IPJ: Comando în satul Roşia pentru câteva pâini şi prea mulţi câini crescuţi de ciobani

0
412

Străzile şi imprejurimile satului sibian Roşia au fost împânzite de weekend de zeci de poliţişti mobilizaţi de şefii Inspectoratului Judeţen pentru combaterea infracţiunilor şi menţinerea ordinii publice. La finalul misiunii, prada celor 60 de oameni ai legii a constat în 115 pâini şi 400 kg faină confiscate şi 11 amenzi date ciobanilor care aveau la stână mai mult de doi câini.

Motivul mobilizării unui număr atât de mare de poliţişti într-un sat este dat de ” creşterea gradului de siguranţă în comunitate şi descurajarea comportamentelor antisociale”, informează IPJ Sibiu.

Pentru a-şi justifica deplasarea în forţă, poliţiştii au verificat la sange tot ce mişca în sat, de la maşina care le aducea pâine localnicilor, până la numărul de cainii pe care îi ciobanii îi hrănesc la stână, legea interzicându-le  acestora să deţină mai mult de două patrupede pentru paza animalelor.

Modul de acţiune şi ţintele “comndo”-ul organizat în Roşia este prezentatde IPJ Sibiu într-un comunicat de presă.

Comunicat de presă IPJ SIBIU:
“În data de 23 octombrie, peste 60 de poliţişti sibieni au desfăşurat ample acţiuni pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul rural. În cadrul activităţilor, poliţiştii au constatat 4 infracţiuni şi au aplicat 38 de sancţiuni contravenţionale.

Pentru creşterea gradului de siguranţă în comunitate şi descurajarea comportamentelor antisociale, poliţiştii sibieni au organizat şi desfăşurat în data de 23 octombrie o acţiune de amploare, în sistem integrat, pe raza comunelor Roşia şi Vurpăr. În cadrul acţiunii, poliţiştii sibieni au urmărit asigurarea ordinii şi liniştii publice, siguranţa cetăţeanului, combaterea faptelor cu violenţă, a furturilor, a evaziunii fiscale, siguranţa şi fluidizarea traficului rutier, precum şi prevenirea şi combaterea altor fapte antisociale.

Peste 60 de poliţişti sibieni au fost angrenaţi în acţiuni, din care 6 de la rutieră, 9 de la Serviciul Ordine Publică, 16 de la investigaţii criminale, 20 din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, 4 specialişti în arme, explozivi şi substanţe periculoase şi 8 poliţişti din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Şelimbăr.

În urma acţiunilor punctuale desfăşurate, poliţiştii au constatat 4 infracţiuni, dintre care 2 de natură judiciară şi 2 la regimul circulaţiei rutiere şi au aplicat 38 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 45.320 de lei.

Pe linia investigării criminalităţii economice au efectuat controale pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, verificarea legalităţii activităţilor comerciale, fiind verificaţi 14 agenţi economici şi 4 persoane fizice. În urma acestor controale, poliţiştii au aplicat 14 sancţiuni contravenţionale în valoare de 37.000 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 1.545 de lei, reprezentând 115 pâini şi 400 kg faină.

Sancţiunile au fost aplicate ca urmare a constatării unor nereguli referitoare la evidenţa contabilă, nerecepţionarea în contabilitate a produselor şi mărfurilor, mărfuri expirate, lipsa certificatelor sanitar-veterinare, neemiterea de bonuri fiscale la casele de marcat existente în unitate, lipsa documentelor de provenienţă pe timpul transportului de mărfuri.

Pe linie de poliţie rutieră, au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi au constatat 2 infracţiuni la regimul circulaţiei.

Pe linie de investigaţii criminale şi ordine publică au fost verificate 27 de stâne şi aplicate 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 5.500 de lei, cele mai multe sancţiuni fiind aplicate pentru deţinerea la stână de mai mult de 2 câini (art. 23 lit. k din Legea 407/2006, legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic). Această activitate a avut ca scop identificarea proprietarilor de stâne care deţin mai mulţi câini în scopul prevenirii unor incidente pe fondul forestier.

Astfel de activităţi şi acţiuni preventiv-reactive vor fi desfăşurate în perioada următoare, una din priorităţile I.P.J. Sibiu fiind creşterea siguranţei cetăţeanului în mediul rural.

Spre exemplu:

În dimineaţa zilei de 23 octombrie, în jurul orei 0650, pe DJ 106 S, în zona localităţii Roşia, poliţiştii rutieri au oprit pentru control în trafic o autoutilitară care transporta produse de panificaţie (pâine şi făină). În autoutilitară au fost identificaţi conducătorul auto şi administratorul societăţii comerciale producătoare, însă nici unul nu a putut prezenta documente de provenienţă ale produselor de panificaţie. În acest caz, cercetările au fost preluate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, produsele de panificaţie fiind confiscate.

Pe DJ 106 S, în zona localităţii Roşia, poliţiştii rutieri au oprit pentru control în trafic un autoturism, autoturism condus de un bărbat din Roşia, în vârstă de 31 de ani. În urma verificării documentelor înmânate de conducătorul auto, poliţiştii rutieri au constatat că tichetul de inspecţie tehnică periodică este fals. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals (art. 323 Cod pen).”

stiridesibiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.