Pregatirile pentru paradele militare de la finele lunii trecute dar si declaratiile alarmiste ale lui Calin Georgescu au umplut internetul de fake news-uri. Cei de la Ministerul Apararii Nationale au fost nevoiti de cel putin 3 ori numai in aceasta saptamana sa intervina si sa anunte ca nu incepe niciun razboi, ca niciun tanar roman nu va fi trimis cu forta in niciun conflict militar si ca nu se inchid granitele.
Prima alerta de fake news dateaze de acum doua zile dupa ce in mediul on line, in special pe platforma pe care o foloseste adesea candidatul independent la prezidentiale, Calin Georgescu, au aparut asa-zise informatii legate de potentiale pregatiri pentru recrutare atinerilor in vedera trimiterii acestora in razboiul din Ucraina.
”În mediul online s-au intensificat, în ultima perioadă, dezinformările referitoare la așa-zise „pregătiri” făcute în mod netransparent de Ministerul Apărării Naționale pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina, pentru a lupta în războiul declanșat de Federația Rusă împotriva țării vecine. Toate aceste afirmații sunt false si manipulatoare!
Pentru a le susține, sunt speculate, fie proceduri de rutină efectuate de structurile cu atribuții în domeniul evidenței rezervei de mobilizare, în conformitate cu legislația în vigoare, fie diferite deplasări de coloane militare pe rețeaua rutieră sau pe calea ferată, care sunt prezentate drept pregătiri de război, inclusiv imagini cu coloane de tehnică militară participantă la Parada Militară de la 1 decembrie.
Respingem, de asemenea, în mod categoric, dezinformările care au ca subiect așa-zise „pregătiri” pentru trimiterea de efective ale Armatei României în Ucraina. Aceste speculații, care apar periodic în spațiul public, nu au nicio legătură cu realitatea.”, au precizat oficialii MAPN.
Cea de-a doua interventie dateaza din weekend dupa ce pe tik-tok au aparut imagini cu deplasari de tehnica militara realizate ca pregatire pentru 1 decembrie si datate ulterior cu data de 7 decembrie pentru a produce panica.
”Spre exemplu, se consideră ca fiind de azi imagini surprinse în București realizate în dimineața zilei de 1 decembrie, și reprezintă deplasarea mijloacelor de luptă din dotarea Armatei României și a unor armate aliate care au făcut parte din blocul de paradă. Alte imagini distribuite masiv pe platforma TikTok surprind imagini filmate în urmă cu mai mult timp, care, în mod similar, sunt prezentate ca fiind realizate astăzi, 7 decembrie.
O altă temă reluată și astăzi pe platformele digitale online, inclusiv în cadrul unor emisiuni de tip podcast, se referă la așa-zise pregătiri iminente pe care Ministerul Apărării Naționale le-ar face pentru recrutarea tinerilor între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii acestora pe frontul din Ucraina.
Toate aceste informații sunt false!”, explica reprezentantii MAPN.
Cea de-a treia alerta de fake-news a afost emisa in urma cu mai putin de 24 de ore si vizeaza tot informatii false aparute pe platforma tik-tok. De aceasta data vizate au fost frontierele tarii dar si infrastructura portuara.
”Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea, tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanța – locația filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o „dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război.
Toate aceste informații sunt false!
Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare și mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susținute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, având rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice.”, spun oficialii Ministerului Apararii.
Reprezentantii MAPN fa apel la romani sa se informeze din mai multe surse, sa aleaga doar canale oficiale de informare si sa nu se lase pacaliti de informatiile false rostogolite periodic in mediul on-line.