteia cu unul dintre ei, membrii grupării având în acest mod acces la toate resursele financiare ale societăţiişi posibilitatea de a încheia orice acte în numele societăţii, fără ca persoana vătămată să aibă vreo cunoştinţă de acestea.

La data de 26.04.2021 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal nr. 301/P/2021 ca urmare a disjungerii cauzei din dosarul penal nr. 262/P/2021 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti,

 În acest dosar s-a reținut că la  data de 19.04.2021, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti s-a înregistrat plângerea penală formulată de o  persoană vătămată împotriva unui, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii de către aceasta din urmă a infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, faptă prevăzută de art. 320 C.pen., uz de fals, faptă prevăzută de art. 323 C.pen., fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută de art. 322 C.pen. şi fals în declarații, faptă prevăzută de art. 326 C.pen.

Din cuprinsul actului de sesizare a rezultat, în esenţă, că în data de 16.03.2021 persoana vătămată a fost anunţată printr-un mail de reprezentanţii BCR că în urma unei verificări de rutină apar schimbări în acţionariatul S.C. EDAS EXIM S.R.L. la care partea vătămată era este asociat unic şi administrator, în sensul că a fost înlocuit de către un cetăţean moldovean cu domiciliul în Republica Moldova, raionul Dochia, sat Cotova.

       Prin ordonanţa din data de 26.04.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus conexarea dosarului nr. 301/P/2021 la cauza înregistrată sub nr. 271/P/2021, având în vedere că între cele două cauze există legătură, în ambele cauze efectuându-se cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni care au intrat în scopul aceluiaşi grup infracţional organizat, faptele fiind comise de membrii aceleiaşi grupări şi prin acelaşi mod de operare, astfel că se impune reunirea cauzelor în vederea unei mai bune înfăptuiri a actului de justiţie.

       Constatând că în cauză că există probedin care rezultă bănuiala rezonabilă că suspecţii au săvârşitinfracţiunile cu privire la care se efectua urmărirea penală in personamprin ordonanţa din data de 26.05.2021 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţăde  cinci inculpaţi(unul dintre aceștia cetățean al Republicii Moldova), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 367 alin. 1 şi 3 Cod penal, de înșelăciune, în formă continuată, faptă prevăzută și pedepsită de art.244 alin. 1 și alin. 2 Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal,  de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art. 322 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, înșelăciune, în formă continuată, faptă prevăzută și pedepsită de art. 48 alin.1 Cod Penal, raportat la art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal., de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art.322 alin. 1 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

 Față de toți cei cinci inculpați a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 ore, începând cu data de 26.05.2021.

S-a avut în vederevaloarea mare a prejudiciului material creat efectiv şi cuantificat până la acest moment – cel puţin suma de 20.407,45 lei şi suma de 86.425,81 euro (cu precizarea făcută anterior că urmările au fost mult mai grave, fiind produse consecinţe însemnate prin împiedicarea desfăşurăriiactivităţii celor două firme).

Pagubele create de membrii grupării ar fi fost mult mai mari în lipsa unei intervenţii prompte a organelor de urmărire penală care au procedat la restituirea părţilor sociale către administratorii de drept ai SC Medical Corp SRL şi SC Edas Exim SRL, care şi-au reluat astfel funcţia de unic asociat şiadmnistrator.

Astfel, valoarea finală a prejudiciului cauzat persoanelor vătămate nu se datorat nicidecum atitudinii inculpaţilor (care au încercat să folosească biletele la ordin, să deschidă conturi bancare pe numele societăţilor preluate în mod abuziv, să achiziţioneze telefoane/cartele telefonice şi, mai mult decât atât, chiar să înstrăineze imobilul în care locuieştepersoana vătămată cu familia acestuia), ci doar intervenţiei prompte a organelor de urmărire penală.

Prin referatul procurorului din data de 27.05.2021 s-a solicitat  judecătorului de drepturi şilibertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu luarea măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de , 27.05.2021, până la data de 25.06.2021 inclusiv, faţă de cei cinci  inculpați.Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.        

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.