MUNCITORI INTOXICAŢI LA BÎLEA

Pentru trei angajati ai telecabinei de la Balea Lac, lucrarile de mentenanta din sala motoarelor nu au decurs prea bine. Toti trei s-au intoxicat cu o substanta chimica volatila si au ajus la spital. Unul dintre ei, un tanar de 19 ani a intrat in stop cardiorespirator si a  fost transportat de urgenta cu elicopterul la spitalul din Targu Mures. Ceilalti doi, seful sau de 63 de ani si un coleg de 52 de ani au cazut inconstenti si au fost dusi cu ambulantele la spitalul judetean din Sibiu.

Cei doi angajati de 19 si 52 de ani au coborat in cursul serii trecute sa faca o lucrare de mentenata si degresare a unor cabluri a instalatiei telecabinei. Intreg mecanimul si cablurile ce trebuiau curatate se aflau intr-un spatiu tehnic la o adamncime de 8 metri. Dupa ce au curatat in execes cu o solutie de tricloretilena, cei doi au iesit la suprafata. Seful lor de 63 de ani a coborat sa verifice calitatea lucrarii dar a cazut secerat de vaporii toxici emanati din solutia chimica. Vazand ca acesta nu raspunde, ceilalti doi au coborat si ei dar, au lesinat.
Colegii lor speriati au sunat imediat la Savamaont Balea. Acestia au ajuns de urgenta la fata locului dar nu au putut intra fara ajutorul pomperilor de la ISU Sibiu. Datorita distantei intre Sibiu si Balea Lac seriviciile de urgenta au ajuns in 40 de minute iar pana la scoterea victimelor cu ajutorul unor hamuri a durat mai bine de o ora. Timp in care cei trei au fost expusi vaporilor toxici. Interventia s-a desfasurat doar cu mastile de oxigen pana la risipirea gazelor.
Barbatii, cel de 52 de ani si cel de 63 de ani, au fost dusi la spitalul judetean din Sibiu unde au ramas internati. Tanarul de doar 19 ani  a fost preualt de un elicopter Smurd si dus la spitalul din Targu Mures.
Cei de la inspectoratul teritorial de munca din Sibiu au cercetat zona in care s-a produs intoxicarea si din primele cercetari reiese ca s-au incalcat mai multe norme de protectie a muncii. Cel mai grav este ca angajatii au intrat sa faca lucrarea de degresare fara masti de oxigen, desi cei doi au mai executat astfel de lucrari si aveau experienta iar in subsolul tehnic nu era asigurata ventilarea necesara.
Angajatorii celor trei barbati au refuzat sa cometeze intamplarea nefericita. Ei nu isi explica cum s-a produs incidentul, deoarece seful de echipa care ii coordona pe ceilalti doi era un angajat cu o vechime de 45 de ani. Cel mai probabil s-a folosit in exces solutia chimica de degresare.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Exit mobile version