NU luati teapa!

1
1982

Tot mai multe firme dau anunturi, care mai de care mai atractive, cu contracte de munca in starinatate. Poltistii sibieni va recomanda sa nu avantati asa usor, pentru ca nu toate sunt ceea ce par. Zilnic la politie si la Protectia Consumatorului sunt reclamate persoane care incaseaza bani, cu scopul de a incheia contracte de munca peste hotare, majoritatea insa fiind tepe.

Numarul firmelor care angajeaza personal pentru strainatate e in continua crestere atat la nivel national, cat si la nivelul judetului Sibiu. Asa se face ca, in ultima perioada, un numar tot mai mare de cetateni, doritori sa ocupe un loc de munca in strainatate, sa ajunga sa depuna plangeri la politie considerandu-se inselati de catre acestea. Politistii va recomanda ca, in cazul in care doriti sa mergeti la munca in strainatate, nu apelati la persoane fizice, intrucat acestea nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate, ci apelati doar la acele societati comerciale cu personalitate juridica, atestate de Oficiul Registrului Comertului. Verificati si identificati societatile comerciale care au ca activitate principala ”selectia si plasarea fortei de munca”, dupa care, inainte de a apela la serviciile acesteia, adresati-va Inspectoratului Teritorial de Munca pe raza caruia respectiva societate isi are sediul si solicitati informatii referitoare la inregistrarea firmei in bazele lor de date, acreditarea si, dupa caz, sanctiunile aplicate acesteia. Daca firma respectiva nu este inregistrata ori i-au fost aplicate sanctiuni, evitati-o!.
De asemenea, tot de la I.T.M. puteti obtine informatii cu privire atat la numarul persoanelor care au fost mediate in vederea ocuparii unui loc de munca in strainatate de catre respectiva societate, cat si la numarul persoanelor care au fost plasate ca urmare a medierii prin incheierea si semnarea de catre ambele parti a unui contract de munca. De exemplu: societatea ”X” a mediat un numar de 150 persoane si a plasat un numar de 50 persoane; de aici se poate desprinde foarte usor concluzia potrivit careia incheierea si semnarea unui contract de mediere, nu implica in mod obligatoriu si semnarea unui contract de munca, respectiv trimiterea in strainatate in vederea ocuparii unui loc de munca. La incheierea contractului de mediere, inainte de a semna, cititi cu atentie clauzele stabilite de catre furnizor si, dupa caz, adaugati, de comun acord, si alte clauze pe care le considerati a fi oportune . Verificati cu atentie daca in contractul de mediere este mentionata oferta ferma a locurilor de munca stabilita de catre angajatorul din strainatate (durata contractului de munca, numarul de muncitori, functiile si meseriile solicitate, aptitudinile sau pregatirea necesara, dupa caz, nivelul de salarizare). Atentie insa, o societate serioasa de recrutare a personalului pentru munca in strainatate, nu percepe comision de la candidati, ci de la companiile angajatoare.

 

Politistii va mai sfatuiesc sa solicitati chitanta pentru orice suma de bani achitata si fiti atenti la specificatia facuta cu privire la prestatia efectuata. Asigurati-va ca agentia de recrutare a fortei de munca a incheiat, cu angajatorul din strainatate, contractul individual de munca si in limba romana. Pentru a fi siguri ca veti fi informati cu privire la existenta tuturor documentelor necesare la dosar, este obligatoriu sa depuneti o cerere scrisa in acest sens, in caz contrar, nu veti fi informat, avand dosarul incomplet, nu veti putea ocupa un loc de munca in strainatate.

1 COMENTARIU

  1. Problema este mai complicata. In discutie este vorba de legea 156/2000. Prim-tzeparul Adrian Nastase in numai 4 luni a modificat singur legea asa ca nimeni nu-i mai controleaza. O43/2002, HG850/2002 si L592/2002. De restul au avut grija firmele in contract.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.