MINISTERUL FINANȚELOR LANSEAZĂ LA BURSA DE VALORI BUCUREȘTI O NOUĂ OFERTĂ PUBLICĂ PENTRU VÂNZAREA DE TITLURI DE STAT FIDELIS PENTRU POPULAȚIE

0
257
  • Ministerul Finanțelor deruleazăo nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis pentru populație în lei și euro la Bursa de Valori București, în perioada 22 iunie – 12iulie
  • Este a patra ofertă de titluri de stat derulată de Ministerul Finanțelor la bursă în aproape un an. Prin intermediul primelor trei oferte derulate în 2020 și 2021, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 6,1 miliarde lei (aproape 1,3 miliarde euro)

Ministerul Finanțelor (MF) lansează la Bursa de Valori București (BVB) o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată populației, ajungând astfel la a patra ofertă publică de vânzare de titluri de stat Fidelis derulată pe piața de capital locală în aproape un an. Prin intermediul primelor trei oferte derulate începând cu luna iulie 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație,cumulat, 6,1 miliarde lei (aproape 1,3 miliarde euro).

„Ministerul Finanțelor pune din nou la dispoziția persoanelor fizice un instrument financiar de investiții avantajos, prin intermediul Programului FIDELIS. Dobânzile oferite, neimpozitarea câștigurilor de capital și a veniturilor din dobânzi, precum și lipsa comisioanelor la subscriere, fac din acest instrument un mijloc atractiv de economisire pentru persoanele fizice care dispun de excedente în lei sau euro. Îi îndemn pe români să se informeze cu privire la beneficiile și condițiile financiare ale programului și să investească în titlurile de stat FIDELIS prin intermediul băncilor partenere”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor.

În perioada 22 iunie – 12 iulie 2021, persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română și BRD – Groupe Societe Generale, titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori București.

„În aproape un an de la lansarea primei oferte publice Fidelis din 2020și, judecând după sumele atrase, programul a dovedit că este unul foarte util atât pentru Ministerul Finanțelor, pentru piața de capital, dar mai ales pentru cei care aleg să-și plaseze banii în aceste instrumente financiare.Titlurile de stat Fidelis oferă investitorilor un avantaj suplimentar, dinamism și flexibilitate în administrarea portofoliilor, prin faptul că pot fi tranzacționate oricând la Bursa de Valori București. Statul, prin Ministerul Finanțelor, dovedește că ne este un partener în dezvoltarea pieței de capital din România”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Titlurile de stat sunt plasamente potrivite pentru investitorii care vor să își adauge în portofolii investiții cu grad de risc foarte redus. Succesul emisiunilor Fidelis de până acum ne arată că din ce în ce mai mulți oameni au înțeles utilitatea acestor titluri de stat și și-au plasat cu încredere banii. Titlurile de stat Fidelis sunt, totodată, și o primă investiție pe piața de capital pentru cei care nu au fost dispuși să facă acest pas până acum”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Detaliile fiecărei emisiuni sunt disponibile în tabelul de mai jos:

CriteriuEmisiune lei cu scadență în 2022Emisiune lei cu scadență în 2023Emisiune euro cu scadență în 2023
ISINRO5O4PH7MDL6ROTWSR4X3BI9ROWZDXY07216
SimbolR2207AR2307AR2307AE
Maturitate15 Iulie 202215 Iulie 202315 Iulie 2023
Dobândă anuală2,95%3,25%1,00%
Perioada de derulare22 iunie – 12 iulie 202122 iunie – 12 iulie 202122 iunie – 12 iulie 2021
Valoare nominală/ titlu de stat100 lei100 lei100 Euro
Suma minimă subscrisă5000 lei5000 lei1000 Euro

Titlurile de stat destinate populației sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacționate pe piața secundară interbancară, anunță Ministerul Finanțelor. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua și prin intermediul Participanților Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format dinBT Capital Partners (Lead Manager) &Banca Transilvania, BCR, BRD.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (12 iulie 2021), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).Data estimată de intrare la tranzacționare este 16 iulie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.